Is Bitcoin echt het goud van de toekomst?

Bitcoin is de digitale munt, waar de media het soms over heeft. Je weet wel, dat waarin je al je zwarte geld zou kwijt kunnen, dat wat al zeker tien keer gecrasht is en oh ja, dat wat ondertussen failliet is. Laat je niet misleiden, de meeste media weten amper waar ze het over hebben.

Zo heb je in de eerste plaats al bitcoin en Bitcoin. Respectievelijk de munteenheid en het protocol. Zo kan je bijvoorbeeld een hoeveelheid bitcoins kopen. Maar de verwerking gebeurt over het Bitcoin protocol.

Vraag en aanbod

Laten we beginnen bij de munteenheid. Het is een munteenheid die zijn waarde enkel en alleen haalt uit vraag en aanbod. Net zoals aandelen. Alleen weten we sinds het begin reeds hoeveel ‘aandelen’ er ooit zullen zijn. 21 miljoen om precies te zijn. Vandaag is daarvan ruwweg de helft beschikbaar. En iedere 10 minuten komen er 25 nieuwe bitcoins bij. Maar het totale aantal zal nooit groter worden dan 21 miljoen. En dat is ook niet nodig, dat zorgt namelijk voor schaarste. En we weten allemaal wat daarmee gebeurt. Maar een bitcoin kan (vandaag) ook opgedeeld worden tot acht cijfers na de komma. 0,00000001 BTC. Dat zou betekenen dat de waarde van één bitcoin al gauw één miljoen EUR waard zou moeten worden, vooraleer we mogelijks met een betalingsprobleem zitten. Maar dan zou de totale marktwaarde van bitcoin ook 21.000.000.000.000 EUR zijn. En daar zijn we vandaag nog niet.

Lees meer: Wat maakt de koers van bitcoin volatiel?

In de media werd een tijdje geleden heel wat ophef gemaakt toen de prijs de lucht inschoot en plots meer dan 25000 USD waard werd. De bel barstte heel snel en sindsdien is de prijs drastisch teruggevallen. De waarde zal ook in de nabije toekomst nog heel wat volatiliteit kennen. De simpele reden is dat het het hele bitcoin verhaal nog piepjong is. Er zijn globaal gezien slechts een marginaal aantal gebruikers. En een groot deel van die gebruikers blijven op hun bitcoins zitten en wachten af wat de toekomst zal brengen.

Maar we zien meer en meer (grote) bedrijven die bitcoin aanvaarden als betaalmiddel: overstock.com, Dell, Bing (Microsoft), T-Mobile, WordPress, Amazon, Kmart, Sears, Victoria’s Secret, PayPal, etc. Maar ook lokaal begint het aan te slaan bij bvb pizza.be, Mobile Vikings en Elegant. Het gebruik van bitcoin door dergelijke spelers komt de aanvaarding van bitcoin in de toekomst enkel ten goede.

Blockchain protocol

Als tweede hebben we het protocol. Het Bitcoin-protocol wordt ook wel omschreven als “de blockchain technologie”. Daar zit al de magie in. Het biedt namelijk voor de allereerste keer de mogelijkheid om digitaal iets door te geven. Als je een mail naar iemand stuurt met een attachment, blijft de attachment nog steeds op je computer staan. Er wordt met andere woorden een kopie gemaakt. Diezelfde mail kan ook naar een onbeperkt aantal mailadressen verstuurd worden. In principe kan men niet achterhalen waar het origineel vandaan komt en wie het allemaal heeft ontvangen.

Eigendommen (contracten, geld, aandelen, …) doorgeven per mail worden (normaalgezien) niet gedaan. Wil je geld versturen, dan maak je gebruik van een online banking applicatie. Wil je een huis kopen, dan dien je bij een notaris langs te gaan. Maw, hoe zeer je ook vertrouwen hebt in de geleverde diensten, het blijven mensen/bedrijven en ze kosten geld. Dankzij de blockchain technologie kan je digitaal zo’n “recht op eigendom” doorgeven. Het verdwijnt bij mij en wordt onmiddellijk eigendom van de persoon waar je het aan hebt doorgegeven. Je kan er niets meer mee doen. Het is dus alsof je persoonlijk iets aan iemand overhandigt. En omdat het netwerk “gedistribueerd” is, werkt het zoals het internet: het is niet omdat er lokaal een probleem zou zijn (bvb geen electriciteit), dat het hele netwerk er uit ligt. Toestanden zoals we tijdens de eindejaarsperiode met Bancontact kenden zijn onmogelijk, bijvoorbeeld op 23 december 2013 en 20 december 2014. Je hoeft enkel op de wiskunde achter Bitcoin te vertrouwen, en niet op technologie, mensen of bedrijven. Dit is vergelijkbaar met het oplossen van een consensusprobleem in een omgeving van onzekerheid, het Two Generals’ Problem.

Kopen of wachten?

Koop je best nu bitcoins? Dat weet ik niet. Maar wat ik wel weet is dat je als belegger best je portefeuille diversifieert. En wat bitcoins zouden daar zeker niet slecht in staan. Je hebt nu de kans om nog in het begin van het spel mee in te stappen.

Wat Bitcoin betreft (het protocol), daar zit de grote toekomst in. De blockchain-technologie is niet de volgende Uber of Snapchat. Het is een technologie die dezelfde impact kan hebben als wat email gedaan heeft met de gewone post. En heel waarschijnlijk zelfs meer. Er worden wekelijks nieuwe ideeën uitgewerkt op de technologie. Wat mij betreft bestaan er binnen 20 jaar geen notarissen meer, kunnen we stemmen voor een nieuwe regering via onze smartphone en zit het hele Internet-of-Things protocol op de blockchain technologie.

Net zoals je geen “aandelen” van het internet kan kopen, kan je dat ook niet van het Bitcoin protocol. Maar er zijn ongelooflijk boeiende projecten in ontwikkeling. Tijd om je te verdiepen! En mee de toekomst te helpen ontwikkelen!

Lees meer: Hoe kan je beleggen in bitcoin? Volg dit stappenplan

Filip Roose

Filip was een director van de Belgian Bitcoin Association en CCO van Orillia. In februari 2016 startte hij zijn eigen bedrijf Fit Things.

Hij studeerde af aan de Hogeschool Gent in 2003 als programmeur/analist en ging verder aan de VUB in dezelfde richting. Daar besloot hij na een jaar om toch maar aan de slag te gaan. Doorheen de jaren heeft hij verschillende functies uitgeoefend. Iets wat door hem als een grote sterkte aanzien wordt. Dagelijks gebruikt hij werkwijzen en kennis die hij doorheen de jobs opgedaan heeft.

Dankzij een vriend kwam hij in aanraking met Bitcoin. Hoewel het eerst sceptisch bekeken werd, ging hij zich toch verdiepen in de materie. Het duurde niet lang of hij besefte dat dit een ongelooflijk grote impact zou hebben op de toekomst. En omdat het ondernemen hem toch in het bloed zit, richtte hij samen met enkele vrienden Orillia op met als doel Bitcoin naar de massa te brengen. Zowel voor individuen als bedrijven.

Naast Bitcoin en andere cryptocurrency projecten is Filip ook bezig met 3D scanning en printing.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.