Hoe werkt Bitcoin mining?

Cryptocurrency mining is rigoreus, duur en slechts soms rewarding. En toch blijft het minen van digitale munten een bepaalde aantrekkingskracht behouden voor heel wat investeerders in deze cryptocurrencies. Waarschijnlijk zien ondernemende types het mijnen als geld dat uit de lucht komt vallen. Een beetje te vergelijken met de gold rush in de Verenigde Staten in het midden van de 19de eeuw. En als je toch wat technische kennis, waarom zou je dan niet proberen met Bitcoin mining?

Voor je je tijd en middelen investeert, lees dan toch even dit artikel of cryptocurrency mining wel iets voor jou is. Hierbij richten we ons voornamelijk op Bitcoin.

Waarom zou je eigenlijk beginnen met Bitcoin mining?

Door het ontginnen, kan je cryptocurrencies verdienen zonder er direct cash geld in te stoppen (give or take). Echter, het is niet noodzakelijk om meteen een mijnwerker te worden om digitale munten te bezitten. Je kan evengoed digitale munten kopen met euro’s. Of ze verhandelen op online platformen zoals Bitstamp of Kraken voor andere digitale munten (Litecoin, Euthereum, ea.). Ook zijn er heel wat sites waar je Bitcoins kan ‘verdienen’ door video games te spelen of blogposts te plaatsen op platformen die betalen in Bitcoin. Dit zijn wel vaak heel lage bedragen.

Lees meerBitcoin is beleggen in digitaal goud

Naast het vullen van de zakken van miners, is er nog een vitale bedoeling om digitale munten te ontginnen. Door het proces van minen worden namelijk nieuwe digitale munten in omloop gebracht. Met andere woorden, miners ‘slaan letterlijk munt’. Op het ogenblik van de publicatie van dit artikel zijn er ongeveer 16,9 miljoen bitcoin in circulatie. Alle bitcoins die in omloop zijn, zijn er gekomen door het werk van de miners. Op de genesis block na, het block dat door de uitvinder van Bitcoin, Satoshi Nakamoto zelf werd gecreëerd. Zonder miners zou Bitcoin nog steeds bestaan, alleen zouden er geen nieuwe bitcoin meer bijkomen. Toch komt er een ogenblik waarop Bitcoin mining eindigt. Zoals bepaald door het Bitcoin protocol, is het aantal bitcoin geplafonneerd op 21 miljoen.

Hoeveel kan een miner verdienen met Bitcoin?

Bitcoins worden in ‘blokken’ ontgonnen. Momenteel bedraagt de reward voor een blok 12,5 Bitcoin. Aan de huidige koers van ca. € 7.000 is dat toch een slordige € 87.500.

Lees meer: Wat maakt de koers van Bitcoin volatiel?

Wanneer Bitcoin voor het eerst werd ontgonnen in 2009, bracht één blok nog 50 BTC op. In 2012, werd dit gehalveerd naar 25 BTC. In 2016, werd ook dit gehalveerd naar het huidige niveau van 12,5 BTC. Er wordt verwacht dat de reward nog eens halveert naar 6,25 BTC in 2020.

Mocht het je interesseren om precies te volgen wanneer de volgende halvering zal doorgaan, dan kan je de Bitcoin Clock raadplegen, die deze informatie in real time update.

Hoeveel blokken werden er al ontgonnen?

Verschillende websites kunnen je deze informatie geven, waaronder Blockchain.info. Momenteel zitten we aan blok 514245.

Wat doen miners dan dat zo belangrijk is dat zij ‘gratis’ bitcoin krijgen?

Wel, miners worden betaald voor het hun werk als auditor. Ze verifiëren voorgaande Bitcoin transacties om er zo voor te zorgen dat de gebruikers geen fraude kunnen plegen. Deze conventie werd zo door Bitcoin’s founder, Satoshi Nakamoto, ingebouwd. Door alle transacties te verifiëren, helpen miners om te vermijden dat dezelfde transactie meer dan één keer doorgaat (double-spending problem).

Double spending betekent, dat een Bitcoin gebruiker geen gebruik kan maken van hetzelfde geld 2 keer uit te geven. Met fysiek geld, is dat geen probleem. Wanneer je een bankbiljet van € 50 gebruikt om iets te kopen, heb je het daarna niet meer. Hierdoor is er geen gevaar om datzelfde geld twee keer uit te geven. Met digitale munten bestaat er een risico dat de houder een kopie zou kunnen maken van de digitale transactie om zo  bij een andere partij een nieuwe transactie te initiëren.

Simpel uitgelegd, stel dat je een bankbiljet van € 50 hebt, en een zeer goede fotokopie van ditzelfde biljet. Als je daarna beide briefjes uitgeeft en iemand zou eens goed kijken naar beiden bankbiljetten, dan zou deze kunnen zien dat ze beiden hetzelfde serie nummer hebben. En zo kunnen vaststellen dat minstens één van deze biljetten vals is. Wat een Bitcoin miner doet is analoog, nl. hij checkt de transacties om zo zeker te zijn dat de gebruikers niet onrechtmatig geprobeerd hebben om dezelfde Bitcoin twee keer uit te geven.

Wanneer een miner 1 MB aan Bitcoin transacties heeft geverifieerd, dan pas komt hij in aanmerking om 12,5 BTC te ontvangen. De 1 MB limiet werd vastgelegd in het initiële algoritme door Satoshi Nakamoto. Deze limiet is controversieel, want verschillende miners vinden dat de limiet hoger zou mogen liggen om zo meer data te kunnen bevatten.

Hoe dan ook, door het verifiëren van 1 MB aan transacties komt een miner in aanmerking om 12,5 BTC te verdienen. Niet iedereen die transacties verifieert wordt uitbetaald.

In theorie kan dit 1 MB blok slechts 1 transactie bevatten, wat zelden voorkomt, of verschillende duizenden. Dit hangt grotendeels af van de hoeveelheid data in de transacties.

Dus, na al het werk als auditor kan het zijn dat ik geen Bitcoin ontvang?

Inderdaad.

Om Bitcoin te verdienen, dien je aan twee voorwaarden te voldoen. Eén is gebonden aan je inspanningen, een andere is gewoon puur geluk:

  1. Je moet ~1MB aan transacties verifiëren. Dat is gemakkelijk.
  2. Je moet de eerste miner zijn om het juiste antwoord te vinden op een numerisch probleem. Dit proces is ook gekend als proof of work.

Wat bedoel je met het juiste antwoord op een wiskundig probleem?

Het goede nieuws: Er is geen complexe wiskunde bij betrokken. Je hebt misschien al eens gehoord dat miners complexe wiskundige problemen oplossen. Dit is eigenlijk niet juist. Wat ze wel trachten te doen is om de eerste miner te zijn die een 64-digit hexadecimaal getal (een hash) te vinden die kleiner dan of gelijk is aan de target hash. In principe is dat gokwerk.

Het slechte nieuws: Omdat het gokwerk is, heb je een veel computer power nodig om de eerste te zijn om de hash te vinden. Om succesvol te minen, heb je een hoge hash rate nodig. De hash rate wordt gemeten in megahashes per seonde (MH/s), gigahashes per seconde (GH/s) of zelfs terrahashes per seconde (TH/s). Dat laatste is 1 biljoen of 10^12, of 1.000.000.000.000 hashes per seconde. Wow!

Als je wilt weten hoeveel bitcoin je (in theorie) kan minen met jouw mining rig’s hash rate, dan biedt CryptopCompare een online rekeningmachine om je hierbij te helpen.

Welk materiaal heb je nodig om te mijnen?

Initieel werd Bitcoin geoogst met de CPU (processor) van je computer. Vandaag je theoretisch althans nog met een of meerdere GPU’s (grafische kaart) mijnen, maar het echte werk wordt nu door application specific integrated circuit (ASIC) computers gedaan, die speciaal zijn gebouwd voor dit werk. Sommige miners, vnl Ethereum miners, kopen individuele grafische kaarten als een goedkope oplossing om een mining oplossing ineen te knutslene. Op de foto hieronder zie je een eigenhandige gebouwde Bitcoin mining machine. De grafische kaarten zijn de rechthoekige blokken met ronddraainede ventilatoren. Zoals je eveneens kan zien zijn de grafische kaarten vastgemaakt aan een metalen staaf. Wellicht is dat niet de meest efficiënte manier om je Bitcoin mining machine in elkaar te zetten, maar vergeet niet dat heel wat miners dit eerder doen voor de fun dan voor het geld.

Mining rig

De hashing power van een goede grafisch kaart zoals de GTX 680 met NVIDIA technologie, is ca. 120Mh/s.

De simpele uitleg wat Bitcoin miners doen

We gaan dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Je schrijft een getal tussen 1 en 100 op een briefje en steekt dit in een gesloten envelop. Drie mensen dienen willekeurig een getal te noemen. Wat zij moeten proberen is om het getal of een lager getal in het briefje te raden. Hiervoor mogen ze zoveel keer raden als ze willen.

De winnaar is diegenen die als eerste het getal of lager heeft geraden.

Stel dat het getal 17 in het briefje stak. Als persoon A aan 27 denkt, dan verliest hij. Als persoon B 16 raadt en persoon C raadt 12, dan hebben ze in theorie beiden een correct antwoord gegeven. Persoon B krijgt geen bonus omdat zijn getal dichter lag bij 17.
De winnaar wordt aangeduid door het tijdstip waarop het antwoord is gegeven. In de veronderstelling dat persoon C net iets sneller een getal heeft opgegeven, dan wint hij het spel.

Als persoon B en persoon C hun antwoord gelijktijdig zouden gegeven hebben, dan treed een ander mechanisme in werking.

In Bitcoin mining gebeurt het regelmatig dat gelijktijdig een correct antwoord wordt gegeven, maar er kan maar één winnaar zijn. Dus, in dergelijk geval wordt door het Bitcoin netwerk één winnaar aangeduid met een eenvoudige meerderheid van stemmen. Typisch wordt de miner gekozen die het meeste werk heeft verricht, nl. het meest aantal transacties geverifieerd. Het verliezen block wordt dan een ‘orphan block’ genoemd.

Bij Bitcoin mining werkt het zoals in bovenstaand voorbeeld. Echter, nu zijn er geen 3 personen maar miljoenen miners en het getal is een 64-digit hexadecimaal getal.

Wat is een 64-digit hexadecimaal getal?

Wel, hier is een voorbeeld van zo’n 64-digit hexadecimaal getal:

0000000000000000057fcc708cf0130d95e27c5819203e9f967ac56e4df598ee

Het getal hierboven bevat 64 digits. Gemakkelijk genoeg om te verstaan. Toch is er een wezenlijk verschil met ‘gewone’ getallen. Je merkte waarschijnlijk al dat het getal ook letters bevat. Het gaat hier immers over een ‘hexadecimaal’ getal.

Bij gewone getallen spreken we over een decimaal getal met als basis 10 (deci is grieks voor 10). Hierdoor krijg je getallen van 0 tem 9. Bij een hexadecimaal getal, is de basis 16. Hexa en deci komen opnieuw uit het Grieks en betekenen respectievelijk 6 en 10. Maw een hexadecimaal getal bevat 16 mogelijkheden ipv 10. Alleen kent ons decimaal systeem slechts 10 karakters om en getal aan te duiden. Daarom heeft men specifiek de letters a, b, c, d, e en f toegevoegd. In hexadecimaal tellen we van 0 tem f.

Dus, een 64-digit hexadecimaal getal is maar liefst 1,158 x 10^77 groot, of een eentje met 77 (!) nullen achter.

Wat heeft een 64-digit hexadecimaal getal te doen met Bitcoin mining?

In ons voorbeeld hierboven wilden we het nummer 17 raden in de gesloten enveloppe. Dit getal heet de target hash.

Wat miners doen met hun geavanceerde computers en ventilatoren is het raden van de target hash. Miners raden deze getallen door willekeurig zo veel en zo snel mogelijk nonces te genereren. Nonsens? Nee hoor, nonces. Dat staat voor “number only used once”. Deze nonces zijn de sleutel om de hash op te lossen. In Bitcoin, een nonce is 32 bits, wat korter is dan de hash die bestaat uit 256 bits. De eerste miner wiens nonce een hash genereert die kleiner is of gelijk aan de target hash krijgt de beloning van 12,5 BTC.

Onderstaande afbeelding (bron: blockchain.info) verduidelijkt alle deze informatie. De afbeelding bevat de samenvatting van de al hetgeen is gebeurd met blok #514245. De nonce die de winnende hash heeft gegenereerd is 3018111757. De target hash wordt bovenaan de 2de kolom getoond.

Bitcoin block voorbeeld

Er staat ook wie de block heeft gegeneerd. Dit vind je terug in het veld ‘Relayed by’. In dit voorbeeld is dat BTC.com, de grootste pool in de wereld. In deze blok werden er 580 transacties geverifieerd. Als je alle transacties van deze blok wil bekijken dan, surf je naar blockchain.info en scrolt naar beneden onder de rubriek ‘Transacties’.

Ok, hoe kan je naar de target hash raden?

Alle target hashes beginnen met minstens 8 nullen, tot maximaal 63 nullen.

Volgens het Bitcoin protocol bestaat er geen minimum target, maar wel een maximum target. En geen enkele target kan groter worden dan:

00000000ffff0000000000000000000000000000000000000000000000000000

Enkele voorbeelden:

Stel dat de target hash 0000000000000000007a489da01f7b3585f70bd87f7cbc6add22e8273caaec36 is, dan krijg je de volgend resultaten:

  1. 00000000000000000d284d333dade35b79d24690f6dd9f9851ee171245fa2033 -> vermits deze hash begint met 17 nullen en de target hash met 18 nullen, wordt deze hash gediskwalificeerd. Een ‘juist’ antwoord dient maw te beginnen met 18 nullen.
  2. 000000000000000000f62afe2887b01b5e1f8bc3c83d4496d814cb916dc00411 -> deze hash wordt ook gediskwalificeerd, want het 18de getal is een f en dat is groter dan een 7 uit de target hash.
  3. 0000000000000000004b1ff78ddd2d55ffaa137c1e8d29ce2724dae34795ec2a -> Dit is een geschikte hash. Het bevat 18 nullen en is kleiner dan de target hash. Als deze hash de eerste hash was dan zou je 12,5 BTC worden uitbetaald.

Hoe kan je je kansen om als eerste de target hash te raden verhogen?

Door een zeer snelle speciale Bitcoin mining rig te hebben. Of om je bij een mining pool aan te sluiten, waar een groep van miners hun gezamenlijk computer power inzetten en de gewonnen Bitcoin evenredig te verdelen. Het overgrote deel van de blokken wordt door mining pools gewonnen.

Maw, het is letterlijk een spel van de grote getallen. Er bestaat geen mogelijkheid om een voorspelling te doen gebaseerd op voorgaande target hashes. De moeilijkheidsgraad van het meest recente block is momenteel 3.462.542.391.191. Of anders gesteld, de kans om de nonce te vinden voor de target block is 1 op 3,462 biljoen.

Hoe beslis je of Bitcoin mining wel rendabel is?

Op de website van CryptoCompare kan je een handige calculator vinden om de rendabiliteit uit te rekenen, rekening houdend met hasing snelheid, electriciteitsconsumptie, enz.

Je hebt alles voor jezelf berekend en hebt beslist dat het toch iets te ingewikkeld of niet rendabel is. Bestaat er een andere manier om mee op de cryptocurrency kar te springen?

Tuurlijk. De gemakkelijkste manier is om bitcoin gewoon te kopen via een platform waar deze verhandeld worden.

Lees meer: Hoe kan je beleggen in Bitcoin? Volg dit stappenplan

Als alternatief kan je ook investeren in de toeleveranciers van de miners. Gezien er heel wat miners computeronderdelen kopen om hun mining rig ineen te knutselen, worden deze computeronderdelen dan ook massaal geproduceerd. Dit bevat onder meer ASIC toestellen, moederborden en grafische kaarten van bekende bedrijven zoals GigaByte, AMD en NVidia.

bron: investopedia.com

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.