De ingang van het Facebook hoofdkantoor, op weg naar cryptocurrency?

Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, is klaar voor de volgende stap van het wereldwijde sociale mediaplatform. De Financial Times rapporteerde recent over de plannen die Facebook heeft om een eigen cryptocurrency op de markt te brengen. Dit met doel om zijn inkomsten, op de verschillende platformen dat het bezit, te vergroten.

Libra Networks

Het nieuws was al langer bekend: Facebook is al maanden bezig met de plannen om een eigen cryptomunt te ontwikkelen. Eindelijk zijn er concrete stappen gezet in deze ontwikkeling. Recent werd een nieuwe organisatie, namelijk Libra Networks, opgericht in Zwitserland door Facebook. Libra Networks zal financiële en technologische diensten aanbieden. Hiervoor zal het geschikte software en hardware ontwikkelen.

Facebook praat met Coinbase en Gemini, het bedrijf van de Winklevoss tweeling, geen onbekende naam voor wie de Facebook saga van het begin volgt. De broers Cameron en Tyler zijn de tweeling die Mark Zuckerberg jaren geleden voor de rechtbank had gesleept. Zij beweerden namelijk dat zij met het idee voor een site als Facebook op de proppen waren gekomen in de tijd van hun Harvard studies samen met Zuckerberg. De zaak werd afgewikkeld en de broers ontvingen een vergoeding van 65 miljoen dollar.

Coinbase en Gemini worden geconsulteerd om hun platformen en kennis te gebruiken bij de ontwikkeling en verdeling van de cryptomunt. Vanaf 2020 zou Facebook aan de slag willen gaan in een aantal testlanden om daarna globaal te gaan met zijn nieuwe cryptocurrency.

Lees meer: Facebook: 7 geheimen die je nog niet wist

Grootse plannen

Facebook, één van de meest innovatieve bedrijven op het vlak van technologie, kan en mag niet achterblijven op het vlak van cryptocurrencies. Cryptomunten blijken alsmaar meer ingeburgerd te raken bij hun jonge gebruikerspubliek. Bij het grote publiek werden cryptomunten vaak hoofdzakelijk gekocht als ‘investering’. Steeds meer betaalt men ook kleinere aankopen met dit type betalingsmiddel.

Facebook, dat ook Whatsapp en andere sociale mediaplatformen in handen heeft, wil een groter economisch platform worden. Het bedrijf haalt het gros van zijn inkomen uit reclameboodschappen en advertenties. Het is tijd voor de volgende stap om het marktaandeel van het bedrijf nog te vergroten en de inkomsten te diversifiëren.

Sinds het opstarten van Facebook Marketplace wordt het ook duidelijk dat Facebook zijn website ook als economisch platform wil ontwikkelen. Kopers en verkopers vinden mekaar nu reeds via de site, maar de effectieve financiële transacties gebeuren nog steeds via andere kanalen.

Een eigen cryptomunt kan hier grote veranderingen in brengen. Naast het veel makkelijker maken van betalingen of bijvoorbeeld transfereren van geld, bindt een cryptomunt de gebruikers aan het platform. Als diensten en producten verkocht en betaald kunnen worden via Facebook Marketplace met hun eigen cryptomunt, dan zullen gebruikers minder snel geneigd zijn om naar alternatieve sites uit te wijken zoals Ebay. Een slimme zet dus van het bedrijf.

Lippen stijf op elkaar

Bij het bedrijf worden de plannen van een Facebook cryptomunt nog stil gehouden. Met mondjesmaat wordt er informatie vrijgegeven, maar voorlopig stoelt het nieuws rondom de cryptomunt nog hoofdzakelijk op speculatie.

Het is weliswaar een feit dat Facebook zijn nieuwe entiteit, Libra Networks, heeft opgericht. Daarnaast lijkt het stilaan duidelijk dat de gesprekken met Coinbase, Gemini en andere betalingsfirma’s zoals Western Union en Mastercard, duiden op grootse plannen.

Updates over deze plannen mogen we de komende maanden verwacht. Wie nog geen aandelen van Facebook in portefeuille heeft, geen nood! Facebook blijkt voor het gehele project nog één extra miljard aan externe financiering te zoeken. Wie weet kan de geduldige aandeelhouder binnenkort intekenen op een nieuwe aandelenuitgifte en mee profiteren van de nieuwe ontwikkelingen bij deze technologiereus.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.