Digitale munten in reële economie

Er is de laatste weken toch wel wat nieuws rondom digitale munten. Centrale banken beginnen stilaan te beseffen dat cryptomunten hun plaats verdienen in de reële economie. Maar hoe deze puzzel moet gelegd worden is nog niet helemaal zeker. Nu ook populaire bedrijven beginnen te experimenteren met digitale valuta, zou een ommekeer van de ruime bevolking wel eens sneller kunnen gaan dan gedacht.

Bankenrisico

De meest gekende cryptomunt is nog steeds Bitcoin, een munt die ondertussen een tiental jaar ontwikkeld en verdeeld wordt. De basisgedachte achter Bitcoin was het ontwikkelen van een munt die niet afhankelijk was van banken en politieke sturing. Zeker wanneer de crisis tien jaar geleden hard toesloeg, leek dit type alternatief zeer nuttig.

Sinds de bankencrisis is de rust eigenlijk nog nooit echt helemaal teruggekeerd. Er zijn nog steeds banken die grotendeels draaiende worden gehouden met belastinggeld, denk maar aan Belfius. Er bestaan nog altijd zogenaamde bad banks die worden afbetaald en mensen die nog op grote verliesposten zitten wegens de bankencrisis, zoals bijvoorbeeld de aandeelhouders van Arco.

Lees meer: Waarom voeren centrale banken een rentebeleid?

De regelgeving rond banken en stresstests is heel sterk opgedreven, waardoor centrale regelgevers proberen te vermijden dat banken te grote risico’s nemen. Banken zitten namelijk verweven in het totale economische systeem, hun macht is dus ontzettend groot. En daar willen ontwikkelaars van cryptomunten, onder meer, een antwoord op bieden.

Facebook met Libra

Bitcoin werd tot voor kort hoofdzakelijk gezien als investeringsopportuniteit. Een minimum aan houders van Bitcoins deed dit effectief om een antwoord te hebben tegen het huidige monetaire systeem. Centrale bankiers zagen deze trend wel ontwikkelen, maar maakten zich niet echt zorgen. Bitcoin is weliswaar heel erg gegroeid, en is ook stelselmatig in de reële economie in gebruik, maar het loopt ook niet zo’n vaart.

Tot Facebook recent op de proppen kwam met zijn eigen cryptomunt Libra die binnenkort zal geactiveerd worden via de website. Facebook heeft de bedoeling om met Libra nog een stap verder te gaan in de beleving van de site. Het wilt graag een complete digitale wereld creëren waar gebruikers ook interne handel kunnen drijven met elkaar. Aan de hand van de Libra cryptomunt zal je bijvoorbeeld zaken kunnen kopen via Marketplace, maar ook bij echte handelaars.

Evolutie baart beleidsmakers zorgen

De introductie van Libra is meteen veel concreter en zal een zeer ruim publiek aanspreken, en dat heeft de aandacht van de beleidsmakers getrokken. Vertegenwoordigers van de Libra Association zijn onder meer met afgevaardigden van de centrale banken en de BIS, Bank of International Settlement gaan praten.

Het is een interessante evolutie die wegdrijft van het klassieke monetaire systeem. Net zoals papieren geld een nieuwe evolutie was ten opzichte van goudmunten of zilverlingen. Uiteindelijk heeft geld ook alleen maar waarde, omdat je er als gebruiker een bepaalde waarde aan kleeft. Want een briefje van 100 euro is qua materiaal en productiekost intrinsiek evenveel waard als een briefje van 20 euro. Je hebt als particulier echter meer uren moeten werken alvorens je een briefje van 100 euro ontving.

Zo zal het ook gaan met Libra en andere cryptomunten. Hoe meer gebruikers een bepaald aantal Libra omzetten in gewerkte uren of een geproduceerd goed, hoe sneller deze munt zal ingeburgerd geraken. Zullen digitale munten het huidige monetaire systeem dus overnemen? Deze kans is zeer groot, maar dit is uiteindelijk ook maar de normale gang van zaken in de economische evolutie. Hopelijk zullen beleidsmakers dit ook snel ontdekken en niet koste wat kost blijven vasthangen aan de zilverlingen en goudstukken van weleer!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.