Cryptocurrency bubble

De twee meest recente financiële bubbles zijn de dotcom bubble van eind jaren 90 en de vastgoedzeepbel vanaf 2007. Op een bepaalde manier delen deze periodes grote overeenkomsten die gepaard gaan met alle zeepbellen. Het beleggersvertrouwen is veel te hoog voor de onderliggende waarde van de markt. Welke parallellen zijn er met een cryptocurrency bubble of bitcoin bubble?

Omdat de waarde van de digitale munten het afgelopen jaar zo explodeerde, hebben heel wat analisten en beleggers reeds gewaarschuwd voor een potentiële nieuwe zeepbel die op barsten staat. Bitcoin tuimelde de afgelopen dagen maar liefst van €16.135 op 17 december naar €8.001 vandaag. Maar als cryptocurrencies een echte bubble zijn, met welke voorgaande bubble kan je deze dan het beste vergelijken?

Financiële bubbles en Tech bubbles

Een artikel op Coin Desk toont toch enkele verschillen tussen de dotcom bubbel – representatief voor tech bubbles – en de vastgoed bubble – die men trouwens ook kan beschouwen als een financiële zeepbel. De impact van de huizenmarkt crisis was een zo’n €600 miljard aan bail-outs, zoals staatssteun om financiële instellingen en de economie in zijn geheel recht te houden. Hierna werden heel wat nieuwe wetten gestemd om dergelijke scenario’s te voorkomen.

Lees meer: Wat is de MiFID richtlijn?

Dit is toch in sterk contrast met de dotcom bubble, waar investeringen in infrastructuur de bubble doorstonden. Natuurlijk hebben heel wat beleggers bakken geld verloren in het uiteenspatten van de zeepbel. Toch zijn er langdurige positieve effecten geproduceerd. Denk hierbij aan kabel netwerken, nieuwe technologieën op vlak van mobiele telefonie, smartphones, cloud technologie en veel meer. De huidige groeiende business in sociale media en e-commerce zou grotendeels te danken zijn aan technologische ontwikkelingen tijdens de dotcom boom.

Type zeepbel heeft grote impact

Terwijl het mogelijk is dat cryptocurrencies niet meteen representatief zijn voor een bubble, is het type zeepbel toch reden voor de financiële wereld om er wakker van te liggen. Wanneer (of als) de cryptocurrency bubble barst, kunnen er significante verliezen gemaakt worden, jobs verloren gaan, verschillende bedrijven over kop gaan, enz. Toch zouden er geen bail-outs moeten gerealiseerd worden in de cryptocurrency industrie.

Lees meer: Bitcoinparallellen: twee getuigenissen

De markt van digitale munten lijkt geïsoleerd te zijn van het brede financiële systeem, waar het initieel ook voor was opgezet. Om geen invloeden toe te laten van financiële regulering. De cryptocurrency bubble lijkt enkel van belang voor de houders van de digitale munten. Dit in tegenstelling tot de huizenmarkt bubbel. Deze was gelinkt met heel wat aspecten van het financiële systeem (zoals verpakte producten, etc.). In die zin zou de impact van de implosie van de cryptocurrency markt veel minder groot zijn dan in 2008.

Gelijktijdig, zullen er heel wat positieve aspecten blijven zelfs als de cryptocurrency industrie in zijn geheel zou crashen. De blockchain technologie is wellicht de meest evidente. In andere industrieën zet men deze technologie trouwens al in, zoals voor het identificatie van diamanten. Zelfs al zouden cryptocurrencies al hun waarde verliezen of verdwijnen, de technologie die deze industrie heeft ingeluid zal vermoedelijk verder in mainstream toepassingen ingezet worden.

Lees meer: Verandert de Bitcoin technologie weldra ook jouw leven?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.