Bitcoin vs Ethereum

In 2014 reeds is er door Vitalik Buterin op de Noord-Amerikaanse Bitcoin Conferentie aandacht besteed aan de Ethereum. Dit bezorgde Ethereum meteen veel media aandacht. Voor de investeerder is het belangrijk om de verschillen en de gelijkenissen te kennen tussen Bitcoin en Ethereum.

The first one: Bitcoin

Bitcoin was de eerste virtuele munteenheid en bestaat al 7 jaar. Het begon allemaal met een idee op een wit papier geschreven door Satoshi Nakamoto. Zijn idee was dat Bitcoin ervoor zorgt dat de transactiekosten lager zijn dan de bestaande betaalmechanismes. En dat deze mechanismes geregeld worden door een gedecentraliseerde autoriteit.

Het duurde even, maar een virtuele munten zijn steeds meer geaccepteerd. Het is nog steeds niet algemeen erkend en wordt van verschillende kanten bekritiseerd, maar ondanks dat blijft de Bitcoin zich wel handhaven.

Lees meer: Hoe kan je beleggen in Bitcoins? Volg dit stappenplan

Blockchain technologie

Wanneer je Bitcoin wilt begrijpen, moet je de ontdekking van de Blockchain nader bekijken. Deze innovatieve technologie maakt de Bitcoin mogelijk. Een Blockchain is eigenlijk een publieke database van alle transacties. Het groeit steeds en er worden steeds nieuwe rijen aan toegevoegd. De Blockchain zorgt ervoor dat er lagere transactiekosten mogelijk zijn in combinatie met minder risico en meer efficiëntie.

Lees meerHoe werkt Bitcoin mining?

Ethereum

Blockchain wordt gebruikt om digitale munteenheden te bevorderen. Ethereum is in 2015 gelanceerd en is het meest ontwikkelde open en gedecentraliseerde platform. De mogelijkheden van Ethereum zijn groot. In 2014 bleek de wereldwijde interesse hiervoor al. Ether wordt breed gebruikt voor twee doelen, namelijk voor het handelen zoals andere digitale munteenheden en binnen Ethereum wordt het gebruikt om het in omloop te brengen. Ethereum kan worden gebruikt om te coderen, te decentraliseren, te beveiligen en te handelen.

Lees meer: Wat is Ethereum en hoe verschilt het van Bitcoin?

Bitcoin vs Ethereum

Bitcoin en Ethereum worden beide gedreven door het principe van decentralisatie en cryptografie. Naast deze overeenkomst, zijn er vele verschillen. De programmeertaal van Ethereum is bijna compleet, waar dit bij de Bitcoin niet het geval is. Transacties bij Ethereum zijn veel sneller te zien dan bij Bitcoin. De basis van beide is verschillend. Ethereum gebruikt ethash, terwijl Bitcoin gebruikt van het hash algoritme SHA-256.

Bitcoin en Ethereum hebben beide een ander doel. Bitcoin is namelijk gemaakt om een alternatief te zijn voor het gewone geld en daarom is Bitcoin een manier om te betalen en waarde aan te duiden. Etheureum daarentegen is gemaakt om een platform te creëren om peer-to-peer contracten en applicaties te faciliteren door middel van een eigen munteenheid. Ethereum is niet gemaakt om een alternatieve manier van betalen te zijn.

Lees meerEthereum oprichter: ‘Wees behoedzaam met investeringen in cryptocurrencies’

Zelfde technologie, verschillende intenties

In het kort kun je Ethereum omschrijven als een ontwikkeling gebaseerd op het principe van Blockchain. Ethereum ondersteunt de Bitcoin. Het doel van Ethereum is anders dan Bitcoin en daarom is er geen sprake van concurrentie. Door de populariteit en het stijgende marktaandeel concurreert Ethereum wel met de Bitcoin. De Bitcoin voert de lijsten nog steeds aan, maar Ethereum doet het beter dan Riplle en Litecoin. Je kunt Bitcoin en Ethereum zien als verschillende versies die beide de Blockchain technologie gebruiken, maar verschillende intenties hebben.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.