Bitcoin crash

De afgelopen drie maanden werd record na record gebroken voor de waarde van Bitcoin. De digitale munteenheid steeg naar recordhoogtes boven € 2.500, meer dan een verdubbeling sinds het being van het jaar. Toch zijn er serieuze redenen voor ongerustheid.

Investeerders blijven aandringen om in te stappen in deze cryptocurrency met de verwachting dat de prijs zal blijven stijgen. Daarentegen laat de Bitcoin community toch uitschijnen dat er redenen voor ongerustheid zijn over de lange-termijn stabiliteit van de munt. Kan deze breuk binnen de believers van de Bitcoin community de waarde van de digitale munt doen kelderen?

Lees meer: Is Bitcoin echt het goud van de toekomst?

Hoe kan het netwerk nog geüpgrade worden?

De hoofdvraag over de breuk tussen de supporters van Bitcoin kan voornamelijk terug gebracht worden tot de capaciteit van het netwerk om meer transacties aan te kunnen. De continue toename in benodigde rekenkracht heeft ervoor gezorgd dat transactie fees de hoogte in gaan, waarbij het betalen met Bitcoin in bepaalde omstandigheden onbruikbaar wordt. Het verwerken van transacties neemt soms dagen in beslag ipv minuten, en sommige transacties gaan zelfs al helemaal niet meer door. Daarbovenop, is de gemiddelde kost voor een Bitcoin transactie gestegen tot bijna € 5, wat tegen het initiële idee ingaat waarbij geclaimd werd dat de digitale munteenheid sneller en goedkoper is dan het gebruik van kredietkaarten.

Verlaten bedrijven Bitcoin?

Het leidt geen twijfel dat er momenteel grote middelen van investeerders in Bitcoin en andere cryptocurrencies worden belegd. Anderzijds, zijn er heel wat bedrijven die de Bitcoin de rug toekeren en op zoek gaan naar alternatieve blockchains. Dit leidt dan weer dat de waarde van andere cryptocurrencies stijgen, terwijl Bitcoin stagneert.
Het gevolg van deze wijzigingen in de cryptocurrency markt is dat er steeds meer digitale munteenheden verschijnen. Een voorbeeld hiervan is een door Kik ontwikkelde munteenheid genaamd Kin, dat gebruik maakt van het Ethereum blockchain ipv de Bitcoin blockchain.

Bovenstaande factoren samen hebben ervoor gezorgd dat vorige week het marktaandeel van Bitcoin onder de 50% is gezakt tov de totale markt kapitalisatie van alle cryptocurrencies samen. Dat was de eerste keer dat dit gebeurde.

Lees meer: Bitcoin groter dan sommige valuta in Europa in termen van marktkapitalisatie

Momenteel staan developers en miners haak tegen over elkaar hoe de munteenheid en het netwerk verder kunnen. Tenzij ze tot een consensus kunnen komen, zou Bitcoin wel eens verder kunnen zakken. En er staan voldoende alternatieve cryptocurrencies klaar om dit gat te vullen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.