Bitcoin: alternatieve belegging?

In een tijdperk waarin het overgrote deel van ons geld bestaat uit bits en bytes op computers (zo’n 80% à 90% van het geld dat in omloop is), zou je de indruk kunnen hebben dat virtuele munten zoals bitcoins, litecoins en andere ‘altcoins’ niet echt veel verschillen van de euro’s waarmee we onze dagelijkse verrichtingen doen.

Maar bitcoins zijn wel degelijk verschillend. Het is een virtuele munteenheid waarmee transacties kunnen uitgevoerd worden van de ene computer naar de andere computer zonder de tussenkomst van een financiële instelling of overheid. Voorlopig toch.

Alhoewel investeerders vandaag de dag investeren ervaren als een stroom van cijferkes op één of meerdere computer schermen, eigenaar zijn van een aandeel betekent toch nog altijd dat je een klein deel van een bedrijf in handen hebt. Op zijn minst een deel ervan is tastbaar: het bedrijf heeft kantoren, gebouwen, intellectuele eigendom, en andere activa. Daarnaast kan je aandelen verkopen en de in de plaats gekregen cash middelen ontvangen, die je dan kan afhalen en in je portefeuille meenemen. Die geld middelen worden gesteund door overheden en centrale bank.

Virtueel grootboek

Anderzijds bestaan bitcoins enkel als inschrijvingen in een virtueel grootboek. Een grootboek dat wordt opgeslaan op computers wereldwijd.

De zuivere digitale vorm van bitcoins maakt sommigen nogal zenuwachtig, met name centrale banken en overheden die er geen vat op hebben. Hierdoor worden bitcoins vaak geassocieerd met het ‘digitale wilde westen’ waarbij er toch transacties plaatsvinden voor illegale praktijken. Gelukkig zijn de bedoelingen van het gebruik van bitcoins anders geïnspireerd. Het voordeel van een digitale munt, zoals bitcoins, is dat de bitcoin transacties niet kunnen beïnvloed worden door overheden en centrale banken, net zoals de digitale geldtstromen in en uit een land.

Lees meer: Is Bitcoin echt het goud van de toekomst?

Geld drukken vs geld ‘ontginnen’

Waar de hoeveelheid van geld bepaald wordt door een centrale bank, worden bitcoins worden in tegenstelling tot Euro’s niet gecreëerd en uitgegeven door een centrale bank. Ze worden ‘gemaakt’ door ‘mijners’, die met computers ingewikkelde berekening uitvoeren en kans maken op een toekenning van een bepaalde hoeveelheid bitcoins, bij het oplossen van zo’n berekening. De berekeningen zelf zijn nodig om alle transacties (de betalingen van iedereen) in het grootboek te encrypteren, of te versleutelen.

Het aantal bitcoins net zoals de snelheid waarmee ze gecreëerd worden is mathematisch gelimiteerd. Het mijnen van bitcoins brengt minder en minder op en het totaal aantal bitcoins is gelimiteerd tot ca. 21 miljoen. De limiet wordt verwacht tegen het jaar 2140.

Om de oplossingen te vinden moeten er heel veel verschillende combinaties berekend worden. Waar men in de beginfase van de bitcoin nog met een gewone pc de berekeningen kon maken, heeft men nu zeer gespecialiseerde machines nodig. De zogenoemde ASIC’s, application-specific integrated circuit machines.

Speciale munteenheid

Voor wat betreft het dagelijks gebruik van digitale munten, zijn er toch nog wat hordes te nemen. Er zijn relatief weinig plaatsen waar digitale munten al aanvaard worden. Slechts een handvol bedrijven aanvaardt bitcoins, meestal gaat het over online bedrijven. Toch zijn er meer en meer internationale bedrijven die bitcoins aanvaarden: Amazon, WordPress, Tesla Cars, Subway. Ook dichter bij huis zijn er al enkelen: Mobile Vikings. Wil je weten welke bedrijven al bitcoin aanvaarden? Neem een kijkje op de website Coinmap.

Als iemand een betaalkaart steelt, dan kan je deze zeer snel laten blokkeren. Tevens heb je bij heel wat betaal- en kredietkaarten een verzekering tegen fraude en diefstal. Bij bitcoins ligt dat wel anders, daar ligt het risico volledig bij de eigenaar van een rekening. Steelt iemand jouw wachtwoord tot een rekening, dan is de kans groot dat je alle bitcoins kwijt bent.

Om een bitcoin transactie uit te voeren, heb je vooreerst een bitcoin adres nodig. Dit adres kan beschouwd worden als een rekeningnummer. Het ziet er uit als een lange string van letters en cijfers. Jouw rekening wordt beveiligd met een persoonlijke sleutel, noem het een wachtwoord. Zonder deze persoonlijke sleutel is het onmogelijk om toegang te krijgen tot de account.

Dit adres wordt bijgehouden in een ‘wallet’. In een wallet is software waar oa. geëncrypteerde informatie te vinden van de transacties die met het adres werden uitgevoerd. Om een betaling te doen heb je het adres (het rekeningnummer) nodig van de ontvanger en wanneer er op jouw adres bitcoins staan kan dit via een wallet uitgevoerd worden. Elke transactie die uitgevoerd wordt in het bitcoin netwerk is permanent en onherroepelijk.

Beleggen in Bitcoins

Als bitcoins en Euro’s totaal verschillend werken, is het dan wel mogelijk om bitcoins te kopen met Euro’s? Er zijn heel wat gespecialiseerde beurzen waarop de vraag en aanbod met elkaar worden getoetst. Bitcoins hebben dan ook een bepaalde waarde (vandaag is 1 bitcoin 272,40 EUR waard, bron btc-e.com).

Lees meer: Hoe kan je beleggen in Bitcoins? Volg dit stappenplan

 

De afgelopen twee jaar heeft de bitcoin herhaaldelijk in de belangstelling gestaan en is daardoor zowel bij beleggers als bij het grote publiek bekend geraakt. Hierdoor zijn pieken bereikt van meer dan 1.000 EUR per bitcoin. Ondertussen is de waarde van bitcoin relatief stabiel te noemen.

Bitcoin Euro koers laatste 2 jaar

Bron: bitcoincharts.com

Vergeleken met conventionele instrumenten zoals aandelen, obligaties of fondsen, staat de markt voor digitale munten nog in zijn kinderschoenen. Toch kan het al een lucratieve belegging zijn.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.