Vitalik Buterin, Ethereum oprichter

‘Wil je weten waarin je jouw spaargeld best investeert, dan zijn traditionele investeringen wellicht veiliger ’, waarschuwt, Vitalik Buterin, mede oprichter van één van de grootste cryptocurrencies van het moment. Hij werkte mee de ethereum blockchain en zijn geassocieerde digitale munt uit. Afgelopen weekend plaatste hij dit bericht op zijn Twitter account om mensen tot voorzichtigheid aan te manen die al hun centen stoppen in de hyper volatiele cryptocurrency markt.

‘Stop geen spaargeld in cryptocurrencies dat je niet bereid bent te verliezen’, zegt Vitalik Buterin. De groei van de digitale munten, met op kop bitcoin, de grootste cryptomunt bij marktkapitalisatie, heeft ertoe geleid dat particulieren soms impulsieve beslissingen nemen. En zo vaak grote hoeveelheden van deze munten kopen.

Toen bitcoin medio december op zijn hoogtepunt boven € 16.000 uitkwam, bleken heel wat mensen digitale munten te kopen. Hierbij investeerden zij soms al hun spaarcenten en gingen zelfs leningen (ook woonkredieten) aan om toch mee op de kar te springen. Verschillende Amerikaanse discount brokers zoals E-Trade en Charles Shwab rapporteerden een sterk toegenomen handel nadat nieuwe financiële producten werden geïntroduceerd zoals bitcoin futures. Dit leidde zelfs tot een record pas geopende accounts.

Bubbels, volatiliteit en schandalen

Bitcoin is al eerder dit jaar gecrasht tot onder de € 5.500. Of nog slechts één derde van haar waarde sedert het hoogtepunt. Ondertussen staat bitcoin terug op € 8.200, wat toch nog een stevige terugval is. De ‘echte’ bitcoin investeerders weten onderhand wel dat er grote koersschommelingen kunnen optreden. De afgelopen jaren zijn er minstens 6 momenten geweest waarop bitcoin meer dan 80% van zijn waarde verloor. Om daarna terug (soms langzaam, soms snel) te klimmen

Lees meer: Wat maakt de koers van Bitcoin volatiel?

Ethereum heeft een een gelijkaardige volatiliteit gekend. Met als absoluut hoogtepunt net geen € 1.000 in december. Vandaag verhandelt ethereum aan zo’n € 650, wat meer dan een 50-voud is van de €12 van een jaar voorheen.

Eerder dit jaar uitte Vitalik Buterin al kritiek op enkele crypto investeerders die pronkten met hun nieuw vergaarde rijkdom. Hij vroeg hen mee te zoeken de cryptocurrency technologie in te zetten om iets zinvols voor de maatschappij te betekenen. Meermaals heeft hij investeerders al gewaarschuwd voor bubbels en de grote volatiliteit van de digitale markt.

Lees meer: Bitcoin vs Ethereum: elk met een eigen insteek

Winnie Vincken

Winnie Vincken, MBA, is vandaag actief als founding partner bij Konnekto, gespecialiseerd in de begeleiding van bedrijven in het aanvragen van subsidies.
Winnie heeft +20 jaar ervaring als interim manager, directeur en ondernemer in retail, digitale sector en e-commerce. Altijd al geïnteresseerd in innovatie, beleggen en investeren, kan hij met passie zijn visie op toekomstige ontwikkelingen over brengen.
Winnie is de oprichter van De Beleggersgids.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.