Digitale munten

Bitcoins, cryptomunten, allemaal gekke woorden waar je misschien nog nooit van hoorde. Deze digitale munten zijn een teken van de tijd. In een digitaal tijdperk kennen ze een steile opgang. Ontdek of bitcoins een goede belegging is. En wie de uitvinder van de bitcoin mogelijk is. Ze noemen bitcoins als het goud van de toekomst, maar is dit terecht?

Bitcoin, een munteenheid zonder centrale regulerende instantie, geen land of overheid oefent er controle over uit. Dat heeft zo zijn voordelen maar een Bitcoin-miljonair ondervond nu ook de nefaste nadelige gevolgen van die anonimiteit. Met een lege digitale portefeuille tot gevolg. Foetsie!

Het idee van de overlever, de eenzame pessimist die zich voorbereid op het einde van de wereld door zich op te sluiten in zijn bunker vol goud, is niet helemaal weggeëbd. Het beeld mag wel wat moderner want de bange rijken wenden zich nu tot de digitale munten en met name de Bitcoin.

Voor het eerst in 3 jaar steeg de cryptomunt bitcoin tot boven de $ 1000. Verwonderlijk want een kleine maand geleden was 1 bitcoin nog maar 800 dollar waard. De zeer volatiele munt zou nu een sprong voorwaarts maken door Chinezen die angstvallig op zoek zijn naar een alternatief voor de zwakke yuan.

In de loop van 2016 steeg de Bitcoin al 75 procent. De digitale munt kan daar in 2017 nog een fabelachtige 165 procent bijdoen, dankzij Donald Trump en zijn uitgavepatroon. Dat zijn niet onze woorden maar die van Saxo Bank. Volgens de Deense bank kan de Bitcoin de kaap van 2.100 dollar makkelijk overschrijden.

Een van de oudste Nederlandse bedrijven komt in Belgische handen. De KNM, de Koninklijke Nederlandse munt wordt overgenomen door de Groep Heylen. Daarmee komt het slaan van de officiële Nederlandse euromunten bij Belgen terecht.

Wat als het nu eens mogelijk wordt om groene energie uit te wisselen tussen particuliere producenten en consumenten zonder tussenkomst van de energieleverancier? Boeiend, dachten ze bij de Vrije Universiteit Brussel en prompt lanceerden ze het Scanergy-project. Handelen alle bezitters van zonnepanelen binnenkort in de nieuwe munt, de NRGCoin?

Van 1000 dollar in geen tijd 100.000 dollar maken. Dat is wat de 13-jarige Erik Finman deed. Vier jaar geleden slaagde hij er in om de waarde van zijn Bitcoin te verhonderdvoudigen. Nu hij 17 is, is het tijd voor de nieuwe fase in zijn leven: ondernemen! Finman investeert in VR headset. Wablief?

Beleggers worden onrustig door de ontwikkelingen in Europa. Na de uitslag van het Britse referendum verloor de euro 4% ten opzichte van de dollar. Het Britse pond verloor meer dan 10%. De stemming op aandelenbeurzen sloeg om in pessimisme. Heel anders was dat voor de “veilige havens” goud en zilver, die respectievelijk met 7% en 5% stegen in eurowaarde na de Britse stemming. Een opvallende uitschieter was bitcoin die 17% won aan waarde.

Afgelopen week verscheen het nieuwbericht waarin een zekere Craig Wright claimt de bedenker van de Bitcoin te zijn. De Australische internetondernemer en techneut beweerde schuil te gaan achter de naam Satoshi Nakamoto, de fictieve uitvinder van de cryptomunt. Nu de man gevraagd wordt naar bewijzen, rijst er echter twijfel.

Moeilijk te vatten dat Bitcoins van de wereld een betere plek kunnen maken, niet? Het brede publiek associeert deze cryptomunten nog altijd met schimmige handelaren in drugs, wapens en andere criminele activiteiten. En plus is het ook nog eens zeer labiel: de waarde schommelt als een gek waardoor het meer op een casino lijkt dan een product waarop je een voorspoedige, stabiele toekomst bouwt.

Bitcoin is de digitale munt, waar de media het soms over heeft. Je weet wel, dat waarin je al je zwarte geld zou kwijt kunnen, dat wat al zeker tien keer gecrasht is en oh ja, dat wat ondertussen failliet is. Laat je niet misleiden, de meeste media weten amper waar ze het over hebben.

In een tijdperk waarin het overgrote deel van ons geld bestaat uit bits en bytes op computers (zo'n 80% à 90% van het geld dat in omloop is), zou je de indruk kunnen hebben dat virtuele munten zoals bitcoins, litecoins en andere 'altcoins' niet echt veel verschillen van de euro's waarmee we onze dagelijkse verrichtingen doen.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 15.325 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

De interessantste artikels in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!