Wielerploeg Lotto-Soudal start crowdfundingproject

Hoewel wielerploeg Lotto-Soudal officieel niet wil weten van de term crowdfunding, starten ze met de uitgifte van aandelen. Minimaal hopen ze met deze campagne 275.000 euro op te halen. Toch heeft de campagne niet als eerste doel om de wielerploeg te financieren maar eerder om het gemeenschapsgevoel te verhogen.

Lotto-Soudal is een Belgische professionele wielerploeg. Ze huisvesten er talent van eigen bodem zoals Tim Wellens en Thomas De Gendt maar heeft ook internationale toppers zoals André Greipel onder contract liggen. Voor 50 euro kan je vanaf nu een aandeel kopen in deze professionele wielerploeg.

Wat krijg je voor jouw geld? Afhankelijk van jouw investering krijg je exclusieve voordelen. Bovendien krijgen alle aandeelhouders samen één stem binnen de raad van bestuur. Op die manier hoopt Lotto-Soudal, dat via de Loterij met overheidsgeld gesteund wordt, de betrokkenheid met de bevolking op te krikken. De jongste tijd kwam vooral vanuit Franstalige hoek heel wat commentaar over de besteding van overheidsgeld in wielerploegen.

Ondanks dat deze campagne alle typische kenmerken van crowdfunding vertoont (financiering door de crowd), wil men bij de Loterij niet weten over de term crowdfunding. In Het Nieuwsblad stelt woordvoerster Kiki Vervloessem het als volgt: “Omdat dit een coöperatieve vennootschap is én omdat we dit niet doen vanuit een zucht naar financiëring. Ook zonder dat geld blijft de ploeg bestaan”.

Jaarlijks investeert de Loterij 5,5 miljoen euro in Lotto-Spoudal. Met deze actie hopen ze bij de Loterij minimaal 275.000 euro op te halen. Je kan een aandeel van 50 euro kopen, maar er bestaan ook duurdere aandelen van 250 euro, 1000 euro en zelfs 5000 euro. Meer info kan je vinden op https://www.captainsofcycling.be/nl

Crowdfunding in de sport is niks nieuws. In 2013 haalde schaatser Bart Swings tienduizenden euro’s aan fondsen op met zijn eenvoudige boodschap: “geen geld, geen Spelen”. En met succes. Nu is het uitkijken of ook Lotto-Soudal even eenvoudig zoveel geld zal kunnen ophalen bij het wielerminnende publiek.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.