Wat is crowdfunding?

Stel je hebt een briljant plan voor een activiteit, een product of een bedrijf. Om dat plan te realiseren hebt je echter een krediet nodig. De bank of een andere instelling is niet bereid een krediet te verstrekken omdat zij of het idee niet ziet zitten of geen of onvoldoende zekerheden kan krijgen. Dan wordt het uitermate moeilijk om toch te starten. Crowdfunding kan jou helpen, maar wat is crowdfunding?

In principe blijven er twee reële mogelijkheden. Je leent bij familie en bekenden en, waar dit mogelijk is, neem je een hypotheek op het huis. Een goed voorbeeld hoe dit zich kan ontwikkelen is Dyson. Deze Engelsman ontwikkelde een perfecte stofzuiger, maar kreeg nergens een krediet om te starten. Door ondersteuning van zijn familie en vrienden en door zichzelf tot over de oren in de schulden te steken, lukte het hem om een wereldbedrijf te beginnen.

Het begin

Een andere manier is iets dat begin van deze eeuw in de Verenigde Staten begon, de crowdfunding. Omdat jonge artiesten en kunstenaars nauwelijks bekendheid en daardoor ook geen financiële middelen om een CD op te nemen of een expositie te organiseren hebben, vroegen ze via de sociale media om ondersteuning. Daar stelden ze tegenover dat iedereen die een minimaal bedrag gaf daarvoor een CD kreeg of toegang had tot de expositie. Zo ontstond een geheel nieuwe, alternatieve beleggingsvorm. Deelnemers beleggen in een product en krijgen daarvoor het eindresultaat te zien of te horen. Door de crowd, de menigte, te vragen hun product te sponsoren, konden de jonge artiesten zich profileren.

Lees meer: Sterke rendementen voor leningen via crowdfunding

De definitie

Crowdfunding is een manier om projecten te steunen. Wanneer bedrijven of verenigingen een project willen uitvoeren, hebben zij vaak bijkomende financiële middelen of kapitaal nodig. Door gebruik te maken van crowdfunding gaan zij op zoek naar deze middelen (de ‘funding’) via het grote publiek (de ‘crowd’).

Beleggen dankzij crowdfunding

Sindsdien is crowdfunding overgewaaid naar Europa en wordt het regelmatig gebruikt om geld op te halen. Zo heeft een hotel in Amsterdam ooit via deze alternatieve belegging een flink bedrag bijeen gebracht om een uitbreiding te realiseren. In principe wordt crowdfunding op drie verschillende manieren ingezet:

  1. Om een activiteit te realiseren, zoals een dance event of een voor een speciale groep bedoelde bijeenkomst, waarvoor geen geld bijeen te krijgen is. Deelnemers geven hun bijdrage als een soort van gift en krijgen er toegang tot de activiteit voor.
  2. Om een product te sponsoren, zoals een CD of een optreden van een startend muzikant, die via een speciaal opgericht platform zijn muziek ten gehore kan brengen, zodat eventuele deelnemers kunnen beslissen of dat iets is wat ze willen steunen.
  3. Het kan echter ook een product of dienst zijn van een startend – of een klein bedrijf. Iets wat vaak ook past bij een alternatieve belegging, zoals een bedrijf voor bioproducten of een alternatief energieproject.
  4. Om een bedrijf te ondersteunen. Iemand wil graag een bedrijf starten, maar kan nergens krediet krijgen. Via crowdfunding probeert hij mensen te overtuigen van zijn producten en vraagt hij ze om een alternatieve belegging. Daarvoor biedt hij aandelen aan. Deze mogen in echter slechts bij uitzondering verhandeld worden, omdat de overheden geen nieuwe aandelenbeurs willen. De aandeelhouder weet dus vooraf dat de belegging pas echt rendement oplevert als het bedrijf doorbreekt.

Lees meerCrowdfunding in België: het meest uitgebreide overzicht

Het principe van crowdfunding

Er bestaan ook in België speciale platforms voor crowdfunding. Daar kan iemand zich melden en vertellen waarom en waarvoor hij op deze wijze geld wil verwerven. Het bestuur van het platform bepaalt of hij mag deelnemen. Dat doet men ook om het crowdsurfen serieus te houden. Je kunt natuurlijk buiten een platform proberen geld te verzamelen, maar dat zal moeilijker worden, omdat het platform een naam en een achterban heeft opgebouwd. Deelnemers aan crowdsurfing zullen regelmatig even bij het platform kijken of er iets interessant aangeboden wordt. In principe is deze wijze van alternatieve belegging niet bedoeld om snel grote winsten te behalen, maar eerder om innovatie een kans te geven.

Meer lezen over crowdfunding? Ontdek dan de 5 interessantste boeken over crowdfunding!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.