Rendementen op leningen via crowdfunding zijn best stevig

Crowdfunding komt in vele kleuren en vormen. Leningen via crowdfunding zijn een substantieel onderdeel van deze relatief nieuwe manier van geld lenen. Bovendien bieden ze de investeerders nog leuke rendementen. Een gemiddeld rendement van 6 procent is een haalbaar vooruitzicht.

Staatsobligaties, spaarrekeningen, termijnrekeningen, alle klassieke financiële producten met een laag risico halen nog amper een interessante rentevoet. Crowdfunding daarentegen zit al enige tijd in de lift. Diverse vormen van crowdfunding haalt heel wat particuliere investeerders over om hun portefeuille open te trekken. Of ze nu leuke incentives krijgen of een participatie in het project, maakt allemaal weinig uit. De aantrekkingskracht van de crowdfundingcampagne an sich haalt geïnteresseerden al over de streep.

Toch kan crowdfunding ook investeerders, eerder dan geïnteresseerden bekoren. Heel wat crowdfundingplatformen bieden ook leningen aan. Leningen waarbij projecten of zelfs vastgoed gefinancierd kan worden. De risicograad is vaak wat minder makkelijk vast te stellen dan de beloofde rendementen. En die zijn aantrekkelijk, soms zelfs zéér aantrekkelijk.

Voldoet de waarborg voor jouw kapitaal?

Keerzijde van de medaille is echter het gebrek aan waarborg. Niet elk platform stelt zich garant voor de ontleenders. Daarnaast is er geen sprake van protectie door het Beschermingsfonds. Je kan niet ontkennen dat er, ondanks het valabele project of bedrijf, sprake is van een risico. crowdfundmarkt.nl, een portaalsite voor crowdfundingacties, berekende dat leningen via crowdfunding een gemiddeld rendement opleveren van 6,5%. Daar dezelfde waarschuwing: het risico is afhankelijk van de onderneming en niet van het principe crowdfunding.

Lees meer: Crowdfunding in België: het meest uitgebreide overzicht

Lees meer: Crowdfunding in Nederland: een overzicht

Een crowdfundingplatform kan echter genoeg inzichten bieden om het risico in te schatten. Heeft de onderneming nog leningen lopen? Hoe staat de financiële instelling tegenover deze onderneming? De juiste crowdfundingcampagnes selecteren kan als investeerders dus een stabiele, langdurige en lucratieve investering zijn. Maar net zoals bij alle andere beleggingen en investeringen, moet je jou wat verdiepen in de onderneming en een adequate inschatting van de risico’s maken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.