Sterke opmars crowdfunding in België

Crowdfunding in België doet het steeds beter. In 2016 werd bijna 30 miljoen euro werd opgehaald via crowdfunding. Een stijging van het aantal campagnes en een nieuwe crowdfundingwet ligt aan de basis voor dit succesverhaal.

Klassieke investeringen verliezen wat van hun aantrekkingskracht ten voordele van nieuwe financieringsvormen zoals crowdfunding. Projecten en ondernemingen dienen massaal aanvragen in. Tegenover 2015 steeg het aantal campagnes van 423 naar 1194, cijfers uit een onderzoek van het Nederlandse crowdfundingadviesbureau Douw & Koren.

Lees meer: Crowdfunding in België, een overzicht

Gemiddeld wordt een project of onderneming met 25.000 euro ondersteund. Mede door het stijgende aantal crowdfundingcampagnes explodeerde het investeringskapitaal van 10 miljoen euro in 2015 naar 29,9 miljoen euro in 2016. Een groei die niet te verwonderen is. De ons omringende landen doen het al een hele tijd beter dan België. We hadden dus wat goed te maken. En die inhaalbeweging tekent zich nu duidelijk af, aldus Douw & Koren.

Lees meer: Alles over crowdfunding in Nederland

In vergelijking met Nederlands is de Belgische crowdfundingmarkt peanuts. Daar wordt jaarlijks ongeveer 170 miljoen euro in crowdfundingcampagnes geïnvesteerd. De wetgever probeert aansluiting te vinden bij deze nieuw initiatieven. Daarvoor werd de crowdfundingwet in het leven geroepen. Zo worden fiscale voordelen gegeven aan investeringen via erkende platformen. Zelfs een vrijstelling van roerende voorheffing behoort tot de mogelijkheden.

Toch ziet crowdfundingadviesbureau Douw & Koren nog verbeterpunten. Zo pleiten ze voor een verruiming van de grenzen. Nu mag een investeerder maximaal 5000 euro in 1 project investeren. Een campagne mag anderzijds ook maximaal 300.000 euro ophalen. Grensbedragen die veel strenger zijn dan in de ons omliggende landen.

Bron: De Standaard

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.