Fiscaal voordeel crowdfunding

Voor bedrijven is crowdfunding een ideale manier om eenvoudig kapitaal op te halen bij het grote publiek. Bovendien kan het de betrokkenheid helpen verhogen. Maar weet ook dat je als investeerder fiscaal voordeel kunt slaan uit investeringen in crowdfunding. Sinds de wet op de crowdfunding kan jouw investering, onder een aantal voorwaarden, aftrekbaar zijn bij de belastingen. Bovendien is de roerende voorheffing misschien wel vrijgesteld! Deze fiscale voordelen zijn echter beperkt tot twee vormen van crowdfunding: crowdlending en equity crowdfunding.

Vrijstelling roerende voorheffing bij investering in crowdfunding

Indien het gaat om een crowdlending bij een erkend crowdfundingplatform, is de eerste schijf interesten vrijgesteld van roerende voorheffing. Voor aanslagjaar 2020 gaat het om een vrijstelling van € 15.630 aan interesten. Daar de roerende voorheffing normaal 30% bedraagt, gaat het om een voordeel van € 4.689. Hieraan zijn wel een aantal extra voorwaarden gekoppeld. Zo moet het gaan om een lening aan een kmo van maximaal 4 jaar oud en is het fiscaal voordeel op de ‘crowdfunding’ beperkt tot natuurlijke personen. Verder moet de lening een minimale looptijd van vier jaar hebben. In de praktijk moet je terugvallen op een aantal door de FSMA erkende crowdfundingplatformen als Ecco Nova, Lookandfin en CrowdfundingMechelen.

Lees ook: Wat is crowdfunding? Het principe netjes uitgelegd.

Belastingkrediet en garantie bij een Winwinlening

De Vlaamse overheid stimuleert particulieren om achtergestelde leningen te verstrekken aan kmo’s. Zowel de looptijd van 8 jaar als het maximaal te ontlenen bedrag en de rentevoet liggen wettelijk vast. Voor Winwinleningen die in 2019 worden afgesloten, mag de rente tussen 1 en 2% bedragen. Dit fiscaal voordeel levert jou een jaarlijks belastingkrediet op van 2,5%. Indien de kredietnemer de investering niet kan terugbetalen, kent de overheid jou bovendien een extra fiscaal voordeel toe. Je hebt dan recht op een eenmalig belastingkrediet van 30% van het geïnvesteerd bedrag. Er bestaan verschillende platformen waarmee je bedrijven vindt die via een Winwinlening krediet willen ophalen. Veruit het bekendste platform is de website Winwinner.be.

Geniet van de tax shelter en beperk het risico

In het geval van equity crowdfunding word je aandeelhouder van de onderneming. In dat geval geniet je een belastingvermindering van 30 tot 45%, afhankelijk of het om een kleine onderneming of om een micro-onderneming gaat. Ook hier moet het gaan om een onderneming van maximaal vier jaar oud en gelden er een aantal beperkingen. Bovendien moet je de aandelen minstens vier jaar behouden, mag je maximaal 30% van het kapitaal bekostigen en mag je jaarlijks niet meer dan € 100.000 investeren. Bij de meeste door de FSMA erkende crowdfundingplatformen is ook equity crowdfunding mogelijk. Je kan onder andere terecht bij Spreds en Bolero Crowdfunding.

Lees ook: Dit zijn de beste crowdfundingplatformen

Geen fiscaal voordeel voor schenkingen en beloningen

Naast equity crowdfunding en crowdlening onderscheiden we ook nog donation-based crowdfunding en reward-based crowdfunding. Hierbij ontvang je een beloning voor jouw bijdrage of het gaat om een schenking. Echter kan je bij deze twee vormen van crowdfunding niet rekenen op fiscale voordelen.

Lees ook: Welke types crowdfunding bestaan er zoal?

In principe gaat het bij die laatste twee vormen van crowdfunding ook niet om investeringen, tenzij je natuurlijk een product ontvangt dat een mooie doorverkoopwaarde biedt. Denk maar aan een unieke fles wijn of een gesigneerde uitgave van een beloftevolle schrijver. Aldus kan ook donation-based crowdfunding uitzonderlijk al eens een interessante investering zijn, hoewel dat toch sterk afhankelijk is van het blind geloof in een opkomend talent. En dat is zelden zonder risico.

  Lorenzo Risack

  Lorenzo is jurist en heeft een passie voor het geschreven woord. In een vroegere carrière sleutelde hij aan juridische publicaties en had hij zijn eigen juridisch adviesbureau. Tegenwoordig schrijft hij zowel voor Belgische als Nederlandse media over het ondernemerschap en juridische kwesties. Dit doet hij ook via zijn juridische nieuwsdienst Rechtenkrant.be. Ook voor De Beleggersgids schrijft Lorenzo over juridische thema’s met betrekking tot investeren, beleggen en vastgoed. Dit doet hij op een typerende en eigenzinnige manier.

  Gerelateerde artikels

  2 reacties

  1. Hallo

   Ik ben financieel verantwoordelijke van een VZW die kampen organiseert voor maatschappelijk kwetsbare jongeren.

   Ik vroeg mij af of indien we giften inzamelen via een crowdfunding platform, deze giften nog altijd in aanmerking kunnen komen voor de belastingvermindering van 45%. Wij hebben namelijk een erkenning van de overheid om fiscale attesten uit te reiken.

   Alvast bedankt voor uw feedback.

   Mvg
   Jeroen Verstraete

  2. Bij het verstrekken van kleine leningen aan bedrijven via een erkend crowdfunding platform (Look & Fin) wordt er op de ontvangen intresten roerende voorheffing afgehouden.
   Is het mogelijk om deze betaalde RV terug te vragen via de aangifte in de personenbelasting. (Vrijstelling RV op 800 euro)?

  Een reactie achterlaten

  Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.