Types crowdfunding

Crowdfunding is een vrij nieuwe vorm van financiering. Hierbij vragen ondernemers, stichtingen en particulieren ‘the crowd’ om hulp om hun kredietbehoefte ingevuld te krijgen. Dit betekent dat zij zelf niet meer de gehele kredietbehoefte invullen, maar aan andere mensen vragen om financiële steun bij een bepaald project. Wereldwijd is er in 2015 al meer dan 34,4 miljard dollar opgehaald via crowdfunding. Dus er kan zeker gesteld worden dat deze vorm van belegging en financiering steeds populairder wordt. Maar welke types crowdfunding worden zoal ingezet?

De reden dat steeds meer mensen kiezen voor crowdfunding, komt vanwege het feit dat deze vorm van financiering vele voordelen met zich meebrengt. Zo kun je niet alleen je eigen tarieven bepalen met deze vorm van financiering. Ondernemers hebben ook meteen een vaste groep investeerders en dus ambassadeurs voor hun project.

Types crowdfunding

Er bestaat verschillende vormen van crowdfunding. Wil je starten met deze relatief nieuwe methode om financiering op te halen of om te beleggen, dan kan je dus zelf kiezen welk manier voor het best uitkomt. Hierbij heb je de keuze uit donation, reward, debt en equity crowdfunding types. In onderstaande tekst worden de verschillende vormen van crowdfunding beschreven, zodat je meer inzicht krijgt in de mogelijkheden van crowdfunding.

Lees meer: 5 interessante boeken over crowdfunding

Donatie

Ten eerste kun je er voor kiezen om een project te steunen door middel van donation (donatie). Dit houdt in dat je een bedrag naar keuze aan een specifieke ondernemer, particulier of project schenkt, zodat jouw donatie gebruikt kan worden om een project vorm te geven of echt uit te voeren. Je kiest zelf wat je wil doneren, dus deze vorm van financiering is vrij flexibel en vrij. Via donatie krijg je je inbreng meestal niet terug.

Beloning

Een veel gebruikt type van crowdfunding is door middel van reward. Hierbij geef je geld aan een project. Daar tegenover staat dat je er een beloning voor terug krijgt. De naam van deze vorm van belegging komt dus niet uit het niets, want dit wil simpelweg zeggen dat je door het project te steunen beloond wordt met een reward.

Wat deze beloning precies is, is afhankelijk van de initiatiefnemers. Dit kan een gadget zijn, of de dienst/product die ze willen ontwikkelen met de financiële middelen die ze ophalen via de crowdfunding campagne.

Lees meer: 4 stappen om zelf met crowdfunding te starten

Schuld

Kies je voor debt-based crowdfunding, dan stel je je beschikbaar om geld te lenen aan een project. De initiatiefnemers hoeven in dit geval geen geld meer te lenen bij een bank, maar krijgen van jou een specifiek bedrag om voor bepaalde tijd te lenen. Dit bedrag kan gebruikt worden om een project van de grond te krijgen, een winkel te openen of een bedrijf te starten. Je kunt je vaak online aanmelden voor deze vorm van financiering bij diverse betrouwbare websites, waarbij je invult welk bedrag je (maximaal) wil uitlenen. Vervolgens word je door de website automatisch gekoppeld.

Lees meer: Crowdfunding in België: het meest uitgebreide overzicht

Equity

Tot slot is er nog het type crowdfunding waarbij financiering door middel van equity wordt verkregen. Kies je voor deze vorm van belegging of financiering, dan koop je een aantal aandelen in een bedrijf. Gaat het goed met het bedrijf, dan profiteer je van financiële voordelen en kun je dus veel winst maken met jouw aandelen. Maakt het bedrijf verlies, dan ben je een deel van jouw investering of zelfs de hele investering kwijt. Het kan dus veel opleveren, maar in het slechtste geval ook voor veel verlies zorgen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.