Crowdfunding als belegging wint aan populariteit, toch zijn er risico's aan verbonden

Stilaan komt crowdfunding als financiële belegging op de radar van heel wat Belgen. Alhoewel rendementen veelbelovend kunnen zijn, schijnen veel mensen zich niet bewust van de mogelijke risico’s die met crowdfunding verbonden zijn. Volgens ING ligt het verwachte rendement nauwelijks hoger dan bij een aandelenbelegging.

Slechts 25% vindt het een goed moment om in meer risicovolle sectoren te investeren, maar 32% heeft daar geen oren naar. Ook obligaties staan niet hoog aangeschreven: amper 19% voorstanders t.o.v. 35% tegenstanders. Alleen beleggen in minder risicovolle sectoren kan op de bijval van 27% van de Belgen rekenen, wat meer is dan de 21% die dat momenteel niet ziet zitten. Over de beursrendementen maken de Belgen zich trouwens niet al te veel illusies: voor de komende 10 jaar hopen ze op een jaarlijks rendement van 4 à 5%.

Initiatieven zoals crowdfunding winnen stilaan aan populariteit. Ongeveer de helft van de beleggers weet wat crowdfunding precies inhoudt en 32% beschouwt het voor de komende jaren zelfs als een belangrijke financieringsbron voor Belgische ondernemingen. Zo’n 33% kent zelfs Belgische crowdfunding-platformen. Zes procent van de beleggers beweert trouwens zo’n platform al te hebben gebruikt. Maar het blijft voor de Belg toch vooral een belegging, eerder dan sponsoring. Zo wil 71% wel degelijk een beloning voor de spaarcenten die hij in een project zou stoppen. En voor 90% van deze groep is het duidelijk dat deze beloning geld moet zijn.

Crowdfunding wordt op dit moment voornamelijk gebruikt door starters die vaak worden gekenmerkt door hun specifiek risicoprofiel. De beleggende Belg schijnt zich maar matig bewust te zijn van dit verschil in risicoprofiel. Ook al wordt crowdfunding gemiddeld gezien wel iets risicovoller ingeschat dan een beursbelegging, toch zijn er verrassend veel beleggers die weinig verschil zien. Zo denkt maar liefst 69% van de jongere beleggers dat crowdfunding in het slechtste geval even risicovol is als een aandelenbelegging. De oudere beleggers zijn dan weer iets wantrouwiger. Verder blijkt dat de doorsneebelegger een return van ongeveer 5% verwacht voor beleggingen in crowdfunding, wat dus nauwelijks hoger ligt dan van wat een aandelenbelegging wordt verwacht.

bron: ING Beleggersbarometer

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. graag info welke type crodwfunding in Belgie mogelijk is aub

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.