Beste crowdfunding platformen

Zit je met een fantastisch idee om te ondernemen, maar ontbreekt het je aan liquide middelen? Dan kan crowdfunding, vrij vertaald, publieke financiering, eventueel een oplossing bieden. Crowdfunding is het zoveelste fenomeen dat vanuit de Verenigde Staten naar onze contreien komt overgewaaid en wint steeds meer aan populariteit. In België bieden zowel banken als publieke platformen de mogelijkheid tot crowdfunding voor jouw project.

Hello Crowd!

Quasi alle grote banken in België bieden één of andere vorm van crowdfunding aan hun klanten. BNP Paribas Fortis heeft zo bijvoorbeeld het concept Hello Crowd! Je hoeft geen klant te zijn bij hun bank, je moet wel minstens 18 jaar zijn en een Belgische zichtrekening hebben bij eender welke bank. Het opzetten van je crowdfunding is gratis, je betaalt enkel een commissie van ongeveer 8% eens de volledige financiering van je project binnen is.

Lees meerCrowdfunding in België: het meest uitgebreide overzicht

KissKissBankBank

Een crowdfundingplatform dat op zoek gaat naar creatieve of duurzame ondernemers. Wil je een product ontwikkelen dat inspeelt op ecologische ondersteuning? Zoek je financiën om een plaat uit te brengen of je eerste tentoonstelling? Bij KissKissBankBank betaal je ook 8% commissie indien het volledige gewenste bedrag is opgehaald. Investeerders worden geen aandeelhouders, je belooft ze wel een bepaalde bijdrage, bijvoorbeeld tickets voor je eerste vernissage of een copy van je boek.

BoleroCrowdfunding

Een platform dat aan te raden is voor grotere projecten. Hier ga je op zoek naar medeaandeelhouders of kun je een obligatie uitschrijven voor je project. Kosten liggen tussen de 4,5% en 6%, afhankelijk van het type crowdfunding dat je wenst. Deze hoeven enkel betaald te worden in geval van welslagen van de campagne. Bolero Crowdfunding mikt meer op ondernemers van grotere projecten dan op de kleine creatieve ondernemers. De investeerders verwachten ook een financiële tegenprestatie, zijnde intresten of aandelen.

Lees meerDe interessantste boeken over crowdfunding

Angel.me

Angel.me werkt als een klassieke crowdfunding website maar biedt als één van de weinige platformen in België ook funding via cryptocurrencies aan. Bij het welslagen van het project betaal je 6,5% commissie. Daarboven komen ook nog verwerkingskosten van ongeveer 2% tot 4%. Indien je project niet behaald wordt, dan komen de verwerkingskosten alsnog voor rekening van de aanvrager. Professioneel platform voor alle types van projecten.

Kickstarter

Dit internationaal platform is de grondlegger van het crowdfunding concept. De enige niet-Belgische speler in dit rijtje maar wel één om niet over het hoofd te zien. Je betaalt 5% bij het slagen van je project. Daarnaast moeten er per betaling nog een 3% tot 5% verwerkingskosten worden gerekend. Het uiteindelijke kostenplaatje zal dus ongeveer op een 9% komen. Kickstarter is een interessant platform omdat het de grootste speler op de markt is. Maar dit is tevens een tekortkoming. Je moet opvallen tussen alle projecten. Vaak vraagt een Kickstarter project op zich al heel veel marketing.

Look&Fin

Wil je groeien als KMO maar zelf niet voldoende cash voorhanden? Look&Fin is het crowdfundingplatform dat Belgische KMO’s een duwtje in de rug tracht te geven. De campagnes starten pas vanaf €100.000. Het platform richt zich dus eerder op grote projecten. In dit geval geen gekke, originele filmpjes posten, niet wekenlang wachten op de Euro’s die binnenkomen. Bij Look&Fin wordt je project door een professional geanalyseerd en wordt vaak binnen de 24 uur al een investeerder gevonden. Kijk zeker de FAQ op de website na, hun kostenstructuur ligt namelijk anders dan de klassieke platformen. Een aanvraag indienen is gratis, vanaf het moment van toekenning komt er een vaste dossierkost plus een procentuele commissie.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. Kan men ook langs deze weg financiering vinden voor een project in Africa?.Ik lees zonet dat Nederlandse investeerders voor meer dan 60 miljard euro geinvesteerd hebben in Afrikaanse landen,vooral Egypte en Zuid Africa, en dat zou hun geen windeieren gelegd hebben,nu zouden ook Uganda en Senegal in hun vizier gekomen zijn..

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.