Belgische crowdfunding legt uitstekend parcours af

Belgische crowdfunding kent de een explosieve groei. Tijdens de eerste zes maanden van 2016 haalden projecten en bedrijven maar liefst 13,3 miljoen euro op via crowdfunding. Op dit moment verdubbelt Belgische crowdfunding elk jaar de cijfers.

Vorig jaar haalden crowdfundingcampagnes in België 10,2 miljoen euro op. Dat was al een flinke stijging ten opzicht van 2014 toen er slechts 4,5 miljoen euro werd opgehaald. Tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar klokken we al af op 13,3 miljoen euro. Opnieuw een significante stijging. Dit alles blijkt uit een rapport van consultancybureau Douw en Koren.

Volgens Douw en Koren zijn er verschillende redenen waarom crowdfunding in België het zo goed doet:

  1. Er is een wereldwijde stijgende interesse voor crowdfunding op te tekenen
  2. Ondernemers weten steeds beter wat crowdfunding precies inhoudt
  3. Crowdfunding kent een alsmaar professionelere aanpak

Nu ook de financiële instelling het spel beginnen mee te spelen, komt crowdfunding nog wat meer in de schijnwerpers. Banken gaan op zoek naar nieuwe sectoren en nieuwe markten. Crowdfunding is voor hen een uitstekend alternatief platform om klanten te bereiken. Hierdoor ontstaat een schaalvergroting op de Belgische crowdfundingmarkt. Daarnaast wordt crowdfunding bij financiële instellingen nog ingeschakeld om een deel van het onderpand van ondernemingen te financieren. Startende ondernemers, met een groot risico, krijgen slechts een lening als ze een deel van de kapitaalbehoefte kunnen dekken door een crowdfundingactie.

Lees meer: Hoe bedrijven private investeerders kunnen aantrekken

Een deel van de steile opmars van Belgische crowdfunding is uiteraard te verklaren door de achterstand. België loopt al jaren achter ten opzichte van buurlanden zoals Nederland. De crowdfunding neemt nu wat stappen, maar de achterstand is nog danig groot dat we nog een stevige groei voor jaren voor ogen hebben. Groot verschil met onze buurlanden: daar is het toegestaan om grote bedragen te investeren in crowdfundingprojecten. In België ben je gelimiteerd tot 1000 euro per project. Een aderlating voor heel wat investeerders en crowdfunders.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.