Zelf beginnen met crowdfunding

Crowdfunding zit in de lift. Projecten en ideeën die tot voor kort sneuvelden in de wachtkamer van de economie, rijven nu astronomische bedragen bij elkaar. Crowdfunding is toegankelijk en geschikt voor zowat elk product en elke sector. In enkele eenvoudige stappen kan je zelf ook een crowdfunding campagne opzetten.

Het bedrijf dat nog steeds beschouwd wordt met de crowdfunding campagne met het grootste opgehaalde budget is voor een game: Star Citizen. Tegen november 2018 heden incasseerden de makers meer dan 250 miljoen dollar voor hun videogame. Dat maakt van dit spel het meest populaire crowdfundingproject ooit. Uiteraard is niet elke campagne een klaterend succes waar miljoenen voor worden opgehaald maar het indiceert wel de kracht van crowdfunding.

Iedereen met een onderbouwd idee of innovatief project kan zijn kans wagen op de vele platformen die er zijn. Ook in België zijn er heel wat van dergelijke initiatieven. We maakten al eens overzicht van de Belgische crowdfundingscene.

Wie wil starten met een crowdfunding campagne doorloopt doorgaans 4 stadia:

1. Indienen van het project

Je maakt een keuze van een platform. Dit is een volledig subjectieve keuze. Elk platform heeft zo zijn regels en visie. Sommige platformen beperken de vorm van incentives. Raadpleeg op voorhand de voorwaarden op de diverse websites. Je kan je project soms ook bij meerdere platformen aanbieden.

2. Omschrijf je project heel duidelijk

Bij het starten van je crowdfunding campagne is het belangrijk om alle essentiële info mee te geven aan je potentiële investeerders. Zij zullen immers bepalen of jouw project tot een goed eind kan worden gebracht. Om zoveel mogelijk gegadigden naar jouw campagne te krijgen schakel je best de social media in. Via Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat, LinkedIn, you name it, alle middelen zijn goed om investeerders naar jouw idee te leiden.

Bedoeling is dat zoveel mogelijk believers inschrijven op jouw project en vervolgens ook nog wat geld storten. Eens de campagne is afgerond kan je door naar de derde fase.

3. Funding stoppen op de deadline

Een campagne heeft ook een einddatum. Tot die tijd heb je de kans om zoveel mogelijk kapitaal te verzamelen. Niet alleen leg je een deadline vast maar ook een verhoopt eindbedrag. En hier verschillen sommige platformen van elkaar. Bij sommige crowdfunding campagnes moet het eindbedrag gehaald worden, als de projecteigenaar gebruik wil maken van het kapitaal. Andere platformen stellen het geld dan weer beschikbaar van zodra er een storting gebeurd is, ongeacht of het einddoel wordt gehaald.

Ook de manier waarop een investeerder wordt geïntecivieerd ligt op voorhand vast. Je kan aanspraak maken op een deel van de winst, een aantal aandelen, een gratis product of je beperken tot een symbolische bijdrage.

4. Ook na de campagne gaat crowdfunding door

Crowdfunding is meer dan wat centen ophalen. Na het bereiken van het einddoel is er een verbondenheid tussen het project, de eigenaar en de investeerders. Er is een continue interactie tussen de believers en de ondernemer. In sommige gevallen is er zelfs sprake van een stemrecht in de onderneming. Dus via crowdfunding worden er banden voor het leven gesmeed. Ongezien!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

2 reacties

  1. zodra er een storting gebeurt is, ongea. Graag DT fout er uit halen aub!!!!!!!!!!!!

    1. Bedankt voor de melding. Foutje is er uit gehaald

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.