Whisky blijft een absolute topbelegging

Whisky liefhebbers drinken de wereldvoorraad van oude single malt Scotch op. De dorst naar de drank is booming over de hele wereld. In Schotland maar ook in China en de Verenigde Staten vloeit de voorraad single malts weg. De prijzen van Whisky schieten bijgevolg de hoogte in.

Door de stijgende vraag hopen schrandere beleggers om snel te kunnen cashen, waardoor de prijzen van oudere vintage whisky momenteel door het dak gaan. Distilleerderijen slagen er niet om te voldoen aan de grote vraag van deze nieuwe wereldmarkt. “De vraag overstijgt steeds harder het aanbod en het tekort aan oude en zeldzame single malts is er vandaag de dag al en het zal alleen maar erger worden”, aldus Rickesh Kishnani, oprichter van ’s werelds eerste whiskyfonds.

Lees meerHoe kan je in wijn beleggen?

Volgens Kishnani is het probleem de kleine productieaantallen van bepaalde jaartallen. Distilleerderijen starten in een bepaald jaar de productie zonder rekening te houden met de mogelijke vraag naar het product. Je kan ze dit amper verwijten want in de late jaren tachtig gingen veel producenten op de fles. Ze produceerden wat ze op dat moment dachten te kunnen slijten. De export van Schotse whisky’s stagneerde. Goed nieuws echter, want recent werd de productie opnieuw opgetrokken maar dit zal zich pas binnen 10 tot 15 jaar laten voelen op de markt.

Aziaten zijn gek van Schotse single malt whisky

Het enthousiasme voor de Schotse single malt -whisky geproduceerd in een distilleerderij in plaats van een blend die put uit heel wat verschillende producten- blijft groeien. De wereldwijde vraag verdrievoudigde tussen 2002 en 2015. Volgens de Scotch Whisky Association steeg de export in die periode met 159%, wat meteen een effect heeft op de prijzen. Ongeveer één op de vijf flessen vertrekt richting Azië. Jaarlijks worden ongeveer 250 miljoen flessen naar het verre oosten verscheept.

Lees meer: Lekkerder dan goud, beleggen in Schotse whisky’s

Dat Schotse whisky big business is, werd in 2014 nog maar eens duidelijk. ’s Werelds duurste Scotch whisky is de Macallan “M” whisky. Tijdens een veiling bij Sotheby’s in Hong Kong werd maar liefst 628.205 Amerikaanse dollar neergeteld. Dit is natuurlijk een zeer uitzonderlijke verkoop. Ook voor gewone beleggers valt een graantje mee te pikken. Een fles Black Bowmore, aankoopprijs in 1994: ongeveer 125 euro. Momenteel is zo’n fles om en bij de 8000 euro waard volgens de Scotch Whisky Index. Leuke rendementen voor zo’n kleine investering!

Bron: CNN

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.