Beleggen in drinkbaar water: het moet!

Water, onvervangbaar en essentieel voor de mens. Toch springen we er kwistig mee om en dragen we geen zorg voor de natuurlijke voorraden. Gelukkig is het bewustzijn voor water aan het groeien, simpelweg omdat het moet. Water is schaars aan het worden en we lopen met steeds meer rond op deze planeet. En schaarsheid aan drinkbaar water betekent nu eenmaal dat men er in kan beleggen.

Voorspellingen spreken van wereldwijde investeringen tot 1 biljoen dollar tussen nu en 2030 om het drinkbare water op peil te houden. Dit betekent dat overheden over de ganse wereld onder enorme druk staan om de hele bevolking van drinkbaar water te blijven voorzien. Iets wat veel gouvernement al als onmogelijk beschouwen. Tal van activiteiten rond drinkbaar water worden dan ook uitbesteed aan privébedrijven. En die hebben nood aan kapitaal en investeringen. Ideaal voor beleggers die van een zekere schaarste een kans willen maken.

Omzetten van zeewater naar drinkbaar water

De grote kans voor om te beleggen schuilt in het omzetten van zeewater naar drinkbaar water. Momenteel is slechts 7 op de 100.000 liter drinkbaar. Bovendien groot de wereldpopulatie zeer fors. Met ongeveer 7 miljard dorstigen op onze planeet overstijgt de vraag stilaan het aanbod. Maar door de ontzilting van zeewater kan er misschien wel een oplossing gevonden worden. Tientallen start-ups zetten wereldwijd in op baanbrekende technologieën -zoals elektrodialyse, omgekeerde osmose, cycloonverdamping,..- om de ontzilting van zeewater goedkoop en efficiënt te laten verlopen.

De grote vraag naar drinkbaar water tekent zich ook af op de markt van verpakt water. Voor het eerst overstijgt de verkoop van verpakt water die van de frisdranken en limonades. Niet alleen ligt een gezondheidstendens en de strijd tegen obesitas aan de grondslag voor deze stijging maar ook de onbereikbaarheid voor natuurlijk drinkbaar water. Het is voor ganse delen van de wereldbevolking makkelijker om aan verpakt water te komen dan aan vers drinkbaar water.

De watermarkt, zoals deze nu bestaat, is bezwaarlijk klein te noemen. Met een gezamenlijke beurskapitalisatie van ongeveer 710 miljard euro zijn de waterbedrijven zwaargewichten aan het worden in de beleggingsmarkt. Er bestaan dan ook heel wat fondsen die het beleggen in water makkelijk maken. Die fondsen hanteren een soliede spreiding en beleggen in zowel wereldwijde als regionale groei en focussen zich op nutsbedrijven maar ook op hoogtechnologische ontwikkelaars.

Op lange termijn zien heel wat experts mogelijkheden in waterfondsen. Onder andere KBC en Paribas Fortis hebben dergelijke fondsen in beheer. Met een groei van jaarlijks ongeveer 6 procent, wil iedereen graantje meepikken van deze groeimarkt. Maar zoals altijd: resultaten uit het verleden bieden geen garantie op de toekomst. Zeker is dat er meer drinkbaar water nodig is en dat de vraag alleen maar zal stijgen. Beleggen in drinkbaar water kan dan ook een uitstekende belegging zijn op lange termijn.

bron: Pictet Funds
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.