Beleggen in bier kan zonder kater!

Het grootste bierconcern van de wereld, AB InBev is nog altijd voor een deeltje Belgisch. Samen met chocolade en wafels zijn het onze sterkste internationale uithangborden. We drinken niet alleen graag onze eigen streekbieren, we praten er ook graag over. Trots op wat onze trappisten brouwen. Waarom zouden we er dan niet in investeren? De mogelijkheden zijn er alleszins.

Eerst en vooral: Anheuser-Busch InBev is momenteel de grootste bierspeler op de wereldwijde markt en de kans dat ze nog groter worden, is zeer euhm groot. Het heeft er alle schijn van dat de Europese Commissie eind mei, begin juni groen licht zal geven voor de overname van nummer 2 namelijk SAB Miller. Met deze monsterfusie zet AB InBev opnieuw een grote stap.

De nieuwe groep zal jaarlijks meer dan 650 miljoen hectoliter bier gaan brouwen. Dat is heel wat als je weet dat er in België elk jaar “maar” 8 miljoen hectoliter bier wordt gedronken. AB InBev is meer dan ooit een wereldspeler. De groep noteert dan ook op verschillende aandelenbeurzen. Doorheen de jaren nam het aandeel fors in waarde toe. Misschien is dit wel een interessante manier om in bier te beleggen.

Ook Nederlandse beleggers tonen interesse

Wat weinigen weten is dat ook bieren kunnen evolueren. Net zoals je wijn kan bewaren, kan je dit ook met bier. Doorheen de tijd past de smaak zich aan en wordt dikwijls nog beter. Nederlandse ondernemers speelden daar met de Nationale Bierbank handig op in. Door gerijpte bieren aan te kopen en opnieuw te verkopen, kan je zo het bier als handelswaar verzilveren. Dus net zoals je kan investeren in oudere wijnen, kan je ook beleggen in bieren.

Bier en obligaties

Er is zelfs nog een manier om te investeren in bier: crowdfunding. Op het crowdfundplatform Bolero loopt momenteel een actie voor Hof ten Dormaal. Deze kleine familiale hoevebrouwerij geeft eigen obligaties uit. Bolero belooft de investeerders een gewaarborgde interest van 4 procent. Bovendien ontvangen ze ook het speciaal gebrouwen bier. Met de centen van de crowdfundingcampagne willen de brouwers de productiecapaciteit verdrievoudigen. Op die manier hoopt de kleinschalige brouwerij tussen de 150.000 en 230.000 euro kapitaal op te halen.

Dat de markt voor speciale Belgische bieren geen kleine markt is, bewijzen de exportcijfers van de brouwerij. Maar liefst 65 procent van de productie wordt verscheept richting Verenigde Staten. Amper 10 procent blijft in België. De vraag is er dus vast en zeker, nu moet het aanbod nog kunnen volgen. En omdat te doen, wordt de hulp ingeroepen van de crowdfunding. Kleinschalig investeren in bier kan dus ook lonen. Door een wettelijke bepaling is het immers zo dat er maximaal 1000 euro per persoon geïnvesteerd mag worden. Daarmee hinkt België hopeloos achterop.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.