LEGO, Denemarkens bekendste exportproduct, is aan een sterke opmars bezig. Niet alleen stijgt de vraag naar het herkenbare speelgoed zienderogen, ook gewiekste beleggers zien er voordelen in. De opmars van LEGO als financieel product om in te beleggen kent een heuse boom. Wie had ooit gedacht dat de gele punthoofden integraal deel zou uitmaken van gespreide portefeuilles naast aandelen, obligaties en goud.
Het verhaal van LEGO begint in 1916 en na honderd jaar is het uitgegroeid tot een multinational met een omzet van meer dan 3,4 miljard euro. Miljoenen kinderen speelden wereldwijd met de gekleurde bouwstenen. En die kinderen van toen, zijn inmiddels al wat ouder en op zoek naar nieuwe uitdagingen. Beleggen en investeren in LEGO kan daar een van zijn.
Beleggen in LEGO is ondertussen big business geworden. Wie het wil leren kan online lessen volgen: hoe kan ik investeren in LEGO. In 42 lessen legt een digitale leraar je uit hoe je jouw nostalgie kan verzilveren. De gekste initiatieven rond beleggen in LEGO werden de jongste jaren in ijltempo gelanceerd.
Mooie tijden voor LEGO
Op brickpicker.com vind je heel wat informatie terug. Er is zelfs een heuse tickers op de site die de fluctuerende LEGO-pakketten strikt opvolgt. Zo kan je zien wanneer het een goed moment is om een bepaalde speeldoos goedkoop aan te kopen. Net zoals bij zoveel verzamelproducten speelt ook bij LEGO eenzelfde machinatie. De wet van vraag en aanbod, de schaarste, de verzamelwaarde, de authenticiteit, de volledigheid, de conditie,… Elk van deze factoren bepalen de prijs en het succes van jouw investering. LEGO verschilt hierin amper van pakweg beleggen in exclusieve horloges. Je hebt in beiden ook een bepaalde kennis nodig. Hoe herken je een koopje? En wanneer ben je bereid om te verkopen?
Lees meer: Lego is een betere investering dan goud
De vraag naar LEGO neemt nog altijd toe. Hoewel de productie verveelvoudigd is de jongste jaren dreigde er in 2016 een tekort aan LEGO te ontstaan. De vrees dat het speelgoed in geen tijd onsexy zal worden, lijkt voorlopig ongegrond. Er komen nog generatie aan die de gekste constructies bouwden en de komende jaren zullen teren op nostalgische gevoelens voor de Deense blokken.
LEGO is een wereldwijd fenomeen. Ook de Aziatische markt gaat momenteel plat voor de gele ventjes. Vanuit Billund, de oorsprong van de LEGO, worden de blokjes ook gepromoot op de Chinese markt. De uitdaging is gigantisch maar de lucratieve afzetmarkt lijkt klaar voor een Deense invasie. Gekoppeld aan de lage olieprijs, waar het plastic toch wat aan verbonden is, ziet de toekomst van LEGO er zeer rooskleurig uit.
Ondertussen zijn er volgens de gespecialiseerde site brickpicker.com heel wat koopjes te doen. Op basis van de verkochte LEGO sets op eBay probeert Brick Picker interessante opportuniteiten mee te geven aan beleggers in LEGO. Een manier om geld te verdienen met LEGO is uit te kijken naar afprijzingen van sets. Enkele jaren ongeopend laten rijpen en je kan er al een leuk rendement mee oppikken. Een andere manier om in LEGO blokken te investeren is het internet afstruinen op zoek naar oude sets die jaar na jaar in prijs blijven stijgen. Onder oude sets vallen de dozen van na 2000. Nog oudere LEGO interesseert beleggers minder, er waren weinig tot geen collector items en ze waren minder geïnspireerd.
Lees meer: Investeren in speelgoed: geen kinderspel!
Top 3 LEGO sets met de hoogste prijsstijging
1. Cafe Corner
Uitgebracht in 2007 en werd gelanceerd aan een verkoopprijs van ongeveer 113 euro. Momenteel schommelt de prijs voor dit pakket rond de 2.675 euro: een fabelachtige stijging van 2.230 procent.
2. Market Street
Eveneens uit doos uit 2007. Toen werd het pakket verkocht aan 76 euro, momenteel wordt de verkoopprijs geschat op 891 euro. Maal 11 op enkele jaren tijd. Niet slecht, toch?
3. Holiday Train
Nog een top LEGO belegging die steeg van 64 euro tot 731 euro. Een rendement van meer dan 1000 procent.
Misschien wordt het hoog tijd om nog eens op zolder te zoeken naar een verloren LEGO doos. Het kan wel eens een leuke meevaller worden. Sowieso kan investeren in LEGO al zeer lucratief worden.