Wat zijn alternatieve beleggingen?

De meeste mensen zijn wel bekend met beleggen in aandelen of investeren in vastgoed. Echter bestaan er heel wat alternatieve beleggingen, zoals goud, zilver en andere grondstoffen, maar ook oldtimers, schepen, digitale munten, enz. Hier volgt alvast een overzicht van enkele bekende en minder bekende beleggingsvormen.

Beleggen in goud

Beleggen in goud is waarschijnlijk het bekendst. Er wordt relatief vaak advies over verschaft via de media. Het is een beleggingsproduct dat zich al duizenden jaren heeft weten handhaven. Mede daarom wordt het als een toevluchtsoord beschouwd in onzekere economische tijden en bij sterk wisselende aandelenkoersen. Naast de fysieke goudstaven, bekend van de betere James Bond films, kan je ook beleggen in goudindexen. Zo’n index volgt de goudprijs. Voordeel is dat je geen écht goud hoeft aan te kopen en bijgevolg ook geen munten of baren moet stockeren.

Groene energie

De aandacht voor ons milieu in duurzame toekomst is een belangrijk beslissingselement geworden voor heel wat beleggers. Beleggen in wind-, zonne- en andere groene energie heeft de laatste jaren heel wat aan belang gewonnen. Beleggen in groene energie kan op heel wat manieren: via aandelen, beleggingsfondsen of obligaties. Je kan beleggen in energiemaatschappijen maar ook in toeleveranciers van bijvoorbeeld turbines of zonnepanelen. De mogelijkheden zijn legio. Vaak wordt het investeren in groene producten van overheidswege gestimuleerd door een fiscaal voordeel te verstrekken.

Beleggen in zilver

Voor sommigen is beleggen in zilver het nieuwe goud geworden. Beleggen in zilver wordt steeds populairder. De sterke stijging van de zilverprijs in het afgelopen decennium liggen zeker mee aan de basis van zijn huidige populariteit. Die historische stijging is vooral te danken aan de multi-inzetbaarheid van zilver. Je vindt het product in batterijen, medische apparatuur maar ook groeimarkten als de elektronica en robotica zijn solide afnemers van zilver.

Beleggen in (zeldzame) metalen

Uiteraard stopt het beleggen in metalen niet bij goud en zilver alleen. Tevens wordt er wereldwijd nogal wat geïnvesteerd in minder courante metalen met klinkende namen, zoals Palladium, Scandium, Cerium, Terbium of Ytterbium. Investeren in metalen kan op verschillende manieren: via trackers, aandelen, turbo’s en futures. Net zoals zilver hangt de investeringswaarde van een zeldzaam metaal af van de toepassingen. Beleggen in zeldzame metalen of rare earth elements is momenteel hot. In een razend tempo steken nieuwe, interessante elementen de kop op die nodig zijn voor groeimarkten als de zelfrijdende wagens.

Beleggen in grondstoffen

Andere grondstoffen zijn ook zeer aantrekkelijke beleggingsproducten omwille van schaarsheid of door economische ontwikkelingen waardoor bepaalde grondstoffen meer of minder worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan aardgas, aardolie, granen, maïs, grafeen enz. Een belegging in grondstoffen is echter niet vanzelfsprekend omwille van de snelle en sterke veranderingen in de markt. De markt van de grondstoffen is namelijk erg speculatief.

Beleggen in schepen

Bij een scheepsbelegging beleg je in (zee)schepen. Bij een scheepsbelegging word je vaak deels eigenaar van een schip. Scheepsbeleggingen worden aangeboden in verschillende beleggingsstructuren. Bijvoorbeeld in de vorm van obligaties, commanditaire vennootschappen, maatschappen en beleggingsfondsen. Deze beleggingsvorm is voornamelijk in Nederland bekend.

Beleggen in oldtimers

Een almaar populairdere belegging is de oldtimer. Door autoliefhebbers gevonden ‘barn finds’ komen vaak in de pers met grote vondsten van iconische en historische wagens. Tevens zijn voor bepaalde modellen de waardes in de afgelopen decennia enorm gestegen, wat het een lucratieve investering maakt en tevens velen doen dromen. Recent werd er nog een Ferrari 250 GTO verkocht voor de duizelingwekkende prijs van 32 miljoen euro. Natuurlijk zijn dit de extremen maar het bewijst toch nog maar eens de grote aandacht van beleggers oldtimers.

Beleggen in wijn

Investeren in wijn is voornamelijk bekend onder de vorm van het aanleggen van een wijnkelder. Er zijn ook mogelijkheden om te participeren in wijnbeleggingsfondsen. Wilt u rechtsreeks beleggen in wijn, let u best op enkele belangrijke elementen. De gemakkelijkst wijze om te beleggen in wijn is  inschrijven op de nieuwe wijnoogsten. Ook is het mogelijk om interessante wijnen te verzamelen, te bewaren en te verkopen. Dit kan door rechtstreeks wijnen aan te kopen of wijnverzamelingen aan te schaffen. Wist je trouwens dat er een echte wijnbeurs bestaat? In Londen is er een gespecialiseerde beurs die zich toespitst op het traden in (exclusieve) wijnen.

Beleggen in whisky

Whisky is terug van nooit weg geweest. Eventjes kwam de gin in combinatie met de tonic de kop op steken maar ene parel als de Schotse whisky’s zijn niet makkelijk van de troon te stoten. Whisky als beleggingsproduct neemt momenteel een hoge vlucht. Je kan investeren in bijzondere flessen, in oude gebottelde batches of in een volledig whiskyvat. De rendement die sommige whisky’s halen behoren tot de beste van de markt.

Beleggen in hout

Beleggen in hout, hardhout of bossen is de laatste jaren door de financiële crisis meer in de belangstelling komen te staan als alternatieve beleggingsvorm. Hout is een interessante belegging vermits het nog steeds als bouwmateriaal vaak gebruikt wordt en de stijgende in groeilanden als China en India.

Investeren in antiek

Strikt genomen is antiek ook een beetje oud hout. Nee, dat is een slecht denigrerend grapje. Antiek lijkt over zijn top heen. Britse indexen wijzen op een steeds kleiner wordend rendement. Toch kan je nog steeds pareltjes vinden op de antiekmarkt. Zoals voor zoveel alternatieve beleggingen geldt ook hier: ken je markt! Beleggen in antiek kan behoorlijk eenvoudig zijn, als je maar weet waarmee je bezig bent.

Beleggen in digitale munten

De laatste tijd hebben ze al heel wat in de belangstelling gestaan: de bitcoins of één van de vele digitale munten. Door de grote media aandacht en enkele spectaculaire koersstijgingen en -dalingen, hebben de digitale munten de aandacht getrokken van heel wat aandeelhouders. Om te investeren in dergelijke virtuele munten dient er via gespecialiseerde handelsplatformen te handelen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.