Comic boeken als belegging

Beleggen in comic books. Het klinkt wellicht contra-intuïtief, maar comics zijn niet meer alleen voor kinderen. De lezers van de eerste stripverhalen zijn alweer enige tijd volwassen en sommige van deze volwassenen zijn erg welvarend. De comics uit hun jeugd zijn nu een gewild verzamel object, wat op papier ook nog eens een zeer goede belegging lijkt te zijn.

1. Grote rendementen

Er zijn maar zeer weinig investeringen die je in 1938 met 10 cent had kunnen maken die tegenwoordig op meer dan 2 miljoen gewaardeerd zou worden. Had je echter in 1938 een Action Comics No. 1 gekocht, dan had je deze in december van 2011 voor 2,1 miljoen dollar kunnen verkopen. Superman maakte voor het eerst zijn opwachting in dit historische stripverhaal, maar dat dat decennia lang tot een gemiddelde jaarlijkse waardestijging van meer dan 22 procent zou leiden zou niemand toentertijd geloofd hebben.

2. Waarde is bij veel bezitters onbekend

Onlangs werd een ander exemplaar van hetzelfde stripverhaal voor 175.000 dollar verkocht bij een veiling. De verkoper had het boek gevonden in een huis dat hij aan het opknappen was. Het was in een muur gebruikt als geïmproviseerde isolatie en was in bijzonder slechte staat, maar dankzij zijn zeldzaamheid alsnog een flinke duit waard. Dit terwijl het complete huis waarin het stripboek werd gevonden voor iets meer dan 10.000 dollar gekocht was.

Lees meerStripverhalen verzamelen kan renderen

3. Recessie bestendig

Wanneer de economie afkoelt kijken beleggers naar alternatieve investeringen. Kunst, wijn en stripboeken vormen op dat moment een gewild toevluchtsoord voor beleggers, terwijl een sterke economie zorgt voor meer besteedbaar inkomen dat ook aan vaak zijn weg naar diezelfde comic books vindt.

4. Betaalbaar

Investeren in stripboeken betekend niet dat je voor honderdduizenden euro’s de eerste druk van een zeldzaam verhaal op de kop hoeft te tikken. Er zijn voldoende opties voor elk budget, groot en klein.

5. Nog nooit in waarde gedaald

Stripboeken vormen een van de weinige beleggingen die tot nu aan nog nooit in waarde zijn gedaald. Dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst vormen kunnen we zien aan de vastgoed markt, maar feit blijft dat er al decennia in strips wordt gehandeld en er nog geen waardedaling heeft plaatsgevonden.

Lees meerInvesteren in postzegels: nog van deze tijd?

6. Makkelijk verhandelbaar

Een investering in een stripboek is veelal makkelijker te verhandelen dan een investering in vastgoed. Stripboek conferenties trekken wereldwijd publiek van tienduizenden tot zelfs honderdduizenden mensen en veel van deze bezoekers hebben een dikke bankrekening die ze graag inzetten om een stukje jeugdsentiment te bemachtigen.

7. Strips zijn leuk

Dit klinkt wellicht als bijzaak voor iemand die serieus met investeren bezig is, maar succesvol investeren is vooral een kwestie van kennis. Het bijhouden welke stripfiguren verschijnen is absoluut leuker dan bijhouden wat elke van de onderdelen van de gemiddelde beursgigant aan het doen zijn. Het verkrijgen en bijhouden van kennis over strips is daardoor stukken makkelijker dan het voor vele andere beleggingen zal zijn.

8. Het aanbod neemt niet toe

Er worden geen exemplaren van vintage strips meer gedrukt. Dit betekend dat het aanbod redelijk stabiel is, terwijl de vraag toe blijft nemen. Wellicht dat er weleens een onverwacht stripboek in de muur van een huis opduikt, maar dit is zo zeldzaam dat het effect op de prijsontwikkeling verwaarloosbaar is.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.