Manieren om angsten te overwinnen

Jouw weg naar succes zit boordevol valkuilen die je zal moeten trachten te overwinnen. Waarschijnlijk zie je dat zelf in en dan steekt al snel een natuurlijke reactie de kop op: angst. Angst is een doodnormale reactie van onze eigen grijze hersenmassa. Angst helpt ons om ervoor te zorgen dat we adrenaline kunnen aanmaken en eventueel ook zo snel mogelijk kunnen vluchten van een “gevaarlijke situatie”. Op onze weg naar succes is die angst echter ongewenst en zelfs een eigen struikelblok die we moeten trachten te overwinnen. Hoe je dat moet doen? Wij trachten alvast te helpen met acht krachtige tips.

# 1. Wijzig de manier waarop je de wereld ziet

In de eerste plaats kan je ervoor zorgen dat angst minder snel de kop opsteekt. Angst ontwikkelen we wanneer we ons focussen op gevaar. Zie je onderweg naar succes alleen maar valstrikken? Dan zal je al snel een angstige reactie ontwikkelen. Kijk daarentegen anders naar die weg. Het is alvast sterk dat je weet welke weg je moet inslaan om succes te boeken, velen vinden nooit die ideale weg. Het feit dat je nu al weet waar mogelijke valstrikken zich verbergen is niets minder dan een teken van jouw vernuft. Zie die valstrikken dan ook gewoon als uitdagingen waar je een en ander van kan leren. Bereid je voor op de dag dat ze tevoorschijn komen en handel ze af, zodat je opnieuw verder kan. Als je met die blik naar jouw pad tot succes kijkt, dan zal je ook veel minder snel angst ontwikkelen.

Lees meer: Hoe word jij een succesvolle belegger?

# 2. Blijf volhouden

Kom je toch in zo’n valstrik terecht? Geef dan niet op, maar blijf opnieuw proberen. Geen enkel probleem is onoverwinnelijk en uiteindelijk zal je slagen. Angst kan ervoor zorgen dat je besluit te vluchten, net zoals een konijn zou doen van een vos. Maar weet dat jij de vos bent in dit verhaal en vluchten helemaal niet nodig is.

# 3. Verban het negatieve

Een positieve ingesteldheid heeft een positieve invloed op anderen. Als je de negatieve gevoelens thuis laat, dan boek je waarschijnlijk ook meer succes bij zakenpartners. Lukt dat niet? Tracht dan toch steeds opnieuw het positieve uit te stralen. Na verloop van tijd zal je ook de positieve invloed daarvan opmerken en zal het eenvoudiger worden om negatieve emoties naast je neer te leggen.

# 4. Zie angst als een geschenk

Toch moeten we angst niet helemaal uit ons leven verbannen, eerder de manier hoe we ermee om gaan. Angst laat ons weten dat er iets flink mis is, soms nog voor we het zelf helemaal vatten. Ben je angstig? Ga dan op zoek naar de reden van jouw angst. Ga niet vluchten, maar pak de oorzaak aan. Zie angst dan ook als een vriend die je helpt om jouw doelen te bereiken en niet te struikelen over verborgen weerstandsinvloeden.

# 5. Ren je angst tegemoet

Meer nog dan gewoon je angst accepteren, moet je je angst tegemoet rennen. Angst is vaak een afremmer voor wat je wilt bereiken. Iedere professionele voetballer zal waarschijnlijk angstig geweest zijn toen hij voor de eerste maal voor een overvol stadion speelde. Angstig voor alles wat kon mislopen, angstig om anderen teleur te stellen, angst voor die ene grote flater. Maar uiteindelijk stond hij daar wel en speelde hij zijn match. Om je angst te overwinnen moet je soms gewoon je angst tegemoet rennen. Een voetballer moet die eerste baltoets maken, jij moet jouw eerste investering wagen.

# 6. Accepteer verlies

Alhoewel we hiervoor voornamelijk de focus legden op het feit dat angst een geschenk kan zijn, is onze angst soms ook terecht. Angst kan inderdaad een voorbode zijn voor de problemen die komen zullen. Zit het eens tegen? Geef angst niet de schuld, wees het dankbaar, zie het als een belangrijke les, maar geef vooral niet op. Accepteer het, ga verder en probeer het opnieuw.

Lees meer: Spaar geld uit en investeer in jezelf

# 7. Creëer de nodige portie weerkracht

Dit zal uiteraard niet op 1, 2, 3 gebeuren kunnen. Maar hoe vaker je met angst te maken hebt, hoe sneller je dat kunt relativeren. De eerste keer dat een leerkracht voor een klas staat was hij misschien angstig, maar na twee weken is die angst gewoon verdwenen. Uiteindelijk krijgen we wel weer opnieuw een angst voor andere nieuwe gebeurtenissen, maar de weerkracht van de ene ervaring kan ons helpen om de angst bij een andere ervaring te overwinnen.

# 8. Blijf dromen

Tot slot: blijf dromen. Laat angst nooit je dromen wegnemen. Je kan vluchten van jouw pad naar succes, maar dan zal angst het pad verzwelgen. Angst is een normaal gevoel, zeker als we ons niet meer in onze comfortzone bevinden. Waarom niet gewoon de grenzen van onze comfortzone verleggen? Blijf dromen, blijf het pad zien en blijf angst overwinnen, dat is dé kernboodschap om jouw persoonlijke successen te boeken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.