Hoe zelf financieel adviseur worden?

Ben je gebeten door de beurs en volg je de economie dagelijks op de voet? Technische analyse, wisselkoersen, asset management,… al deze termen kennen voor jou geen geheimen? Dan droom je er misschien wel van om financieel adviseur te worden! Zet vandaag je droom om in actie en misschien ben jij binnenkort wel degene die ieders beleggingsportefeuille samenstelt!

Vertrouwen en kennis

Als financieel adviseur is het belangrijk dat mensen je vertrouwen. En vertrouwen kan je winnen door een goede kennis van zaken te hebben. Zorg dus dat je steeds weet waarover je spreekt. Een gedegen opleiding is dus alvast een stap in de goede richting.

Ben je nog jong en sta je aan de start van je carrière? Misschien kan het dan interessant zijn om een opleiding te volgen zoals toegepaste economie, bedrijfsmanagement of handelswetenschappen. Dit type opleidingen zijn het ideale opstapje naar een job als financial adviseur.

Wie reeds een academische opleiding in een economische richting achter de rug heeft kan zich nog verder bijscholen. Een opleiding personal financial planner aan een managementschool bijvoorbeeld. Dit genre opleidingen is van een hoog niveau en geeft je de kennis om, naast beleggingsadvies, ook een fiscale optimalisatie van de persoonlijke financiën van je klant te structureren.

Lees meerHet belang van een degelijk beleggersprofiel

Een economische opleiding kan zeker een opstapje zijn naar een functie als financieel adviseur, maar is op zich geen absolute voorwaarde. Als autodidact kan je, dankzij ervaring en eigen opgedane kennis, ook jouw klanten voorzien van een onderbouwd financieel advies.

Solliciteren

De meest logische weg om aan de slag te gaan als financieel adviseur, is via banken of financiële instellingen. Deze ondernemingen zijn vaak op zoek naar nieuwe medewerkers. Afhankelijk van het type bank of instelling, zal je zelf moeten prospecteren naar nieuwe klanten of zal je een bestaande klantenportefeuille worden toegewezen.

Vaak wordt er gekeken naar je ervaring en opleidingsniveau, maar uiteraard ook naar je gedrevenheid en kennis voor dit soort sollicitaties. Ben je echter nog vrij beperkt in je ervaring als financieel adviseur, dan kan het voorkomen dat jij als medewerker eerst start met de eenvoudige portefeuilles. Klanten die een kleiner bedrag opzij hebben staan om af en toe wat mee te beleggen.

Hoe meer ervaring je echter krijgt, hoe groter en moeilijker gestructureerde portefeuilles die je zult worden toegewezen. Mensen met een groot spaarvermogen hebben vaak portefeuilles bij verschillende banken, houden ook nog vastgoed of andere zaken aan als investering. Hun spaargeld doen opbrengen is vaak even belangrijk als hun dagjob. Het is dus ook maar logisch dat je als financieel adviseur vanuit een uitgebreide ervaring kunt spreken tegen dit type cliënteel.

Zelfstandig financieel adviseur

Het is ook mogelijk om zelfstandig financieel adviseur te worden. Dit vraagt echter de nodige certificaten of accreditatie van de FSMA of Nationale Bank. Je kunt je ook aansluiten bij een bankgroep die werkt met een franchisestructuur voor hun kantorennet.

Maar het internet biedt ook nog een compleet andere mogelijkheid aan financieel experten! Heb je een vlotte pen of ben je creatief voor de camera? Dan kan je je financiële skills ook omzetten in filmpjes, blogs, vlogs etc. Pas hier echter op met het verstrekken van individueel financieel advies. Geef duidelijk aan dat je steeds projecties geeft van je eigen mening of visie en dat dit vrijblijvende informatie is.

Wat je vaak ziet bij online financieel experten is dat zij hun eigen portefeuille tonen, maandelijkse updates hiervan en de rendementen noteren. Deze bloggers tonen hoe zij hun selectie van aandelen, fondsen of obligaties maken, bijvoorbeeld aan de hand van technische analyse of persberichten en fundamentele cijfers van bedrijven. Hoe dan ook vertrouwen winnen blijft het belangrijkste talent als financieel adviseur, onder welke vorm je ook jouw advies verstrekt!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.