Hoe kan je wisselkoersverschillen uitrekenen?

Een wisselkoers geeft informatie over de kosten van het ruilen voor de ene munteenheid tegen de andere munteenheid. De wisselkoers wisselt steeds, omdat er steeds gehandeld wordt in de munteenheid. Dit zorgt ervoor dat de prijs stijgt en daalt. Het werkt hetzelfde als met aandelen en goud. De marktprijs voor het ruilen van een munteenheid is anders dan wat de bank rekent voor het ruilen van een munteenheid. Daarom is het van belang te weten hoe een wisselkoers werkt, omdat je alleen dan kunt bepalen of je een goede deal hebt.

Wisselkoers

Munteenheden worden 24 uur per dag verhandeld. Wanneer er handel gedreven wordt tussen verschillende landen, moet de ene munteenheid geruild worden tegen de andere munteenheid gewisseld worden. De wisselkoers wordt altijd bepaald door een paar munteenheden. Dit paar is afhankelijk van tussen welke landen er gehandeld wordt. Wanneer er tussen de Verenigde Staten en Europa gehandeld wordt, heb je te maken met de USD/EUR wisselkoers.

Wanneer de USD/EUR wisselkoers bijvoorbeeld 1,056 is, betekent dat het 1,056 euro kost om 1 dollar te krijgen. De eerst genoemde munteenheid staat altijd voor 1 van deze munteenheid. De tweede genoemde munteenheid staat voor hoeveel er nodig is om van de eerste munteenheid 1 te krijgen. Het geeft aan hoeveel euro’s er nodig zijn om dollars te kopen. Wanneer je wilt weten hoeveel het kost om Amerikaanse dollars te kopen met euro’s, moet je deze formule gebruiken: 1/wisselkoers.

Lees meer: Factoren die de wisselkoersen kunnen beïnvloeden

De wisselkoers van de bank

Wanneer je naar de bank gaat om munteenheden te wisselen, krijg je meestal niet de marktprijs betaald. De prijs gaat omhoog, zodat de bank ook profijt heeft van de deal. Het verschil tussen de marktprijs en de wisselkoers die de bank vraagt, is de winst van de bank. Wanneer je het percentage van deze discrepantie wilt weten, kun je dit berekenen door het verschil van de twee wisselkoersen te delen door marktprijs. Vermenigvuldig dit met 100 en dan heb je het percentage.

Banken compenseren zichzelf voor de service die ze bieden. De bank geeft je cash. Cash zullen de handelaars niet zien. Omdat je cash krijgt, vragen banken meer en is de wisselkoers hier hoger. Veel mensen willen graag cash en om deze reden nemen ze de hogere wisselkoers voor lief.
Het is wel verstandig om een beetje rond te shoppen en de prijzen van de wisselkoers te vergelijken. Dit kan je geld besparen!

De hoofdmoot

Wisselkoersen laat de kosten van de ene munteenheid zien ten opzichte van de ander. Het maakt uit hoe de paren staan: USD/EUR versus EUR/USD. De eerste munteenheid is altijd gelijk aan 1 eenheid en de tweede munteenheid is hoeveel er nodig is om 1 van de eerste munteenheid te kopen. Wanneer je dat weet, kun je bekijken wat een conversie kost. Banken zullen de prijs van de conversie verhogen om zichzelf te compenseren voor de service die ze leveren. Het scheelt als je hier en daar wat rond kijkt, want het ene wisselkantoor is goedkoper dan de andere.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.