De weg naar financiële vrijheid

Wanneer er over beleggen wordt gepraat, dan gaat het vaak over hetzelfde onderwerp: waarin kan je het best beleggen, wanneer neem je winst, hoe selecteer ik een belegging? Er wordt veel minder gepraat over de reden waarom men investeert.

 Waarom investeer je eigenlijk? Wat is je doel? Er zijn geen foute antwoorden: de toekomst, de kinderen, mijn pensioen, een wereldreis. Dit zijn allemaal mogelijke goede antwoorden.

En wie heeft er Financiële Onafhankelijkheid geantwoord?

Wat is dat juist: Financiële onafhankelijkheid?

Financiële onafhankelijkheid betekent dat je voldoende persoonlijke rijkdom hebt om te leven, zonder te actief te moeten werken voor de basis behoeften. De beleggingen van financieel onafhankelijke mensen genereren meer inkomen dan hun uitgaven.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Meer inkomsten uit je beleggingen dan je uitgaven. Hoeveel heb je dan juist nodig?

Stel dat je jaarlijks 40.000 euro uitgeeft, dan ben je financieel onafhankelijk als je 40 000 euro dividenden per jaar ontvangt, of als je huurpanden € 40.000 per jaar opbrengen. En wat als je belegt in accumulerende trackers? Daar is geen dividend, enkel meerwaarde.

Er is een vuistregel, die wordt besproken in de Trinity studie. De studie zegt dat je grofweg 25 keer je jaarlijkse uitgaven moet hebben. Eens dit bereikt, dan ben je volgens hun financieel onafhankelijk. In het bovenstaande voorbeeld wil dit dus zeggen dat je voor € 40.000 ongeveer 1 miljoen euro nodig hebt. Dat is niet weinig!

Waarom zou je financieel onafhankelijk willen worden? Voor de vrijheid!

Zodra je financieel onafhankelijk bent, zou je kunnen stoppen met werken. Je portfolio van beleggingen kan je nu een volwaardig maandloon betalen. Beeld je in wat een vrijheid je nu hebt! Je kan bijvoorbeeld enkel de jobs doen je echt graag doet, die echt in lijn liggen met je waarden. Of je kan op wereldreis gaan, of je kan heel de dag niets doen.

Voor velen is dat een droom: de vrijheid hebben om zelf je leven in te richten, helemaal zoals jij het wil!

Betekent dit dat je stopt met werken eens je financieel onafhankelijk bent? Zeker niet! Ik adviseer niemand omdat dit te doen. Er is wat meer om over na te denken: pas je een veiligheidsmarge toe op de regel van 25? 10 procent, 20 procent? Een andere mogelijkheid om marge in te bouwen zijn flexibele uitgaven: waar kan je besparen als de beurs eens zwaar crasht? Minder reizen, minder uitgeven aan ontspanning door gratis activiteiten te doen? Wil je eventueel terug gaan werken? Dit zijn allemaal vragen die je eerst moet beantwoorden alvorens je echt de stap kan zetten en jezelf financieel vrij kan verklaren.

Hoe bereik je financiële vrijheid?

Om financieel onafhankelijk te worden zijn er best veel inspanningen nodig. Je kiest een bestemming (de hoeveelheid geld die je nodig hebt), je maakt een budget, een selecteert een investeringsstrategie en dan moet je dit alles uitvoeren. Dat is de reden dat het eerder een reis is. En zoals vaak met reizen is het op weg zijn minstens even leuk als de bestemming bereiken.

De eerste stap van het plan is minder uitgeven dan je verdient. Dit is niet voor iedereen weggelegd. En toch kan je een aantal stappen zelf zetten om hierin te slagen: koop je een huis dat de bank je toelaat of koop je het huis dat je nodig hebt? Het verschil kan groot zijn in hypotheekaflossing, belasting, verzekering en onderhoud. Wil je elke 3 jaar een nieuwe auto of rijd je vele jaren met een iets minder hippe wagen? Na een aantal jaar op weg te zijn, word je je nu bewust van wat je wil en wat niet. Aan sommigen dingen geef je bewust minder geld uit. Er blijft dan meer over voor wat je echt belangrijk vinden.

Wat overblijft kan je investeren. Let wel: Zorg dat je een ijzeren spaarreserve hebt opgebouwd van 6-9 maanden onkosten. Zo kan je een onverwachte gebeurtenis overbruggen. Belangrijk is dat je intelligent en consistent belegt. Een beetje zoals ze ons aanleren met pensioensparen: elke maand beleggen in een gespreide korf vaan aandelen en obligaties.

Financiële Onafhankelijkheid is een mooie droom. Om de droom werkelijkheid te maken is een plan en volharding nodig. Iedereen bepaalt zelf hoeveel inspanningen en risico’s hij wil nemen voor deze droom. En niet iedereen die start, zal de bestemming bereiken. Op weg zijn is op zichzelf verrijkend. Je leert veel bij over wat je wil, wat je drijft en je kan je leven nu al beginnen organiseren zoals in je droom.

Durf jij de reis aan?

Amber Tree Leaves

Amber Tree heeft een brede interesse in sparen en beleggen. Via zijn blog komt hij in contact met mensen die dezelfde interesses hebben. De uitwisseling van ideeën helpt om van elkaar te leren.
Amber Tree heeft één doel: financiële vrijheid om te doen en laten wat hij wil. Om dit doel te bereiken belegt hij passief in trackers. Met het verkopen van opties genereert hij extra rendement op zijn portefeuille.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.