India's demografie stuwt de economie vooruit

Heel wat landen kampen momenteel met een demografisch probleem. Meer ouderen dan jongeren stelt landen voor een grote uitdaging. Anders is het in India. De Indiase economie wordt voortgedreven door een stevige instroom aan jongeren en dat biedt heel wat kansen.

India telt ongeveer 1,3 miljard inwoners. Lastig om het precies aantal te weten in zo’n dichtbevolkt land. Al jaren kent men er ongeziene geboortecijfers. En dat laat zich nu merken. De gemiddelde leeftijd in India ligt op amper 28 jaar. In België en Nederland is dit respectievelijk 41 en 42 jaar. Een gigantisch verschil. Zo’n lage gemiddelde leeftijd vertaalt zich in een zeer grote kans voor de economische groei van het land. Een groot aantal jongeren komt op de arbeidsmarkt en kan de Indiase economie een stevige duw in de rug geven.

Een nieuwe studie toont aan dat er een gigantisch leger aan werkkrachten klaarstaat in India. Tegen 2020 zouden ze met 869 miljoen kunnen zijn. Daarmee maken ze 28 procent van de globale werkkrachten uit. Om het in een perspectief te plaatsen: de Verenigde Staten kan rekenen op ongeveer 160 miljoen arbeidskrachten.

Uiteraard staan tegenover deze demografische uitdagingen ook wat problemen. Al die mensen een job aanbieden vereist heel wat training, jobcreatie en infrastructuur. Bovendien moet er nog een belangrijke shift gebeuren maar dan in de hoofden van de Indiërs: de emancipatie van de vrouw. Ook zij moeten in een sterk mannelijke maatschappij hun plaats kunnen innemen. De overheid slaagt er behoorlijk in om de Indiase structuren bij te sturen. De voordelen die ze daaruit kunnen putten zijn onvoorstelbaar.

Terwijl het leger arbeidskrachten aanzwelt, is het best mogelijk dat ook de financiële slagkracht toeneemt. Op die manier kan ook het investeren in nieuwe producten, diensten, bedrijven, sectoren en industrieën weleens een hoge vlucht nemen. Een toenemende werkende klasse kan ook betekenen dat een lager loon tot de mogelijkheden behoort. Internationale instanties die toezien op de werkomstandigheden van arbeiders hebben binnenkort dus een vette kluif aan deze Indiase booming markt.

Maar nog meer dan die vele werkenden, zal ook de Indiase economie een stevige boost krijgen. 869 miljoen Indiërs met een job, betekent 869 miljoen keer een loon, betekent ook 869 miljoen personen met een uitgavepatroon. Een krachtige impuls die de consumptie en groei aanzwengelen. En de eerste resultaten van die groei zijn al merkbaar. De uitgaven van Indiase families steeg van 426 miljard in 2004 naar 1,17 biljoen in 2014. Als deze explosie zich zo blijft voortzetten -en daar ziet het op basis van de demografie sterk naar uit- dan wordt de Indiase economie weldra een van de meest krachtige ter wereld.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.