Vrouwen moeten aan de slag met hun financiën

Een recent gevoerde studie in de Verenigde Staten toont dat vrouwen minder bezig zijn met hun financiën dan mannen. Geheel onterecht, zeker als je bedenkt dat de levensverwachting van vrouwen minstens vijf jaar langer is dan die van mannen. Vrouwen moeten dringend aan de slag met hun financiën om op latere leeftijd geen spijt te hebben van hun financiële situatie.

Taboes

Vrouwen zijn al veel langer weg van de haard dan de laatste tien jaar. Tweeverdienersgezinnen zijn de norm geworden en het glazen plafond begint barsten te vertonen maar vrouwen verdienen nog vaak minder dan mannen. Studies tonen aan dat een vrouw nog steeds gemiddeld maar 85% verdient van wat een man in dezelfde functie krijgt.

Daarnaast zijn vrouwen vaker afwezig van hun werk. Zwangerschappen, verlof omwille van kinderen, periodes van halftijdse activiteit. Deze zorgen er allemaal voor dat vrouwen in verhouding veel minder kapitaal kunnen opbouwen dan mannen. Vaak praten vrouwen hier niet over uit schaamte.

Lees meer3 redenen waarom vrouwen betere investeerders zijn dan mannen

Levensverwachting

Gemiddeld leeft een vrouw vijf jaar langer dan een man. Daarnaast stijgt onze gemiddelde leeftijdsverwachting alsmaar. Vrouwelijke millenials hebben daardoor een levensverwachting van ongeveer honderd jaar. Het solidariteitsstelsel van de overheid is wankel bij een groeiende vergrijzende bevolking. Het is dus belangrijk dat vrouwen financieel voor zichzelf gaan zorgen.

Dit betekent dus dat een vrouw gemiddeld minder verdient, minder kapitaal kan opbouwen, minder op de werkvloer staat maar wel langer zal leven en dus meer geld nodig hebben.

Vrouwen moeten aan de slag met hun financiën

Als toppunt blijkt dan ook dat vrouwen vaak minder actief bezig zijn met hun financiën, terwijl zij net degene zijn die het meer nodig hebben. Gepensioneerde vrouwen hebben vaak spijt dat ze minder tijd in hun financiën hebben gestoken. Dat blijkt alvast ook uit deze studie.

Amper 52% van de ondervraagde vrouwen belegt hun geld ten opzichte van 61% van de mannen. Ook hierrond hangt nog steeds een taboe. Vrouwen hebben meer schaamte om raad te vragen over hun financiën dan mannen. Uit de studie blijkt dat 61% van de dames liever praat over hun dood dan over het plannen van hun beleggingen.

Oplossing

Hoe kunnen vrouwen meer geactiveerd worden om aan de slag te gaan met hun financiën? In eerste instantie is een goede kennis belangrijk. Reeds op school leren nadenken over geld op lange termijn, over sparen en beleggen, pensioenopbouw en financiële onafhankelijkheid. Maar mannen en vrouwen zitten samen op school, en toch lijken mannen wél meer bezig te zijn met hun centen.

Rolmodellen blijken ook een heel belangrijke stimulans te zijn voor beleggers. Warren Buffet heeft wereldwijd massaal veel mensen gemotiveerd om te beleggen. Donald Trump was als ondernemer een rolmodel voor mannelijke investeerders (niet zozeer voor zijn daden als president). Het aantal vrouwen dat in de spotlights staat rondom beleggen en persoonlijke financiën is eerder beperkt.

Vrouwen hebben een grotere voorzichtigheid dan mannen, onbekend is onbemind. Een goede opleiding samen met een aantal voorbeelden van dames die hun beleggingen goed beheren en onafhankelijk zijn hierdoor, kan de beleggingsangst wegnemen.

Lees meer5 redenen waarom vrouwen rijker worden dan mannen

Besluit

Vrouwen moeten dringend wat actiever gaan nadenken over hun financiën. Hun relatief lagere inkomen en hogere levensverwachting zorgt dat vrouwen het vaak financieel minder comfortabel hebben dan mannen op hogere leeftijd.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.