Consumentenvertrouwen Amerika augustus

Wat economisch en politiek op wereldwijd niveau gebeurt, treft de hele wereld. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de Brexit waar al maanden geen oplossing voor gevonden wordt of problemen met olietankers rond Iran. Maar ook in de positieve zin kan onze beleggingsportefeuille een boost krijgen als wereldwijd de consumptie weer aantrekt. Nu blijkt uit de cijfers van de maand augustus, dat het consumentenvertrouwen in Amerika, sterk gegroeid is.

Meer consumptie

In de maand augustus is de consumptie in Amerika weer lichtjes gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Commerce Department, dat de cijfers over de handel in Amerika monitort. Dankzij deze verhoogde consumptie gelooft het Commerce Department, dat het vertrouwen in de economie is teruggekeerd en de angst voor een nog pittigere handelsoorlog is geweken.

Daarnaast wordt al weken gespeculeerd over de rentebeslissing die de FED in september zal nemen. De verwachting is hoog, dat de FED nog een extra stimulus zal geven aan de markt en ook deze maand de rente een tikkeltje zal verlagen. Beleggers waren teleurgesteld over de geringe renteverlaging tijdens de zomermaanden, die volgens hen maar weinig invloed zou hebben op het gedrag van consumenten.

Lees meer: Wat is het belang van de langetermijnrente?

Geen recessie

Ondanks zeer volatiele tijden op de beurs sinds augustus, de handelsoorlog en een verlaagd consumentenvertrouwen eerder dit jaar, doet de FED er alles aan om de Verenigde Staten uit een recessie te houden. Nu blijkt, uit de cijfers van augustus, dat de maatregelen die het heeft genomen, alvast lijken aan te slaan bij de Amerikaanse consument.

De consument heeft hoofdzakelijk bouwmaterialen, producten in het kader van gezondheidszorg, hobbymateriaal en motorvoertuigen gekocht. Wat aantoont dat burgers weer grotere uitgaven durven te doen, maar niet enkel het levensnoodzakelijke. Meubelen daarentegen of kledij liet de consument eerder links liggen, hier blijkt de consumptie te zijn gedaald. Ook restaurantbezoekjes verminderen, deze worden voorlopig als echte luxe ervaren.

De FED blijft oproepen om te consumeren en het activeren van het spaargeld van de burgers. Dit is namelijk de enige manier om de economie weer echt aan te zwengelen, mensen aan het werk te houden en nieuwe consumptie te ondersteunen. Het systeem moet zichzelf voeden en zo weinig mogelijk afhangen van externe stimulansen, gegeven door centrale bankiers.

Invloed op Europa

Heeft dit verbeterde consumentenvertrouwen en de groei van de Amerikaanse markt, ook invloed op Europa? Uit het rapport van het Commerce Department blijkt dat de import ook weer is gestegen in Augustus. Ondanks de handelsoorlog met China, lijken de Amerikanen toch nog buitenlandse producten in te voeren. De top vijf van grootste handelspartners van Amerika ziet er als volgt uit:

  • China
  • Canada
  • Mexico
  • Japan
  • Duitsland

In eerste instantie ziet het er dus niet naar uit dat Europa een zeer grote invloed zal ondervinden van deze verhoogde aankoop van buitenlandse goederen. Toch niet wat de rechtstreekse export vanuit Europa betreft, waar enkel Duitsland in de top vijf blijkt te staan. In pure cijfers blijkt zelfs dat uit China voor bijna een viervoud aan producten wordt ingevoerd in vergelijking met Duitsland. China profiteert dus het meest van deze verhoogde import, ondanks de handelsoorlog.

Toch wordt het consumentenvertrouwen in Amerika over het algemeen als een barometer gezien, ook voor Europa. Economische trends uit Amerika, sijpelen ook in onze markten door. Onrechtstreeks kan de groei van het consumentenvertrouwen in Amerika dus ook een boost betekenen voor Europa. Daarnaast beleggen Europeanen ook massaal in Amerikaanse aandelen. Een groei van hun economie daar, heeft een invloed op onze beleggingsportefeuilles. We kunnen dit verhoogd consumentenvertrouwen dus alleen maar toejuichen!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.