5 tips voor ambitieuze vrouwen op zoek naar macht en geld

“Tijdens het volgende decennium zien we een explosie van de vrouwelijke macht en rijkdom”. Aan het woord, Pamela Ryckman, auteur van het boek “Stiletto Netword: Inside the Women’s Power Circles That Are Changing the Face of Business”. Het resultaat van gesprekken met duizenden vrouwen. Dit zijn volgens Ryckman de strategieën voor vrouwen om de ladder te beklimmen.

Auteur Pamela Ryckman is ervan overtuigd dat in de Verenigde Staten een nieuwe beweging aan het ontstaan is. Een vrouwenbeweging zonder voorafgaande. Beter, sterker en machtiger dan ooit te voren. In grote bijeenkomsten over het ganse land vergaderen vrouwen. Niets nieuws onder de zon? Volgens Ryckman is er een groot verschil met eerdere bewegingen.

Vrouwen die samenkomen om sociale veranderingen en vrouwenrechten te bespreken is inderdaad niet nieuw. Maar volgens Ryckman is het ongezien dat ze zo talrijk zijn. Bovendien nemen nu ook invloedrijke vrouwen deel aan die gesprekken die niet zelden uitmonden in steun aan goede doelen, de oprichting van een nieuwe onderneming of het verzamelen van investeringsfondsen. De mix van business, netwerken en plezier stelt heel wat vrouwen in staat om hun carrière te katapulteren.

De eettafel is de nieuwe golfclub. In plaats van te investeren in golflessen en zich te meten met mannen, starten deze vrouwen hun eigen speelterrein. En dat gaat gepaard met een vrouwelijke touch. Ryckman noemt ze de stiletto netwerken. Vrouwen voelen er zich goed en spelen hun vrouwelijke sterktes uit: communiceren, netwerken en vriendschappen liggen aan de basis van deze hechte groepen. Ze geven vrouwen een boost om succes te behalen. Ze kunnen rekenen op advies, aanbevelingen, introducties, partnerships of zelfs kapitaal.

Uit alle gesprekken distileerde Pamela Ryckman 5 tips voor vrouwen met ambitie:

Start lokaal

Begin in jouw eigen achtertuin. Beginnende ondernemers hebben vaak niet veel geld om onmiddellijk te investeren in hun doelen. Daarom is het belangrijk om lokale sterke netwerken te vervoegen of desnoods zelf op te richten. Neem initiatief en begin met gelijkgezinden een laagdrempelig initiatief. Een kleine initiatief is voldoende, het mag het doel niet belemmeren. Geen glitters of grootschalige projecten maar bijeenkomsten waarbij de essentie voorop staat: elkaar leren kennen en opportuniteiten zien.

Kijk over grenzen heen

Beperk jou niet tot de eigen sector maar durf over het muurtje kijken. Die stiletto netwerken blinken uit in verscheidenheid. Allerlei vrouwen met verschillende achtergronden, karakteristieken en interesses vinden elkaar op wonderbaarlijke manieren, aldus Ryckman. Een brede kijk op de zaken faciliteert het ondernemerschap.

Denk aan een ander

Ooit op een netwerkevent geweest? Viel het ja dan niet op hoe mensen zichzelf proberen te verkopen? Denk anders en probeer te zoeken naar wat jouw gesprekspartner mist. Een andere benadering. Stiletto netwerken zijn het adagium “offer before you ask” heel genegen.

Een doorgeefcentrale

Kan je niet bieden wat een gesprekspartner zoekt? Breng haar dan in contact met iemand die het wel kan. Het guneffect is ontzettend belangrijk bij kleine netwerken. Het verstevigt de onderlinge band en het is gewoon efficiënt.

Praat met personen en niet met CV’s

Leer elkaar oprecht kennen. Ga niet voort op iemand reputatie. Zie die bijeenkomsten dus niet als werk. Een fijn samenzijn waarbij je informatie en contacten kan delen en waaruit misschien wel interessante kansen voortvloeien. Relaties zijn nu eenmaal ontzettend belangrijk voor ondernemers.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.