Opletten met gratis finance workshops!

Via websites over financiën of vastgoed zie je vaak advertenties voor gratis finance workshops. Over hoe je leert om snel en vlotjes een extra inkomen te verwerven via vastgoed of beleggen in trackers of opties. Uiteraard wil iedereen graag een extra graantje meepikken, maar zijn dit soort workshops wel de juiste weg? Leer je op een dergelijke workshop écht geld verdienen, of zit er meer achter?

Gebruik van bekende namen

Grote namen in financiën, zoals populaire schrijvers of sprekers, worden vaak gebruikt om deze gratis finance workshops aan te kondigen. Hun methode wordt toegelicht in enkele uren en motiveert de aanwezigen om zelf aan de slag te gaan met hun geld. Toch zie je deze schrijvers of sprekers zelf, nooit op deze workshops. Ook als je de kleine lettertjes van de advertentie leest, dan zie je dat ze er ook niet zullen aanwezig zijn.

Populaire schrijvers of sprekers verbinden hun naam soms aan onafhankelijke bedrijven. Ze krijgen hiervoor een vergoeding, maar zijn meestal eigenlijk helemaal niet verbonden met de activiteiten van het bedrijf dat de workshops organiseert. Er is op zich niks verkeerd met deze manier van werken. Al lijkt het er wel op dat de bekende personen hoofdzakelijk hun commissies willen opstrijken. Het schept voor deelnemers ook een vertrouwen, als ze een bekend gezicht zien dat verbonden lijkt met hun workshop.

Tijdens zo’n gratis finance workshop leer je niks wezenlijks

Heb je het gevoel dat je op deze workshop echt iets geleerd hebt na twee of drie uur? Dan was het zeker de moeite waard om te gaan. Toch blijven aanwezigen veelal op hun honger zitten. Tijdens de gratis finance workshop wordt vaak verwezen naar een vervolgcursus waar je dieper zult ingaan op de summier uitgelegde technieken.

Lees meer: Beleggen voor beginners: hoe starten met beleggen?

Gratis bestaat uiteraard niet. Het is natuurlijk logisch dat de organisatoren van de opleidingen ook graag op een bepaalde manier geld verdienen. Een gratis proevertje in een supermarkt, heeft ook de bedoeling om je tot een verdere aankoop te verleiden. Maar heeft dat gratis proevertje je honger gestild?

Opbouwen van de verkoop

Uiteraard kun je als aanwezige ook begrip hebben voor de organisatie. Een gratis finance workshop is een onderdeel van de marketing van het bedrijf. Maar hoeveel zal deze vervolgcursus je nu gaan kosten? Om je niet meteen het gevoel te geven dat deze bedrijven eigenlijk hun dure cursussen willen verkopen, bouwen ze stelselmatig op.

Heel regelmatig kost de vervolgcursus ook weer weinig geld. Dit is opnieuw een onderdeel van de marketingstrategie. Met amper een paar honderd euro te betalen, lokken de organisatoren jou én een extra gratis deelnemer, naar een mooie locatie. Een hotel waar je intensief twee dagen zult ondergedompeld worden in een wereld van kennis. Veel deelnemers voelen zich niet opgelicht door de lage kost van deze opleiding, hierdoor groeit het vertrouwen in de organisatie.

Duizenden euro’s

Het is pas op deze goedkopere weekends, dat de organisatie zijn echte slag slaat. Vanaf dit moment krijg je als deelnemer meer informatie, maar word je ook stelselmatig gemotiveerd om mee te stappen in hun dure cursussen. Er zijn opleidingen waar sprake is van instapbedragen van 5.000 tot 15.000 euro, zelfs voor pure online opleidingen.

Wees als gebruiker kritisch voor dit soort gratis finance workshops en doe je research alvorens er op in te stappen. Er zijn voldoende ondernemers of bedrijven die correcte workshops aanbieden. Legitieme organisatoren zullen ook meteen een correcte vergoeding vragen voor hun werk. En dat is maar logisch ook, want ze spenderen hun tijd in het maken van cursussen en geven van opleidingen. Kies dus liever voor de workshops waar je op voorhand een correcte betaling voor geeft. Hier weet je ook meteen duidelijk weet waar je aan toe bent!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.