Zo vindt elke ondernemer het juiste spoor

Ondernemers zitten vaak op een rollercoaster met heel wat onzekerheden en chaos. Middenin in die dagelijkse strijd is het vaak moeilijk om een helder pad voor ogen te houden. Een pad naar succes. Een visie als leidraad is onontbeerlijk. Maar wat kan nog helpen om succes te bereiken?

Niemand wil failliet gaan. Niemand wil een harde strijd leveren. Maar het maakt nu eenmaal deel uit van het proces waar menig ondernemer aan overgeleverd is. Het gaat om de juiste vragen stellen en de juiste dingen doen.

Helderheid

Het is zoveel eenvoudiger om beslissingen te nemen als je overtuigd bent van jouw eigen waarden. Durf eens terug te kijken om slechte of minder goede periodes in jouw leven. Geef daarbij niet altijd de anderen de schuld, durf verantwoordelijkheid te nemen.

Minimalisme kan helpen om de juiste focus te vinden. Sluit alle ruis uit, de ruis in jouw onderneming en de ruis in jouw privéleven. Kom er achter wie je bent, waarheen je wil wil en wat je ervoor over hebt.

Zelfzekerheid

Onzekerheden zullen jou ten gronde helpen. Zelfvertrouwen tilt jou een niveau hoger. Een rechtstreeks gevolg van meer openheid en helderheid is het opkrikken van het zelfvertrouwen. Iedere ondernemer moet zich realiseren dat er ooit obstakels op zijn of haar pad terecht komen. Zie ze als een test voor jou geloof en doorzetting.

Lees meer: 14-jarige ondernemer weigert bod van 30 miljoen

Circle of influence

Noem ze de naasten in jouw (professionele) leven. De ronde tafel van jouw onderneming. Mensen waarin je vertrouwen hebt, die misschien zelfs een voorbeeld voor jou zijn. Je neemt altijd interessante dingen over van die invloedrijke personen.

  • Hang je rond met 5 zelfzekere mensen, dan word jij de zesde.
  • Hang je rond met 5 slimme mensen, dan word jij de zesde.
  • Hang je rond met 5 miljonairs, dan word jij de zesde.
  • Hang je rond met 5 idioten, dan word jij de zesde.

Het is onvermijdbaar. Een simpel concept maar zo doeltreffend. Maar de meeste mensen verzaken eraan.

Zet in op rituelen

De hoeveelheid stress in jouw leven staat in direct verband met het tekort aan rituelen. Met de juiste rituelen en gewoontes zal een duurzame groei in gang gezet worden. Zestig tot zeventig uur werken per week stelt niks voor als je jouw tijd niet juist gebruikt. Omdat te bereiken moet je eenvoudigweg meer ‘nee’ dan ‘ja’ zeggen. Belangrijk is om geen slaaf te zijn van jouw onderneming of ambities want zo fnuik je heel wat mogelijkheid.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.