Millennials denken snel rijk te worden

Millennials zien het positief! Uit studies blijkt zelfs dat de meerderheid van millennials gelooft dat ze snel rijk zullen worden. Is dit realistisch? Waar halen millennials dit idee vandaan en hoe denken ze dat te bereiken? Met welke valkuilen moeten ze absoluut rekening houden?

Verschillende studies, hetzelfde resultaat

De uitslagen liegen er niet om. Uit verschillende studies, gevoerd door zowel online beleggingsplatformen als universiteiten, blijkt dat millennials het groots zien wat hun financiën betreft. De cijfers overlappen niet helemaal, maar één algemene trend kan wel worden ontdekt: meer dan de helft van de millennials ziet zijn financiële toekomst heel rooskleurig en denkt snel rijk te worden.

In concretere bedragen blijkt, afhankelijk van de studie, dat tussen de 50% en 65% van de millennials denkt dat ze tegen ongeveer hun 45e verjaardag minstens een miljoen euro zullen bezitten. Ze geloven dat financiële onafhankelijkheid tegen hun 50e mogelijk is, dat wijst zelfs op een groter bedrag dan één miljoen euro netto vermogen.

Lees meer: Hoe beleggen millennials?

Voorbeelden van jonge ondernemers

De oorzaak van deze positieve cijfers ligt gedeeltelijk bij bepaalde figuren (influencers) waar millennials zich aan spiegelen. Er zijn daarnaast ook steeds meer nieuwe jobs die een mooi loon opleveren. Wie zich specialiseert op het vlak van IT, computertechnologie en online diensten, kan in een korte tijd zeer vlot zijn boterham verdienen. De tijd waar je eerst een carrière van 15 à 20 jaar moest opbouwen, alvorens je wat erkenning kreeg binnen je bedrijf, lijkt al heel ver achter ons.

Lees meer: Dit zijn de jobs, sectoren en studierichtingen waarmee je veel geld kan verdienen.

Ook jonge ondernemers, denk bijvoorbeeld aan ontwikkelaars van apps of YouTubers, verdienen flink hun boterham met allerlei nieuwe ontwikkelingen. Omdat deze ondernemers heel zichtbaar zijn op sociale mediakanalen, lijkt het voor millennials alsof hun carrièrepad de norm is. Maar dit is op zich een positieve trend, millennials lijken daardoor ondernemender dan hun ouders. Falen maakt hen niet bang om meerdere zaken te ondernemen.

Daarnaast heeft de FIRE beweging ook steeds meer aanhangers. De bedoeling van deze jongeren is om hard te sparen en dan enkel uit passieve inkomsten verder te leven. FIRE betekent “Financial Independence Retire Early“. Deze levensstijl wordt steeds meer gepromoot, maar is niet voor iedereen weggelegd. Uiteindelijk zijn het ook maar de succesvolle FIRE jongeren die in de kijker lopen. De honderdduizenden anderen die een poging waagden, maar ermee ophielden, maken zich uiteraard niet bekend. Je moet zeer intensief sparen en verstandig beleggen, en zeker bij dat laatste, knelt blijkbaar het schoentje bij millennials.

Lees meer: Financiële onafhankelijkheid bereiken met FIRE

Beperkte beleggingen ten opzichte van ouders

Het blijkt namelijk dat millennials weinig bezig zijn met het laten opbrengen van hun eigen spaargelden, dus hoe zouden ze dan snel rijk kunnen worden? In verhouding met de generaties die voor hen komen, blijken millennials veel minder actief op de beurs. Ondanks het feit dat het steeds makkelijker geworden is om via online systemen en telefoonapps te beleggen, zijn millennials hier minder mee bezig.

Daarnaast is de informatie steeds uitgebreider en makkelijker te verkrijgen. Wie graag met beleggen wil beginnen, kan al dankzij een paar zoektermen snel veel kennis opdoen. Beleggingsfora, gespecialiseerde websites, online financiële kranten die gratis te consulteren zijn. Nooit was het makkelijker om kennis omtrent investeren op te doen.

Lees meer: 6 financiële gewoontes die je best leert vóór je 30 bent

En het blijkt ook steeds weer dat het activeren van spaargeld, één van de meest efficiënte manieren is om sneller financieel onafhankelijk te worden. Pensioensparen lijkt iets te zijn dat millennials wel doen, omdat dit ook een rechtstreeks fiscaal voordeel oplevert. Maar bijvoorbeeld met beleggen in dividendaandelen of gemengde fondsen, is iets waar ze nog extra ervaring moeten in opbouwen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.