Martha Stewart is een financieel vrouwelijk rolmodel

“Fake it till you make it”. Deze uitspraak maakte Martha Stewart in het programma The Apprentice. Wie ooit haar shows heeft gevolgd begrijpt wel waar dit vandaan komt. Haar eeuwige glimlach, het enthousiasme bij elk nieuw product dat ze test en het ongegeneerd reclame maken voor haar eigen producten. Het heeft haar alvast geen windeieren gelegd. Ondanks een gevangenisstraf en zware boetes wegens fraude wordt ze vandaag nog steeds bij de rijkste vrouwen ter wereld gerekend. Wat kunnen we nu van haar aanpak leren?

Financieel onderlegd

Martha Stewart komt uit een normaal gezin, gemiddeld inkomen, zes kinderen. Ze kende geen luxe maar ook geen ontbering. Van haar moeder leerde ze een goede huisvrouw te zijn. Ze ging al snel aan de slag als babysitter om hier en daar wat geld te verdienen. Daarnaast deed ze wat modellenwerk als ze wat ouder werd om haar studies aan de universiteit te financieren.

Haar carrière diversifieerde ze, zo werkte ze als model maar daarnaast ook als financieel adviseur. Een ideale mix om inkomsten op te bouwen, maar ook kennis te vergaren omtrent de financiële wereld.

Marthe Stewart bouwde een imperium op

Eens ze wat meer financiële stabiliteit had opgebouwd durfde ze in bijberoep zelf aan de slag te gaan als ondernemer. Dit kon ze dankzij de kennis die ze door haar moeder had opgebouwd in koken en huishouden en de economische onderbouwing die ze had geleerd tijdens haar job in de bankwereld. Martha Stewart richtte een traiteurbedrijf op samen met een collega. Als snel groeide dit bedrijf heel stevig en zo kon ze haar bankierskantoor opzeggen om zich te focussen op haar bedrijf.

Uit de connecties die ze legde tijdens haar cateringcarrière ontstond ook een kookboek, Entertaining. Een boek dat een grote hit werd, vele nieuwe boeken volgden hierna. Ze schreef ook voor kranten of tijdschriften en stelselmatig kwamen meer televisieoptredens in diverse talkshows. Haar succes was zo groot dat ze uiteindelijk haar eigen tijdschrift kon uitbrengen en zo niet meer afhankelijk was van uitgevers. En een paar jaar later volgde ook de start van haar alombekende televisieshow.

Rechtszaak en gevangenisstraf

Wegens handel met voorkennis in aandelen kwamen zware financiële tijden voor Martha Stewart. Ze was daarbovenop ook nog eens bestuurder in de raad van de NYSE, een functie die ze niet kon behouden na de verdenkingen van handel met voorkennis.

Ze kreeg een gevangenisstraf, daarna moest ze nog een aantal maanden met een enkelband verdergaan en nog twee jaar op parool haar straf verder uitzitten. Uiteraard ging deze straf ook gepaard met zware boetes. Velen dachten dat dit het einde was van haar imperium.

Comeback

Na haar vrijlating wou ze zich niet laten kennen. Ze organiseerde een grote comeback met veel publiciteit en alle toeters en bellen. Ze pikte haar activiteiten in Martha Stewarts Living weer op en werd weer Amerika’s favoriete huisvrouw.

Daarnaast begon ze ook andere tv-gezichten op te leiden en te lanceren. Ze houdt op vandaag nog steeds rechten op ideeën die zij heeft gelanceerd. Ze ontwikkelde een rits aan merchandising die elke dag nog opbrengt. Ze verschijnt nog regelmatig in vele televisie-programma’s. Haar populariteit heeft niet geleden onder haar gevangenisstraf.

Lees meerRichard Branson: van schoolverlater tot miljardair

Lessen van Martha Stewart

Martha leert vrouwen niet enkel om de ideale huisvrouw te zijn. Ze toont dat uit een simpel concept een mooi imperium kan groeien. Ooit begon ze haar bedrijf als bijberoep en durfde risico’s nemen. Het is een ongelofelijk hard werkende vrouw die steeds het grote doel voor ogen houdt: bouwen aan je imperium. Doe wat je graag doet, maar wil je er rijk van worden, dan komen de cijfers op de eerste plaats. En heb je een grote tegenslag in het leven: fake it till you make it. Hoe hard het ook kan zijn, met een positieve ingesteldheid kom je er!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.