43 manieren om meer geld te verdienen

Wie eens orde op zaken wil stellen in zijn persoonlijke boekhouding die zal nogal snel de uitgaven van naderbij bekijken. Maar je kan niet blijven snijden in de kosten. Tenzij je al behoorlijk hebt verdient en leeft als een bourgondiër, de meesten onder ons kunnen niet zoveel uitgaven achterwege laten. En al zeker niet zonder in te boeten aan levenskwaliteit. Daarom wat tips om wat geld te verdienen.

Kijk je uit om jouw inkomsten op te schroeven, let dan goed op. Kansen doen zich voor, voor iedereen. Op elk niveau en ongeacht jouw expertise. Hoe meer ervaring vereist, hoe beter je ervoor vergoed zal worden maar ook extraatjes met weinig of geen vereisten lonen. Letterlijk. Die habbekrats die je erbij verdient kan helpen om jouw schulden af te betalen of die belangrijke keuzes te maken.

Als je een job in bijberoep uitoefent, heb je minder tijd om geld uit te geven. Maw sowieso bespaar je en verdien je meer, zodat je kan starten met investeren.

1. Verander van job

Dit is de beste manier om jouw inkomen een boost te geven. Gevraagd worden door een bedrijf geeft je nog een beter uitgangspunt. Gebruik dat voordeel tijdens de loononderhandelingen. Nog een voordeel is het toekomstige effect van een hoger loon. Dit betekent dat de basis voor toekomstige onderhandelingen per definitie ook al een pak zal verschillen.

2. Vraag opslag

Meer loon voor hetzelfde werk is een mooie stap voorwaarts. Je hoeft er geen tijd aan in te boeten en de inspanning blijft ook dezelfde. Natuurlijk wordt er wel een kleine inspanning van je verwacht. En voorafgaand maak je best eens een lijstje met redenen waarom je die kers op de taart verdient.

3. Freelance

Freelance is de tweede beste keuze als je meer geld willen binnenkrijgen. Professioneel werk krijgt altijd beter betaald dan jobs waarbij geen speciale kwalificaties vereist zijn. Om die kansen te vinden contacteer je best eens (ex)-collega’s of kennissen met contacten in het vak. Er bestaan ook heel wat online platformen die freelancers samenbrengen.

Lees meer: Dit zijn de functies, sectoren en studierichtingen waar je veel geld kan verdienen

4. Bloggen en vloggen

Wie expertise opbouwt in een welbepaald vakdomein, kan bloggen en vloggen. Een site met attractieve berichten over jouw sector, trekt interessante adverteerders aan. Bedrijven zoeken voortdurend interessante content over hun producten en zijn bereid daarvoor te betalen. Anderzijds genereer je op die manier ook heel wat bezoekers, die zorgen voor een groter bereik. Wat opnieuw leidt tot meer advertentie-inkomsten.

5. Coach bedrijven en personen

Ben je stilaan een echte autoriteit in een vakgebied dan kan je ook bedrijven of personen gaan coachen. Iemand die weet wat gezonde voeding is en hoe je het best beweegt om af te slanken, kan die kennis inzetten om personen bij te staan.

6. Lesgeven

Je moet ervoor in de wieg gelegd zijn. Lesgeven is ook een manier om de kennis die je verzamelde over te dragen. Heel wat onderlegde personen kiezen ervoor om studenten bij te staan in examenperiodes. Bijlessen zijn zeer populair want slagen in een studie is eens te meer heel belangrijk in onze maatschappij.

7. Online cursussen

Lesgeven maar dan online. Een trend die zeer populair is in de Verenigde Staten en langzaam ook opgepikt wordt in België. Vooral MOOC’s worden sterk geapprecieerd.

8. Tijdelijk werk

Heel wat bedrijven zoeken tijdelijke arbeiders of bedienden. Vooral in drukke periodes vragen ze extra volk in de productie-eenheden of in de winkels. De kerstperiode is een uitstekende tijd van het jaar om aan te kloppen bij een onderneming in de buurt.

9. Verkoop jouw creaties

Handig en creatief? Dan maak je vast wel eens wat. Probeer die unieke spulletjes eens aan te bieden. Etsy is zo een platform maar ook via Pinterest kan je een zaak(je) uit de grond stampen. tweedehands.be is ook zo’n site waar je terecht kan om jouw creatieve producten te slijten.

10. Ga gidsen

Een inwoner uit Westrozebeke is waarschijnlijk niet zoveel met deze tip maar jongeren uit Brugge, Gent, Leuven, Brussel, Antwerpen, die kunnen het er op wagen. Mits een korte introductiecursus kan je vaak een interessante toer doorheen jouw stad gaan gidsen. Het vergt enige voorbereiding maar je kan er een leuke extra aan overhouden.

11. Vermarkt jouw kookkunsten

Een amateurkok die zijn gasten en familieleden met regelmaat van de klok de lekkerste borden voorschotelt, kan dit vast ook ten gelde maken. Een kleine of grote bijverdienste kan de weg naar een grotere financiële vrijheid plaveien.

12. Of word privéchauffeur

Uber is een dienst waarbij je via een app een chauffeur kan oproepen die jou van A naar B brengt. De chauffeurs zijn beroepschauffeurs maar ook particulieren met vrije tijd en een (comfortabele) wagen kunnen zich aanmelden.

13. Of klusjesman

Ben je handig? Hou je van klussen? Of heb je gewoon wat tijd over? Dan kan je jou aanbieden op platformen zoals Craigslist (gelijkaardige initiatieven staan in België en Nederland nog in de steigers). Daar kan je een oproep lanceren voor een specifiek klusje, geïnteresseerden bieden zich vervolgens aan. Nog maar eens een kans om wat extra geld te verdienen.

14. Auto’s wassen

Herinner je nog de jongeren die op de parking van een supermarkt voorstelden om jouw wagen te wassen? Wel nu, zo gek is het idee nog niet. Carwashes hebben wat afgedaan, terwijl de handcarwash waanzinnig in de lift zit. Misschien is dit wel het idee voor jou.

15. Wandelen met honden

Dol op honden? Dan hebben we de bijverdienste voor jou. Overgewaaid uit de Verenigde Staten: de dogwalker. Tijdens jouw vrije tijd ga je op stap met honden van eigenaars die het veel te druk hebben. Een win-win-situatie maar wel eentje waar je centen aan overhoudt.

16. Ober of cocktailshaker

Tafels afruimen, cocktails shaken, iedereen kan het wel maar je moet het gewoon durven. Horeca in Vlaanderen blijft een interessante sector om geld bij te verdienen. En fooien, dat zijn extraatjes bovenop het extraatje.

17. Cateringbedrijven

Heel wat cateraars zijn op zoek naar bijkomend personeel. Ze smachten om wat helpende handen. Presenteer jezelf en zoek een gaatje in jouw agenda.

18. Kies voor de schoonmaak

Ook dit kunnen kortlopende opdrachten zijn. Maar ze brengen geld in het laatje.

19. Rij gras af, hark bladeren samen of ruim sneeuw

In de buurt heb je altijd wel de handige Harry van de wijk. Probeer die te zijn maar pak het niet al té altruïstisch aan. Durf jouw tijd te vercommercialiseren.

20. Babysitten

Zo’n all-time favorite uit jouw jonge dagen. Met de opkomst van babysitapps wordt het makkelijker om in de buurt op een eenvoudige manier geld bij te verdienen.

Lees meer: De ultieme tips om rijk te worden

21. Huwelijken

Een huwelijk kost handenvol geld. Het gelukkige paar wil sfeervolle foto’s (fotograaf), stemmige muziek (band), en bij voorkeur verloopt alles volgens plan (ceremoniemeester). Allemaal services die kunnen aangeboden worden door iemand die actief is in bijberoep.

22. Muziek spelen

In het Engels zijn dit de buskers. Straatmuzikanten die met hun passie een soms aardig wat geld verdienen (toch als we de gitaarkasten en hoedjes bekijken).

23. Huis-aan-huis

Leveringen aan huis zijn populairder dan ooit. Diensten als Deliveroo en Bubble Post brengen eten of pakjes tot aan jouw voordeur. In grote steden kan dit met de fiets of een ander ecologisch verantwoorde manier. En daar heb die diensten mankracht voor nodig. Ideaal om wat geld bij te verdienen.

24. Shoppen voor een ander

Personal shoppers zijn typisch Amerikaans maar vinden ook ingang in Europa. Maar je kan je ook bij grote bedrijven aanbieden als ‘mystery shopper’. Die worden ingeschakeld om op een anonieme manier mistoestanden in hun eigen winkel in kaart te brengen. Zo leren bedrijven uit eerste hand hun pijnpunten kennen.

25. Straatventer

Geen potloodventer maar een straatventer. Op straat diensten of producten verkopen voor een organisatie. Denk maar aan Greenpeace, WWF en ga zo maar door. Wie domiciliëringen ronselt in de winkelstraten doet dit niet altijd enkel en alleen uit opperste altruïsme.

26. Verhuur jouw auto

Een eigen wagen is een luxe. Een wagendelen verovert steeds meer de harten. Maar al gedacht om de rollen om te keren? Jouw -stilstaande- wagen verhuren kan wat geld opleveren terwijl je er toch niks mee van plan was.

27. Verhuur jouw huis

Net zo met jouw huis. Je gaat voor lange tijd op reis? Of je bent er gewoon niet vaak? Dan kan je jouw huis, of een deel ervan, makkelijk verhuren via platformen zoals Airbnb.

28. Doe mee aan marktonderzoeken

Bedrijven willen inzichten verwerven in wie de klanten zijn. Daarom doen ze met regelmaat van de klok marktonderzoeken. Wie daar regelmatig tijd voor wil vrijmaken, kan zich bij gespecialiseerde bureaus aanbieden.

29. Proefkonijn

Universitaire instellingen en farmaceutische bedrijven zoeken menselijke testers van medicijnen en dergelijke. Als deelnemer van een controlegroep wordt er niet ontzettend veel van jou verwacht.

30. Online onderzoeken

In de VS komt het al voor: advocaten die theses aftoetsen bij een online jury. Ze proberen de demografie van een echte jury na te bootsen. Op die manier kunnen ze pleidooien bijsturen in het voordeel van hun client.

31. Reviews schrijven

Software- en gameontwikkelaars leven bij de gratie van reviews. Een positieve reviews kan de verkoop de hoogte in stuwen. Daarom zijn er heel wat partijen die willen betalen voor een review.

32. Online verkopen

Vooral na de eindejaarsperiode is het een fenomeen. Cadeautjes die niet leuk bevonden worden, vliegen onherroepelijk op tweedehandssites. Het verkopen van tweedehands spullen is een nieuwe sector geworden. Heel wat online aanbieders verdienen wat geld bij.

33. Het aloude pandjeshuis

Ze bestaan nog: de pandjeshuis. Je geeft een waardevol item af in ruil voor cash. Wanneer je er financieel wat beter voorstaat, kan je het product terugkopen. Op die manier kan je wat schuiven met jouw persoonlijk budget.

34. Tweedehands elektronica

Elektronica is altijd in trek en doet het bijzonder goed op de tweedehands markt. Elektronica zomaar naar het containerpark of kringloopwinkel brengen is misschien geen goed idee. Je kan er altijd wel nog iets voor krijgen (tenzij het kapot is natuurlijk). Maar ovens of koelkasten waar het lampje niet meer van brand, die kan je nog altijd verpatsen.

35. Garageverkoop

Alles wat je kwijt wil verzamelen in de garage en op een mooie zondag de poort openzetten en verkopen maar. Een typische garageverkoop. Ook al weer een concept dat kwam overwaaien uit de VS.

36. Verkoop jouw haar

Niet zomaar een plukje haar natuurlijk. Producenten van haarstukjes en pruiken bieden geld voor verzorgd en mooi haar.

37. Krijg cash backs

Cash backs kunnen interessante koopjes opleveren. Je koopt een product en enige tijd later krijg je de korting teruggestort op jouw rekening.

38. Verkoop foto’s

Grote stocksites zoals Shutterstock bieden amateur fotografen geld voor een foto. Zij bieden jouw foto’s op hun beurt aan in hun online winkel en daar kan je nog eens een procentje op verdienen. Waarom niet?

39. Verkoop goud en zilver

Verzamel alle goud en zilver en bekijk de (schommelende prijzen). Bij een nieuwe markthausse kan je al het kostbare edelmetaal van de hand doen. Dit kan best wel wat opbrengen. Zoek zeker de hoogste prijs op want niet elke afnemen biedt dezelfde prijs.

Lees meer: Investeer jij in goud of zilver?

40. Verkoop flesjes water op een event

Water kopen in bulk en op een drukbevolkte plaats flesjes verkopen aan 1 euro. Wees er maar zeker van dat er al heel wat mensen op die manier een flinke stuiver verdienden.

41. Bouw statiegeld op

Op heel wat glazen flesjes is er statiegeld. Nogal wat mensen kijken daar niet naar om en gooien dit weg. Verzamel flesjes met statiegeld onder het motto: vele kleintjes maken een groot.

42. Reclame op jouw auto of huis

Vergelijk het met de kraag van Jean-Marie Pfaff of de polo’s van Johan Boskamp. Bedrijven zoeken steeds meer exposure: auto’s zijn daar een perfect middel voor. Wie een (half)-vrijstaande huis heeft kan een zijgevel aanbieden aan een bedrijf gespecialiseerd in reclameborden.

43. In uitstaande schulden

Geld lenen aan een ander is een mooie zaak maar als je zelf in geldnood komt, is het innen van de uitstaande schulden hét moment. Zelf extern schulden aangaan is vaak veel duurder dan jouw ontleende bedrag (vriendelijk) terugvragen.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.