43 manieren om meer geld te verdienen

Wie eens orde op zaken wil stellen in zijn persoonlijke boekhouding die zal nogal snel de uitgaven van naderbij bekijken. Maar je kan niet blijven snijden in de kosten. Tenzij je al behoorlijk hebt verdient en leeft als een bourgondiër, de meesten onder ons kunnen niet zoveel uitgaven achterwege laten. En al zeker niet zonder in te boeten aan levenskwaliteit. Daarom wat tips om wat geld te verdienen.

Kijk je uit om jouw inkomsten op te schroeven, let dan goed op. Kansen doen zich voor, voor iedereen. Op elk niveau en ongeacht jouw expertise. Hoe meer ervaring vereist, hoe beter je ervoor vergoed zal worden maar ook extraatjes met weinig of geen vereisten lonen. Letterlijk. Die habbekrats die je erbij verdient kan helpen om jouw schulden af te betalen of die belangrijke keuzes te maken.

Als je een job in bijberoep uitoefent, heb je minder tijd om geld uit te geven. Maw sowieso bespaar je en verdien je meer, zodat je kan starten met investeren.

1. Verander van job

Dit is de beste manier om jouw inkomen een boost te geven. Gevraagd worden door een bedrijf geeft je nog een beter uitgangspunt. Gebruik dat voordeel tijdens de loononderhandelingen. Nog een voordeel is het toekomstige effect van een hoger loon. Dit betekent dat de basis voor toekomstige onderhandelingen per definitie ook al een pak zal verschillen.

2. Vraag opslag

Meer loon voor hetzelfde werk is een mooie stap voorwaarts. Je hoeft er geen tijd aan in te boeten en de inspanning blijft ook dezelfde. Natuurlijk wordt er wel een kleine inspanning van je verwacht. En voorafgaand maak je best eens een lijstje met redenen waarom je die kers op de taart verdient.

3. Freelance

Freelance is de tweede beste keuze als je meer geld willen binnenkrijgen. Professioneel werk krijgt altijd beter betaald dan jobs waarbij geen speciale kwalificaties vereist zijn. Om die kansen te vinden contacteer je best eens (ex)-collega’s of kennissen met contacten in het vak. Er bestaan ook heel wat online platformen die freelancers samenbrengen.

Lees meer: Dit zijn de functies, sectoren en studierichtingen waar je veel geld kan verdienen

4. Bloggen en vloggen

Wie expertise opbouwt in een welbepaald vakdomein, kan blogger of vlogger worden. Een site met attractieve berichten over jouw sector, trekt interessante adverteerders aan. Bedrijven zoeken voortdurend interessante content over hun producten en zijn bereid daarvoor te betalen. Anderzijds genereer je op die manier ook heel wat bezoekers, die zorgen voor een groter bereik. Wat opnieuw leidt tot meer advertentie-inkomsten.

5. Coach bedrijven en personen

Ben je stilaan een echte autoriteit in een vakgebied dan kan je ook bedrijven of personen gaan coachen. Iemand die weet wat gezonde voeding is en hoe je het best beweegt om af te slanken, kan die kennis inzetten om personen bij te staan.

6. Lesgeven

Als je goed bent in een bepaald schoolvak, is het een goed idee om leerlingen te onderwijzen die daar moeite mee hebben. Je moet ervoor in de wieg gelegd zijn. Lesgeven is ook een manier om de kennis die je verzamelde over te dragen. Het is een laagdrempelige en dankbare klus.

Heel wat onderlegde personen kiezen ervoor om studenten bij te staan in examenperiodes. Bijlessen zijn zeer populair want slagen in een studie is eens te meer heel belangrijk in onze maatschappij.

7. Online cursussen

Lesgeven maar dan online. Een trend die zeer populair is in de Verenigde Staten en langzaam ook opgepikt wordt in België. Vooral MOOC’s worden sterk geapprecieerd.

8. Tijdelijk werk

Heel wat bedrijven zoeken tijdelijke arbeiders of bedienden. Vooral in drukke periodes vragen ze extra volk in de productie-eenheden of in de winkels. De kerstperiode is een uitstekende tijd van het jaar om aan te kloppen bij een onderneming in de buurt.

9. Verkoop jouw creaties

Handig en creatief? Dan maak je vast wel eens wat. Probeer die unieke spulletjes eens aan te bieden. Etsy is zo een platform maar ook via Pinterest kan je een zaak(je) uit de grond stampen. tweedehands.be is ook zo’n site waar je terecht kan om jouw creatieve producten te slijten.

10. Ga gidsen

Een inwoner uit Westrozebeke is waarschijnlijk niet zoveel met deze tip maar jongeren uit Brugge, Gent, Leuven, Brussel, Antwerpen, die kunnen het er op wagen. Mits een korte introductiecursus kan je vaak een interessante toer doorheen jouw stad gaan gidsen. Het vergt enige voorbereiding maar je kan er een leuke extra aan overhouden.

11. Vermarkt jouw kookkunsten

Een amateurkok die zijn gasten en familieleden met regelmaat van de klok de lekkerste borden voorschotelt, kan dit vast ook ten gelde maken. Een kleine of grote bijverdienste kan de weg naar een grotere financiële vrijheid plaveien.

12. Of word privéchauffeur via Uber

Je bent vast bekend met het grote bedrijf Uber. Ook jij kan daar onderdeel van uitmaken. Uber is een dienst waarbij je via een app een chauffeur kan oproepen die jou van A naar B brengt. Heel wat chauffeurs zijn beroepschauffeurs maar ook particulieren met vrije tijd en een (comfortabele) wagen kunnen zich aanmelden. Ga op de drukste tijden van de dag aan de slag.

13. Of klusjesman

Ben je handig? Hou je van klussen? Of heb je gewoon wat tijd over? Dan kan je jou aanbieden op platformen zoals Klaar is Kees. Daar kan je een oproep lanceren voor een specifiek klusje, geïnteresseerden bieden zich vervolgens aan. Nog maar eens een kans om wat extra geld te verdienen.

14. Auto’s wassen

Herinner je nog de jongeren die op de parking van een supermarkt voorstelden om jouw wagen te wassen? Wel nu, zo gek is het idee nog niet. Carwashes hebben wat afgedaan, terwijl de handcarwash waanzinnig in de lift zit. Misschien is dit wel het idee voor jou. Ga bijvoorbeeld bij een tankstation staan en wees autorijders van dienst.

15. Wandelen met honden

Dol op honden? Hondeneigenaren hebben niet altijd voldoende tijd of zin om hun hond uit te laten. Dan hebben we de bijverdienste voor jou. Overgewaaid uit de Verenigde Staten: de dogwalker. Tijdens jouw vrije tijd ga je op stap met honden van eigenaars die het veel te druk hebben. Een win-win-situatie maar wel eentje waar je centen aan overhoudt. Adverteer op internet en vraag in de buurt rond. Het maakt je niet rijk, maar veel kleine vergoedingen kunnen toch weer heel wat opleveren. Op sites zoals Pawshake kan je terecht.

16. Ober of cocktailshaker

Tafels afruimen, cocktails shaken, iedereen kan het wel maar je moet het gewoon durven. Horeca in Vlaanderen blijft een interessante sector om geld bij te verdienen. En fooien, dat zijn extraatjes bovenop het extraatje.

17. Cateringbedrijven

Heel wat cateraars zijn op zoek naar bijkomend personeel. Ze smachten om wat helpende handen. Presenteer jezelf en zoek een gaatje in jouw agenda.

18. Kies voor de schoonmaak

Er zijn heel veel platformen waar jij je als schoonmaker kunt aanmelden. Op flexibele basis kan je hulp ingezet worden tegen aantrekkelijke vergoedingen. Ook dit kunnen kortlopende opdrachten zijn. Maar ze brengen geld in het laatje.

19. Rij gras af, hark bladeren samen of ruim sneeuw

In de buurt heb je altijd wel de handige Harry van de wijk. Probeer die te zijn maar pak het niet al té altruïstisch aan. Durf jouw tijd te vercommercialiseren.

20. Ga oppassen en babysitten

Zo’n all-time favorite uit jouw jonge dagen. Met de opkomst van babysitapps wordt het makkelijker om in de buurt op een eenvoudige manier geld bij te verdienen. Het hebben van verschillende oppasadresjes is ook nog eens leuk en gemakkelijk. Op internet zijn er meer dan genoeg websites waar jij je oppasdiensten kunt aanmelden.

Lees meer: De ultieme tips om rijk te worden

21. Huwelijken

Een huwelijk kost handenvol geld. Het gelukkige paar wil sfeervolle foto’s (fotograaf), stemmige muziek (band), en bij voorkeur verloopt alles volgens plan (ceremoniemeester). Allemaal services die kunnen aangeboden worden door iemand die actief is in bijberoep.

22. Muziek spelen

In het Engels zijn dit de buskers. Straatmuzikanten die met hun passie een soms aardig wat geld verdienen (toch als we de gitaarkasten en hoedjes bekijken).

23. Huis-aan-huis

Leveringen aan huis zijn populairder dan ooit. Diensten als Deliveroo en Bubble Post brengen eten of pakjes tot aan jouw voordeur. In grote steden kan dit met de fiets of een ander ecologisch verantwoorde manier. En daar heb die diensten mankracht voor nodig. Ideaal om wat geld bij te verdienen.

24. Shoppen voor een ander

Personal shoppers zijn typisch Amerikaans maar vinden ook ingang in Europa. Maar je kan je ook bij grote bedrijven aanbieden als ‘mystery shopper’. Die worden ingeschakeld om op een anonieme manier mistoestanden in hun eigen winkel in kaart te brengen. Zo leren bedrijven uit eerste hand hun pijnpunten kennen. Word een klant in het geheim voor winkels en restaurant en geef eerlijke reviews over de winkels.

25. Straatventer

Geen potloodventer maar een straatventer. Op straat diensten of producten verkopen voor een organisatie. Denk maar aan Greenpeace, WWF en ga zo maar door. Wie domiciliëringen ronselt in de winkelstraten doet dit niet altijd enkel en alleen uit opperste altruïsme.

26. Verhuur jouw auto

Een eigen wagen is een luxe. Een wagendelen verovert steeds meer de harten. Maar al gedacht om de rollen om te keren? Jouw -stilstaande- wagen verhuren kan wat geld opleveren terwijl je er toch niks mee van plan was.

27. Verhuur een kamer of jouw huis

Net zo met jouw huis. Je gaat voor lange tijd op reis? Of je bent er gewoon niet vaak? Dan kan je jouw huis, of een deel ervan, makkelijk verhuren via platformen zoals Airbnb.

Heb je een ongebruikte kamer in je huis? Verhuur deze en verdien geld. Probeer het via Kamerverhuren.info, Kamertje.nl of Kamerverhuur.nl.

28. Meld je aan als enquêteur en doe mee aan marktonderzoeken

Bedrijven willen inzichten verwerven in wie de klanten zijn. Daarom doen ze met regelmaat van de klok marktonderzoeken. Voor marketing doeleinden zijn er afgelopen jaren allerlei online onderzoekbureaus uit de grond gestampt, zoals bvb. EuroClix. Consumenten kunnen zich gratis aanmelden om mee te doen aan online enquêtes tegen vergoedingen. Wie daar regelmatig tijd voor wil vrijmaken, kan zich bij gespecialiseerde bureaus aanbieden.

29. Doe mee aan medische onderzoeken en wordt proefkonijn

Universitaire instellingen en farmaceutische bedrijven zoeken menselijke testers van medicijnen en dergelijke. Als deelnemer van een controlegroep wordt er niet ontzettend veel van jou verwacht.

Medicijnen mogen pas toegepast worden als deze uitvoerig getest zijn. Word een proefkonijn bij bijvoorbeeld Medians.

30. Online onderzoeken

In de VS komt het al voor: advocaten die theses aftoetsen bij een online jury. Ze proberen de demografie van een echte jury na te bootsen. Op die manier kunnen ze pleidooien bijsturen in het voordeel van hun client.

31. Reviews schrijven

Software- en gameontwikkelaars leven bij de gratie van reviews. Een positieve reviews kan de verkoop de hoogte in stuwen. Daarom zijn er heel wat partijen die willen betalen voor een review.

32. Online verkopen

Vooral na de eindejaarsperiode is het een fenomeen. Cadeautjes die niet leuk bevonden worden, vliegen onherroepelijk op tweedehandssites. Het verkopen van tweedehands spullen is een nieuwe sector geworden. Heel wat online aanbieders verdienen wat geld bij. Verzamel tweedehands goederen en geef ze een tweede leven. Oude boeken, gebruikte elektronica, antieke meubels.

33. Het aloude pandjeshuis

Ze bestaan nog: de pandjeshuis. Je geeft een waardevol item af in ruil voor cash. Wanneer je er financieel wat beter voorstaat, kan je het product terugkopen. Op die manier kan je wat schuiven met jouw persoonlijk budget.

34. Tweedehands elektronica

Elektronica is altijd in trek en doet het bijzonder goed op de tweedehands markt. Elektronica zomaar naar het containerpark of kringloopwinkel brengen is misschien geen goed idee. Je kan er altijd wel nog iets voor krijgen (tenzij het kapot is natuurlijk). Maar ovens of koelkasten waar het lampje niet meer van brand, die kan je nog altijd verpatsen.

35. Garageverkoop

Alles wat je kwijt wil verzamelen in de garage en op een mooie zondag de poort openzetten en verkopen maar. Een typische garageverkoop. Ook al weer een concept dat kwam overwaaien uit de VS.

36. Verkoop lichaamsdelen

Nee, we hebben het hier niet over je nier of je lever. We hebben het over dingen zoals je lange haar, genetisch materiaal en bloedplasma.

Niet zomaar een plukje haar natuurlijk. Producenten van haarstukjes en pruiken bieden geld voor verzorgd en mooi haar.

37. Krijg cash backs

Cash backs kunnen interessante koopjes opleveren. Je koopt een product en enige tijd later krijg je de korting teruggestort op jouw rekening.

38. Word fotograaf en verkoop foto’s

Ben je goed met composities, camera’s en beeld? De wereld van snel geld verdienen ligt voor je open. Word fotograaf, maak een online portfolio en bied je diensten aan.

Grote stocksites zoals Shutterstock bieden amateur fotografen geld voor een foto. Zij bieden jouw foto’s op hun beurt aan in hun online winkel en daar kan je nog eens een procentje op verdienen. Waarom niet?

39. Verkoop goud en zilver

Verzamel alle goud en zilver en bekijk de (schommelende prijzen). Bij een nieuwe markthausse kan je al het kostbare edelmetaal van de hand doen. Dit kan best wel wat opbrengen. Zoek zeker de hoogste prijs op want niet elke afnemen biedt dezelfde prijs.

Lees meer: Investeer jij in goud of zilver?

40. Verkoop flesjes water op een event

Water kopen in bulk en op een drukbevolkte plaats flesjes verkopen aan 1 euro. Wees er maar zeker van dat er al heel wat mensen op die manier een flinke stuiver verdienden.

41. Bouw statiegeld op

Op heel wat glazen flesjes is er statiegeld. Nogal wat mensen kijken daar niet naar om en gooien dit weg. Verzamel flesjes met statiegeld onder het motto: vele kleintjes maken een groot.

42. Reclame op jouw auto of huis

Vergelijk het met de kraag van Jean-Marie Pfaff of de polo’s van Johan Boskamp. Bedrijven zoeken steeds meer exposure: auto’s zijn daar een perfect middel voor. Wie een (half)-vrijstaande huis heeft kan een zijgevel aanbieden aan een bedrijf gespecialiseerd in reclameborden.

43. In uitstaande schulden

Geld lenen aan een ander is een mooie zaak maar als je zelf in geldnood komt, is het innen van de uitstaande schulden hét moment. Zelf extern schulden aangaan is vaak veel duurder dan jouw ontleende bedrag (vriendelijk) terugvragen.

44. Geld verdienen als designer

Ben je goed met Adobe programma’s (Illustrator, Photoshop) en maak je prachtige designs? Op internet zijn er verschillende platformen te vinden om je designs te verkopen. Denk hierbij aan Etsy of Freelogoservices.

45. Beantwoord vragen op online platformen

Mensen zoeken steeds meer online naar antwoorden. Ben jij ergens in gespecialiseerd? Geef op betaalde online platformen (zoals JustAnswer) antwoord en verdien geld.

46. Start een affiliate website

Bekend met hoe marketing werkt en de kracht van affiliate? Start vandaag nog met reclame maken voor producten van andere bedrijven. Het is een zeer succesvolle manier van snel geld verdienen.

47. Start met dropshipping

Dropshipping is met de komst van webwinkels ontstaan. Als dropshipper koopt een webwinkeleigenaar pas je product wanneer deze al is verkocht. De eigenaar geeft de bestelling aan je door. Jij levert het product direct aan de klant. Marktplaats is een ideale plek om mee te starten.

48. Begin een succesvol Youtube kanaal

Ben je een ster in het maken van vlogs of heb je veel unieke kennis over een bepaald onderwerp? Maak Youtube video’s. Bij grote successen kan je via Youtube heel rijk worden.

Lees meer: Hoe kan je nog geld verdienen met YouTube?

49. Geef personal trainingen

Ben je een fitness fanaat en weet je veel over krachttraining, goed eten en prestaties behalen? Mensen betalen goed geld voor fitness experts!

50. Onderhoud andermans tuin

Heb je groene vingers en voldoende verstand van tuinonderhoud? Help andere mensen. Op internet zijn er genoeg websites te vinden waar jij je kan aanmelden als tuinman.

51. Verkoop ruimte op je website

Heb je een eigen succesvolle blog of website? Stel er ruimte voor beschikbaar voor advertenties. Dit is een makkelijke manier om een extra centje te verdienen.

52. Wat geld bij verdienen door telefonist(e) te worden

Ga werken bij een telefoonservice zoals ChaCha en verdien eenvoudig geld. Stel vragen over dingen waar je veel over weet en zorg dat de bellers meedoen met een onderzoek.

53. Mechanische talenten inzetten

Voer eenvoudige taken uit zoals het verwerken van gegevens op de computer. Het zijn eenvoudige banen, maar bieden je de kans om snel geld te verdienen.

54. Was tapijten

Leen een schoonmaakmachine voor tapijten en was tapijten van mensen. Eenmaal bekend, dan komen de successen aanwaaien.

55. Maak mooie decoratie

Kerst, Pasen en Sinterklaas bieden een uitgelezen kans om geld te verdienen met mooie decoraties.

56. Voer vertaalwerk uit

Vertaal teksten, brochures en e-books. Ben je een taalwonder? Snel geld verdienen doe je met vertaalwerk.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.