De stappen om rijk te worden

Een einde maken aan de maandelijkse kopzorgen bij het binnenkomen van allerhande rekeningen, wie droomt er niet van? Makkelijk rijk worden is niet voor iedereen weggelegd. Sommigen spelen op de Lotto, anderen kopen af en toe eens een kraslot – maar in feite is dat niet de beste manier om rijk te worden. Je bent zeker niet de enige die zich afvraagt hoe hij rijk kan worden. Samengevat kunnen we zeggen dat makkelijk rijk worden niet makkelijk is, maar grote inspanningen vraagt, net als de nodige portie zelfopoffering en doorzettingsvermogen. Volgende 7 stappen leggen je uit hoe jij echt van start moet gaan.

1. Stel een financieel plan op

Gokspelen zoals Euromillions schetsen eigenlijk een foutief beeld van rijk worden: zo makkelijk rijk worden bestaat niet. Rijk worden doe je niet zomaar, daar schuilen plannen achter. Zorg dat je altijd een financieel plan hebt klaarliggen voor de komende 5 tot 10 jaar. Bereken de verwachte inkomsten en begroot de verwachte uitgaven. Maak ruimte voor het nastreven van doelen en alternatieven – en houd nog een beetje over om te sparen.

2. Sparen, sparen, sparen

Om kapitaal te vergaren zal je in de eerste plaats moeten sparen. Zonder sparen zal je nooit een sterk startkapitaal bijeen kunnen rapen – nochtans noodzakelijk om te investeren of een eigen zaak op te starten. Stel in je financieel plan daarom een spaarquotum in , bv. maandelijks 20% van je loon.

Lees meer: Van sparen naar beleggen in 10 eenvoudige stappen

3. Beperk geldverspilling

Nu is niet het moment om grote sommen geld uit te geven aan dure kledij, dure wagens of vele etentjes. Ja, daarvoor begon je ooit met sparen – maar als je nu opgeeft en je spaargeld uitgeeft dan kan je spoedig gewoon weer helemaal opnieuw beginnen.

Lees meer: 43 manieren om meer geld te verdienen

4. Doorknip kredietkaarten

Eigenlijk past dit een beetje samen met vorige stap. Kredietkaarten zijn echte bloedzuigers. Alles wat je niet binnen een termijn van maximaal 2 tot 3 maanden kan kopen, moet je ook niet kopen met een kredietkaart. In het beste geval doorknip je de kaart. Uiteindelijk zal jouw spaargeld onverwachte uitgaven wel kunnen dekken – laat dat werken zoals een kredietkaart, betaal maandelijks terug en doe er nog een beetje intrest bovenop.

5. Laat geld voor jou werken

Jij hebt nu een hele tijd gewerkt voor je geld, nu is het aan jouw geld om ook voor jou te gaan werken. Investeer je geld en zorg dat het nog meer geld begint op te brengen. Beleg niet alles in 1 product maar beleg in diverse producten, zowel in veilige als ietwat risicovolle beleggingsproducten – en dat alles volgens je financieel plan.

6. Wantrouw adviseurs

Echt onafhankelijk financieel advies is zeer zeldzaam. Uiteindelijk heeft niemand echt te winnen bij jouw financiële vooruitgang. Advies inwinnen bij adviseurs is zeker een goede zaak, maar leer vooral met hen meedenken. Bouw zelf een mening en scheid het kaf van het koren. Een belofte van zeer hoge rendementen moeten hoe dan ook voor de nodige argwaan zorgen.

Lees meer5 Gewoontes van rijke mensen

7. Denk jezelf rijk

Om af te ronden nog deze tip: geloof in jezelf. Rijk worden moet geen droom zijn. Amerikaans zakenman T. Harv Eker noemt dit de financiële thermostaat: het geld dat je onbewust haalbaar acht. Wat de superrijken allemaal met elkaar gemeen hebben is dat zij van meet af aan hun weelde al hadden voorspeld. Niet al te dromerig, maar ze geloofden dat ze het konden halen en ze hadden sterke financiële plannen achter zich om dat te staven. Makkelijk rijk worden is in feite heel moeilijk, slim rijk worden is een stuk gemakkelijker.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.