Stel je voor: terwijl jij afreist naar je vakantiebestemming aan de Franse kust, verdien je je vakantie gedeeltelijk terug door vreemden in je huis te laten overnachten. Je huis (of een deel daarvan) verhuren via het online platform AirBnB lijkt dé ideale route naar rijkdom. Helaas gaat geld verdienen met AirBnB ook gepaard met een aantal risico’s.
Slapend rijk worden?
In 2016 verdienden AirBnB-verhuurders in België totaal zo’n € 25 miljoen, Nederlandse AirBnB-gebruikers zelfs ruim € 188 miljoen. Indien je van plan bent om ook een extra zakcentje te verdienen met het verwelkomen van gasten, dan kan je je ruimte gratis adverteren op de website van AirBnB. In jouw advertentie beschrijf je je accommodatie, wanneer deze beschikbaar is en uiteraard de prijs. De prijs bepaal je helemaal zelf – de hoogte van de uiteindelijke opbrengsten ligt dus in je eigen handen. Voor sommige AirBnB-gebruikers functioneert de opbrengst van de verhuur zelfs als hun primaire bron van inkomen.
Prijsbepaling
Bij het bepalen van de prijs van je accommodatie is het belangrijk om de prijzen van concurrerende accommodaties in acht te nemen. Naburige AirBnB-gebruikers zijn niet je enige concurrenten – doe ook onderzoek naar andere bed and breakfast’s, hotels en hostels in de omgeving. Als de prijs van jouw accommodatie vele malen hoger is dan die van je concurrenten is de kans klein dat klanten voor jouw BnB zullen kiezen. Geld verdienen met AirBnB kan dan lastig worden. Zorg er dus voor dat je prijs realistisch is.
Lees meer: Je vakantiewoning aan de kust verhuren: wie kan je helpen?
Tevens is het raadzaam rekening te houden met de kosten die gepaard gaan met de verhuur van (een deel) van je huis. Om te beginnen brengt AirBnB servicekosten in rekening, variërend van 3% tot 5% van de prijs. Ook zullen verhuurders te maken krijgen met schoonmaakkosten en hogere gas-, water- en elektriciteitsrekeningen. Ten slotte zijn huisbezitters die geld verdienen met AirBnB verplicht inkomstenbelasting over deze opbrengsten betalen.
Veiligheid voor de verhuurder
Geld verdienen met AirBnB vergt dat je vreemden gebruik laat maken van jouw eigendommen. Je gasten zullen slapen in jouw bed, koken in jouw keuken en zich wassen in jouw douche. Je zult er dus op moeten vertrouwen dat je gasten jouw leefruimte met respect behandelen. En dat ze je eigendommen niet beschadigen of zelfs meenemen.
Uiteraard zal de meerderheid van de gasten dit vertrouwen waarmaken. Helaas zijn er ook wat uitzonderingen op deze regel: sommige AirBnB verhuurders ondervonden bij terugkomst dat hun huis een bende was of dat waardevolle spullen gestolen waren. In enkele gevallen was er zelfs sprake van identiteitsfraude. Het is dan ook aan te raden om identiteitspapieren en andere spullen met een hoge (financiële of sentimentele) waarde op een veilige plek op te bergen. Verhuurders die slechts een deel van hun huis verhuren (en er dus gedurende de verhuur blijven wonen) kunnen makkelijker een oogje in het zeil houden. Deze verhuurders zijn echter wel kwetsbaar indien hun gasten oneerlijke bedoelingen hebben. Dit risico kan binnen de perken gehouden worden door recensies over aankomende gasten van andere verhuurders te lezen alvorens een boeking te accepteren.
Veiligheid voor de gasten
Het is uitermate belangrijk dat de accommodatie zo veilig mogelijk is voor je gasten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als een gast schade oploopt hetgeen de verhuurder verweten kan worden, is het mogelijk dat de klant besluit juridisch stappen te ondernemen. Echter, hoe veiliger de woning, hoe kleiner de kans dat de gast je zal aanklagen in geval van een ongeluk. Tevens kunnen gasten hun verblijf een lagere beoordeling geven indien de verhuurder bepaalde simpele voorzorgsmaatregelen niet heeft genomen, zoals het installeren van een rookmelder. Dit kan resulteren in minder toekomstige boekingen. In extreme gevallen kan AirBnB je zelfs verbieden om je woning te verhuren. Het verzekeren van de veiligheid van je gasten is dus essentieel om ervoor te zorgen dat geld verdienen met AirBnB in de toekomst ook nog mogelijk is. Een goede verzekering kan je eveneens vrijwaren voor bepaalde risico’s.
Lees meer: 9 eisen waaraan een huurwoning dient te voldoen
Betaling
Geld verdienen met AirBnB is uiteraard alleen mogelijk indien je logés ook daadwerkelijk betalen. Gelukkig heeft AirBnB het gasten onmogelijk gemaakt om zich zonder betaling uit de voeten te maken. Gasten betalen namelijk niet direct aan de verhuurder, maar aan AirBnB. Dit geld wordt vervolgens doorbetaald aan de verhuurder. AirBnB kan de verhuurder echter wel verplichten om het bedrag aan de gast terug te betalen indien hij of zij niet voldoet aan AirBnB’s maatstaven. Dit is bijvoorbeeld het geval indien de verhuurder de reservering op het laatste moment afzegt, heeft gelogen over de accommodatie of niet heeft schoongemaakt.
Niet alle woningen zijn AirBnB-proof
Helaas is geld verdienen met AirBnB niet voor iedereen weggelegd: niet alle woningen zijn geschikt om via AirBnB te verhuren. In huurovereenkomsten wordt vaak een verbod op onderhuur opgenomen. Dit betekent dat de huurder de accommodatie niet nogmaals mag verhuren aan een derde. Doe je dit dan tóch, dan pleeg je contractbreuk en loop je het risico uit je woning gezet te worden. AirBnB is dus vooral geschikt voor mensen in bezit van een eigen woning. Koopwoningen kunnen echter óók onderhevig zijn aan een verhuurverbod: in België kan de Verenging van Mede-Eigenaren (VME) en in Nederland de Vereniging van Eigenaren (VvE) verhuur verbieden en zelfs boetes opleggen. Ben je niet zeker indien het mag voor jouw woning of appartement, vraag het na bij je syndicus.
Lees meer: De rol van een syndicus in een gebouw
Het is tevens van belang om de lokale regels in acht te nemen. Lokale of gemeentelijke wetten kunnen het gebruik van AirBnB beperken. Huisbezitters in Amsterdam mogen bijvoorbeeld slechts 40% van hun huis verhuren via AirBnB. Alleen in dat geval mag de woning aangemerkt worden als ‘bed and breakfast’. Controleer dus altijd of geld verdienen via AirBnB voor jouw woning wel een optie is.