Hoe een nootjesverkoper miljardair werd

Lui Che Woo, 87 jaar en oprichter van de Galaxy Entertainment Group, begon zijn carrière als straatventer in Hong Kong. Hij verkocht er nootjes. Nu is de man meer dan 9 miljard euro waard. Dat zijn heel wat nootjes.

Met streetfood houdt Lui Che Woo zich niet langer bezig. De hoofdactiviteiten van de Galaxy Entertainment Group focussen op casino’s en vastgoed. Vooral de regio van Macau en Hong Kong zijn wingebieden voor de familie Woo. Samen met zijn 5 kinderen zwaait hij nog steeds plak in het familiebedrijf.

Even was Lui Che Woo de tweede rijkste man van Azië maar die strijd interesseert hem allerminst. De erkenning die hij kreeg van Queen Elizabeth charmeerde hem veel meer. Momenteel probeert hij met de Lui Che Woo Prijs wat terug te doen voor personen en instellingen die heel wat inspanningen leverden voor het algemene welzijn. Zo schonk hij dit jaar meer dan 60 miljoen HK dollar (7 miljoen euro) weg aan onder andere Artsen zonder Grenzen.

In zijn jeugd doorstond de miljardair heel wat ontberingen. Toen hij 4 jaar was bezette Japan China. In straten waar de lijken op stapels lagen, probeerde hij pindanoten te slijten aan landgenoten die het land trachten te verlaten. Barre tijden. Na de Tweede Wereldoorlog werkte hij samen met zijn oom. Ze exporteerden auto-onderdelen. Lui Che Woo beheerde de voorraad. Amper 20 jaar was hij toen Woo nog een bedrijf bijkocht. De echte lancering van Woo’s imperium kwam er toen de Amerikanen hun militair en logistiek materiaal verkochten in Japan.

De Amerikaanse bulldozers gebruikte Woo om vastgoedprojecten sneller op te zetten. De Aziatische bouwindustrie maakte in die tijd nog gebruik van heel wat manueel werk. Woo bracht daar verandering in. Residentieel vastgoed maar ook hotels, scholen en ziekenhuizen werden zijn specialiteit. Op het Chinese vasteland bouwde hij meer dan 100 scholen en universiteitsgebouwen.

Lui Che Woo is absoluut een atypische miljardair. Hij is ontzettend bescheiden, kleedt zich opvallend sober, heeft niet over alles een mening en blijft vooral graag op de achtergrond. De man is een echte filantroop en schenkt jaarlijks vele miljoenen aan goede doelen, onderwijsinstellingen en de gezondheidszorg.

Een religie hangt de man niet aan. Daarover zegt hij: “ik heb niks nodig die me eraan herinnert wat goed is en wat niet”. Het enige waar deze 87-jarige ondernemer in gelooft is positieve energie.

(bron: fortune.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.