Een basisinkomen voor 2000 Finnen

Daalt de werkeloosheid als wanneer je werkelozen een basisinkomen geeft? Dat is de hamvraag in een experiment in Finland. 2000 werkelozen krijgen er 2 jaar lang een basisinkomen van 560 euro per maand. Wat gebeurt er?

Het basisinkomen en een werkeloosheid uitkering verschillen op 1 belangrijk punt. Een werkeloosheidsuitkering krijg je enkele wanneer je geen werk hebt. Een basisinkomen ontvang je sowieso elke maand. Met andere woorden, wie van de testgroep na 1 maand een job vindt, krijgt een basisinkomen van 560 euro én een maandloon van zijn werkgever. Finland hoopt 30 procent van de testgroep van 2000 weer aan het werk te krijgen. Het experiment kost meer dan 25 miljoen euro en de resultaten worden eind 2018 bekend gemaakt.

Lees meer: Krijgen alle Zwitsers binnenkort 2200 euro?

Aan het basisinkomen worden geen voorwaarden gekoppeld. Je moet niet op zoek gaan naar werk. Dus geen verplichte sollicitaties. Je kan het basisinkomen binnen de proefperiode ook niet kwijt geraken. Je besteedt het bedrag aan wat je maar wil. In ons land pleitte Karel Van Eetvelt, Unizo-boegbeeld, ooit voor een basisinkomen om het ondernemerschap te stimuleren. Ook ondernemer Roland Duchâtelet is sinds jaar en dag voorstander van een onvoorwaardelijk basisinkomen ter vervanging van het huidige complexe sociaal zekerheidssysteem.

De Finnen zijn niet de enige

Ook heel wat andere landen staan op het punt om te experimenteren met het basisinkomen. In Nederland gaat een proefproject in een viertal steden van start. In Zwitserland staat iets gelijkaardigs in de steigers waarbij je tot 2500 Zwitserse franc kan ontvangen. In Brazilië is er zelfs al een basisinkomenproject van start: Bolsa Familia. Arme gezinnen krijgen hier cashgelden van uiteenlopende ordes. Het idee is ook helemaal niet nieuw. Thomas Paine dacht er in de 18de eeuw al over na.

 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.