Aantal miljonairs, ook in België, blijft stijgen

Het aantal miljonairs groeit snel en concentreert zich vooral in de Verenigde Staten. Wereldwijd nam het aantal miljonairs toe met 155 procent. België kreeg er 16.000 dollarmiljonairs bij. Het aantal ultramiljonairs, rijken met meer dan 50 miljoen dollar, nam wereldwijd zelfs toe met 216%. Meer dan de helft onder hen vind je terug in de Verenigde Staten.

Rijke Belgen doen het niet slecht. Ons land telt 307.000 dollarmiljonairs. Daarmee laten we landen als Nederland en Brazilië achter ons.

Ook de Amerikaanse rijken gaan er stevig op vooruit volgens het onderzoek van het Credit Suisse Research Institute. Niet alleen nu maar ook in de toekomst. Ze voorspellen de grootste groei aan multimiljonairs in de VS. Momenteel vind je er al 13,6 miljoen dollarmiljonairs. Dat zijn er 283.000 meer als vorig jaar. Tegen 2021 vind je ongeveer 18 miljoen dollarmiljonairs in de VS. Een toename van 33 procent, significant meer dan in andere landen.

Tussen de regels door kan je in het rapport ook lezen dat de ongelijkheid in de Verenigde Staten stelselmatig toeneemt. De gemiddelde rijkdom ligt op 345.000 dollar, terwijl de mediaan op amper 30.000 dollar ligt. Een duidelijke afname in vergelijking met vorig jaar en 3 keer zo laag als in landen met een vergelijkbare gemiddelde rijkdom. België prijkt op de derde plaats als het gaat over de mediaanvermogens.

De gevolgen van de Brexit zijn opvallend zichtbaar in het onderzoek. In het Verenigd Koninkrijk mogen 406.000 rijken zich niet langer miljonair noemen. De globale rijkdom nam sinds het jaar 2000 jaarlijks toe met 5,2 procent.

Nog enkele interessante weetjes:

  • Om tot de 1 procent rijkste Zwitsers te behoren moet je 5 miljoen euro bezitten. Dat is dubbel zoveel als bij de start van het nieuwe millennium.
  • De 1% rijksten op aarde bezitten momenteel 50,8 procent van al het vermogen.
  • Groeilanden maken hun naam waar. In 2000 stonden ze voor 12 procent van de globale rijkdom, nu al voor 25 procent.

(bron: The Global Wealth Report

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.