Waarom mensen geld verkwisten

Jaarlijks lijkt het erger te worden. Rapporten over het spaargedrag van de Belgen klinken steeds negatiever. Eén op de vijf gezinnen kijkt maandelijks uit naar hun loon om alle kosten te kunnen voldoen. Vele Belgen hebben zelfs geen klein spaarbedrag om noodgevallen op te lossen. Toch zijn alle terrasjes elk weekend gevuld, rijden bestelwagens vol online aankopen rond en kijken we met z’n allen Netflix. Waarom verkwisten mensen zoveel geld in plaats van te sparen?

Instant voldoening

Het is heel voor mensen heel moeilijk om toekomstige voldoening in te schatten en daarom instant voldoening aan de kant te schuiven. Een voorbeeld: je wilt graag sparen voor een huis met een tuin, maar nu met je vrienden op restaurant gaan lijkt je heel leuk! Je moet al wat discipline aan de dag leggen om al die kleine instant verleidingen te weerstaan en je grotere doel voor ogen te houden. Zeker wanneer je het gevoel hebt dat je hard hebt gewerkt en je wel eens jezelf mag verwennen.

We denken in budgetten

Je hebt een budget voor je auto, een huur- of leenbedrag dat je maandelijks moet betalen, budget voor reizen of budget voor bezoekjes aan de supermarkt. Stel je hebt eens een financiële meevaller, doordat je bijvoorbeeld die oude kast tweedehands hebt verkocht. Omdat je vaak denkt in budgetten, sta je er niet bij stil dat die 150 euro ook kan gebruikt worden om je hypothecaire lening sneller af te betalen. Vaak worden financiële meevallers uitgegeven aan verwennerijen. Dat geld wordt niet aanzien als spaargeld, maar als extraatje.

Lees meer: Budgetbeheer: de eerste stap naar een financieel gezond leven

Verantwoording tot je het zelf gelooft

“Een Mercedes is interessanter als je kijkt naar de waarde na vijf jaar ten opzichte van een goedkopere wagen”. “Een lederen handtas gaat veel langer mee waardoor ik maar één keer om de zoveel tijd een handtas hoef te kopen”. “Het was een absoluut koopje voor dat merk, ik kon het voor dat geld niet laten liggen”. Mensen maken zichzelf constant wijs dat ze een goede deal hebben gedaan terwijl ze zo eigenlijk meer geld verkwisten. Zo verwerken ze het schuldgevoel als ze iets hebben gekocht dat eigenlijk boven hun budget viel of waarvan ze een veel goedkoper alternatief konden vinden.

Minimaliseren

Kleine uitgaven worden constant geminimaliseerd. Elke euro telt wanneer je op het einde van de maand door je loon heen bent. Toch lijkt het voor de gemiddelde Belg geen verschil te maken als je je dagelijkse koffie koopt aan de koffiekiosk of zelf je thermosbeker thuis vult. Kleine uitgaven worden zo snel geminimaliseerd, alsof ze geen invloed hebben op je grotere spaarbudget.

Lees meer: 75 tips om geld te besparen

Waarom men zich virtueel rijk voelen door geld te verkwisten

Je hebt een lening lopen voor je auto, een hypothecaire lening voor je huis en ook voor je zaak financiert de bank een stuk van je inboedel. Dan voel je je virtueel rijk. Mensen spreken van “mijn huis, mijn auto, mijn kantoor”, terwijl deze bezittingen eigenlijk strikt genomen van de bank zijn, tot je ze hebt afbetaald. Je hebt al deze zaken in je bezit en voelt je daarom virtueel rijk. Maar jouw huis is pas écht van jou, wanneer je het volledig hebt afbetaald!

Sparen gaat in tegen onze natuur

Mensen zoeken constant plezier en voldoening en vervullen behoeftes zo snel mogelijk want je weet nooit wat morgen brengt. Sparen gaat daarom in tegen onze natuur. Het vraagt een sterke wil en een constante weerstand aan verleiding. Dit is een oerinstinct dat we ooit nodig hadden om te overleven. Vandaag vinden we een boom vol vruchten, deze moeten we nu opeten, want morgen zijn ze rot. Sparen is helemaal niet evident en je mag best trots zijn als je maandelijks wat extra centen aan de kant kunt steken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. Sparen wordt ons niet geleerd, of je moet ouders hebben met veel geld die het kenden. Hetzelfde met aandelen enzo, iedereen denkt dat je een kapitaal moet hebben om te starten. Gewoon heel klein beginnen, en het lukt wel. En geduld leren hebben. Ikzelf ben ook klein begonnen en ben nog klein bezig, maar het werkt en het komt wel goed…….En alleen maar een lening aangaan voor een hoop stenen, en dan liefst nog zo weinig mogelijk. Klinkt raar maar ik ben overtuigt dat het werkt.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.