Van rijk naar dakloos

Af en toe lees je verhalen van bedrijfsleiders of miljonairs die plots alles verliezen en soms zelfs dakloos worden. Dit is vaak een proces dat niet over één nacht ijs gaat. Rijke families vallen omwille van verschillende redenen. Ook al ben jij misschien pas onderweg naar het verzamelen van jouw eigen kapitaal, toch vallen er lessen te leren uit deze verhalen. Hoe verliest iemand zijn volledige kapitaal in een oogwenk? Van rijk naar dakloos? En hoe kan je vermijden dat je in dezelfde val trapt?

Van niks naar alles en terug

Het is vaak een verhaal dat je bij jonge voetballers of basketballers hoort. Het zijn jongens die van de straat geplukt worden in een arme buitenwijk of favella. Dankzij hun voetbaltalent kunnen ze opklimmen. De sterverhalen onder hen, kunnen zelfs miljoenen per jaar verdienen. Hiermee kopen ze een verzameling sportwagens, een dure mansion en geven ze decadente feestjes.

Niemand leert deze jongens, vaak van eenvoudige afkomst, om verstandig met een deel van hun geld om te springen. En dat is iets wat je vaak ziet bij de nouveau riche. Ze komen van een eenvoudige achtergrond en door een geluk, talent of onderneming worden ze plots zeer rijk waarvan sommigen daarna dakloos worden. Het overweldigende kapitaal geeft hen de indruk dat ze moeten overcompenseren voor de eenvoudige achtergrond die ze als kind hadden. Vaak met gevolg dat het geld sneller verdwijnt dan sneeuw voor de zon. 

Familievetes

Discussies over erfenissen, het is iets dat in vele families voorkomt. Ongeacht de grootteorde van het bedrag, geld zorgt vaak voor wrevel. In hele rijke families kan dit nog veel grotere proporties aannemen. De ene dochter krijgt het management over het familiebedrijf en de andere zoon wordt uitbetaald voor zijn deel. Wat als deze familiezaak na vele jaren is vertienvoudigd in waarde, dankzij het management van de dochter? Maakt de zoon dan nog aanspraak op zijn deel en kan dit voor een verbrokkeling van het familiaal kapitaal zorgen?

Ook vechtscheidingen en discussies omwille van onderhoudsgelden duwen de superrijken soms in een persoonlijk faillissement. Hoe kun je je dure levensstijl en financiële verplichtingen onderhouden als je ex plots gaat lopen met de helft van je kapitaal? Vaak nog met een hoge som aan onderhoudsgeld erbovenop. 

Vastgoedbubbels, beurscrashes en achterpoortjes

Uiteraard valt er ook veel geld te verliezen op de beurs of in investeringen. Na de financiële crisis zijn er af en toe zelfs verhalen opgedoken van Wall Street traders of miljonairs die zelfmoord pleegden. Ze verloren al hun kapitaal en konden plotsklaps hun financiële verplichtingen niet meer nakomen.

Lees meer: 4 tips om paniek bij een beurscrash te vermijden

Daarnaast wordt er wereldwijd onnoemelijk veel naar fiscale achterpoortjes gezocht. Fiscale paradijzen, boekhoudkundige constructies of dubieuze investeringen. Allemaal opgezet om zo weinig mogelijk belastingen te moeten betalen. Een gedegen fiscale doorlichting kan voor veel rijken een domper betekenen. Torenhoge boetes kunnen het gevolg zijn van jarenlange fiscale ontduiking. Een lelijke streep door de rekening van de allerrijksten.

Lees meer: Donald Trump is niet de succesvolle investeerder die hij denk te zijn

Lessen trekken uit de verhalen rijk naar dakloos

Het is nochtans eenvoudig, als je zelf een kapitaaltje hebt verzameld, om je geld te behouden. Zorg dat je nooit boven je stand leeft, en verhoog je levensstandaard niet exponentieel omdat je plots meer geld hebt. Investeer gespreid en verstandig. Risicospreiding, een cashbuffer en een doordacht financieel plan. Geen kennis over financiën? Laat je begeleiden.

Lees meer: Budgebeheer: de eerste stap naar een financieel gezond leven

Je vrienden en familie hebben je gesteund op je pad richting rijkdom, laat hen niet in de steek. Hou je aan de regels. Boetes zijn de belachelijkste uitgaven die je kunt doen. En als allerlaatste: maak steeds duidelijke afspraken, en zet deze liefst op papier. Een advocaat vraagt misschien een paar honderden euro’s voor zijn werk. Maar deze investering kan je op termijn misschien honderdduizenden euro’s besparen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.