Tips op weg naar de financiële vrijheid

Financiële vrijheid, of zoals je volks wel eens hoort zeggen: “binnen zijn”. Voor velen de hemel, het Walhalla, het summum, voor enkelingen de realiteit. En toch is wie ze zijn en wat ze doen niet fundamenteel anders. Karakter, discipline en doorzettingsvermogen, daar draait het allemaal om. En een andere mindset. Lees even mee.

Eerst en vooral moet je jouw huidige financiële leven even tegen het licht durven houden. Heb je er enig idee van waarom je niet rijk bent? Durf de zaken te benoemen en draai niet rond de pot. Dat is al een eerste stap in jouw financiële vrijheid.

Vervolgens is het belangrijk om te besparen op zaken die voor jou minder belangrijk zijn. Zo hou je meer over om jouw doelen te bereiken. Wil je écht wel die merkkledij? En moet die auto zo groot en krachtig zijn? Waarom ga je zo vaak op reis of verblijf je in 4-sterrenhotels? Is een goed bed en een stevig ontbijt niet voldoende?

Geen hogere wiskunde nodig

Heel wat mensen kijken vol afgunst naar wat ze zouden willen maar vergeten om eerst even de hand in eigen boezem te steken. Even een voorbeeld: je verlangt nu al zo lang naar een Playstation 4. Kostprijs ongeveer 400 euro. Heb je een loon van 1.600 euro netto per maand, dan betekent dit dat je voor die Playstation 4 een volledige week moet werken. Dan laten we de aankoop van games, accessoires en anderen zaken nog achterwege.

Als je het lastig hebt om rond te komen, of een ambitieus doel hebt zoals financiële vrijheid, dan zijn dit de dingen die je moet loslaten. Hebbedingetjes als dit schrap je beter van jouw lijst. Een ander gevoelig punt: de auto. Een nieuwe wagen die je van de parking van de autodealer rijdt, zakt onmiddellijk 11 procent in waarde. Een kwalitatieve tweedehands wagen brengt je ook van A naar B.

Lees meer: 7 Tips om meer over te houden op het einde van de maand

Doe het met wat minder huis

Jouw huis? Hoeveel van jouw woning gebruik je écht? Veel huis eigenaars of huurders kopen of huren veel te groot. Uit prestige? Uit overschatting? Geen idee, maar stel jezelf de vraag eens of je niet wat kleiner kan gaan wonen. Een huis kan een zware financiële last zijn. Plots moét je gaan werken om die hypothecaire lening af te betalen. En waarom?

In de Verenigde Staten was er een razend interessant onderzoek. Daar bleek dat Amerikanen gemiddeld 18 keer per maand buitenshuis aten. Een snelle lunch, een tussendoortje of een uitgebreid diner. Gemiddeld kostte hen dit 13 dollar per maaltijd per persoon. Terwijl je makkelijk een gezonde maaltijd onder de 3 dollar per persoon kan bereiden. Bij ons is het niet anders. Gaan eten is duur, dus wie een hoger doel nastreeft, kijkt beter eens naar zijn foodcost. Dit maakt budget vrij.

Op café of naar de kroeg, in Nederland of in België, maakt niet uit. Voor heel wat Belgen of Nederlanders maakt dit deel uit van het sociaal patroon. Maar ooit al eens bij stilgestaan hoeveel het jou kost? Een eenvoudige pint of pils kost al gauw 2 euro. Moet je daarom je wekelijkse bezoekje aan ‘In de Gouden Haan’ opgeven? Geenszins maar besef gewoon hoeveel van jouw budget dit inpalmt.

Durf te schrappen

Net zo is het voor tv, internet en gsmkosten. Duwen we jou in een sociaal isolement? Nee, absoluut niet, maar sta eens stil bij hoeveel je maandelijks betaalt aan Telenet, Proximus of een andere aanbieder. Dit zijn slokoppen wat betreft terugkerende vaste kosten. Wie zonder schulden wil zijn, de armoede achter zich wil laten of die financiële vrijheid wil nastreven moet offers brengen.

En dan is er nog roken, huisdieren, allerlei soorten manicures, pedicures, wellnesstoestanden, parafernalia, hebbedingetjes, impulsaankopen en ga zo maar door. De lijst van aangekochte spullen per maand is in sommige huisgezinnen eindeloos. Samengevat: is jouw doel haalbaar? Ja, zeker en vast. Stel jezelf in vraag, durf kritisch te zijn en maak een basisanalyse van jouw financiële toestand. Durf jezelf pijn te doen en hou het doel voor ogen. Succes!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.