Financiële meevaller

 Zo heel af en toe krijgen we te maken met een onverwachte financiële meevaller. Je krijgt meer terug van je belastingen dan je had verwacht, je blijkt nog een slapend pensioenfonds te hebben van je eerste werkgever of dat oude stoffig schilderijtje lijkt meer waard dan gedacht. Hoe besteed je nu dit financiële meevallertje op een verstandige manier?

Verleiding weerstaan

Voor de duidelijkheid, het gaat hier niet om 20 euro die je in een oude broek terugvindt. Maar eerder een honderd- of duizendtal dat plots op je rekening wordt gestort en die je absoluut niet had voorzien. Even onverwacht een extra maandloon, of wie weet zelfs meer! Wanneer je niet het gevoel hebt dat deze centen zuurverdiend zijn, is het nogal gevaarlijk om in de verleiding van het spenderen te komen. 

Maar ook onverwachte meevallertjes zijn echt geld dat je nuttig kan besteden. Probeer de verleiding te weerstaan om impulsieve aankopen te doen met deze gewonnen cash. Toch wil onze geest af en toe even verwend worden met iets nieuws. Spreek dus met jezelf af dat je vijf à tien procent van deze financiële meevaller aan de kant zult steken om een leuke aankoop mee te doen. Probeer deze aankoop minstens twee weken tot een maand uit te stellen. Zo kan je inschatten als je écht wel dat geld hieraan wilt uitgeven.

Schulden afbouwen

Overloop daarna je totale financiële situatie. Heb je ergens een opgebouwde schuld met hoge intresten zoals een debetstand op een zichtrekening? Probeer dan zeker een afbetaling te doen met je onverwachte financiële meevaller. Intresten lopen op en zijn eigenlijk kosten die vaak te vermijden zijn. Door een afbetaling te doen bespaar je misschien wel voldoende intresten om wat nieuwe kledij of een korte city trip te financieren.

Noodfonds aanleggen

Uit onderzoek blijkt dat 20% van de Belgen geen geld aan de kant heeft staan voor onverwachte uitgaven. Een noodfonds voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine of zware kosten aan de wagen. Dit financiële meevallertje is een ideale inkomstenbron om te gebruiken om je noodfonds wat aan te spekken.

Probeer je noodfonds ook te optimaliseren. Hou dit niet bij in een papieren enveloppe bij je thuis. Cash bij de hand houden zorgt er namelijk voor dat je sneller dit budget gaat spenderen. Aan de andere kant brengt cash ook niks op. Zoek bij een bank een kortlopende spaarrekening met een hoge basisintrest. Zo brengt je noodfonds ook nog wat intresten op zolang je het niet aanspreekt.

Investeren met je financiële meevaller

Indien je hiervoor de financiële ruimte hebt, dan is de beste keuze nog steeds om dit geld te investeren. Alle beetjes helpen en investeringen brengen ook een cashflow met zich mee. Spreek met jezelf af dat je de opbrengsten uit deze investering bijvoorbeeld wel mag spenderen. Dit motiveert je om toch een budget aan de kant te houden en niet het gevoel te hebben dat je niet van je geld mag genieten.

Lees meer: Hoe kan je je geld beleggen: vind de geschikte asset allocatie

Afhankelijk van het budget kan je bijvoorbeeld kiezen voor het financieren van je pensioenspaarfonds. Je kunt ook een obligatie of wat aandelen aankopen. Of waag je misschien eens aan crowdfunding. Help anderen hun droom verwezenlijken met jouw financiële meevallertje en krijg hiervoor een intrest in de plaats. Wie de impulsaankoop kan vermijden, zal veel langer kunnen genieten van het geld dat een onverwachtse inkomst met zich meebrengt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.