Lifestyle inflation

Het risico van lifestyle inflation wordt vaak aangeduid als één van de redenen waarom mensen moeilijk kunnen sparen. Veel jongeren dromen ervan om op vroege leeftijd al op vervroegd pensioen te kunnen gaan, of een gezonde balans te hebben tussen werk en vrije tijd. Wil je daar volop op inzetten, en niet afhankelijk zijn van je maandelijkse loon, dan moet je het begrip lifestyle inflation alvast onder de knie hebben.

Hoe werkt lifestyle inflation?

Als pas afgestudeerde heb je vaak niet het allerhoogste loon. Je huurt daarom een bescheiden appartementje net buiten de stad. Vrienden uitnodigen voor een avondje pizza en Netflix, past beter binnen je budget dan een duur restaurantbezoek. Ook is je eerste wagen vaak een tweedehands exemplaar in een kleur die je zelf nooit zou gekozen hebben. En meer moet het vaak ook niet zijn! Je hebt een dak boven je hoofd, geraakt van A naar B en beleeft leuke weekends!

Als mensen hun loon echter stijgt, dan zie je vaak dat ze hun uitgavepatroon aanpassen. Die oude wagen wordt vervangen door een nieuwer exemplaar en een appartement met twee slaapkamers en groot balkon lijkt toch aantrekkelijker dan de huidige woonplaats. De basisbehoeften blijven vervuld, maar nu uiteindelijk met wat meer luxe, want je kunt het je permitteren.

Maar het gaat verder

Nieuwe huisvesting of een comfortabele auto zijn de schoolvoorbeelden van lifestyle inflation, maar het gaat zoveel verder. Waar vriendinnen tijdens hun studententijd hun kleurtjes nagellak uitwisselden, zijn nu bezoekjes naar de pedicure gepland. City trips zijn mogelijk met je loon, dat ene hippe restaurant moet je bezocht hebben, want al je collega’s zijn er reeds geweest en je hebt nu ook budget om regelmatig een nieuwe sportfiets te kopen.

Maar wat vaak nog de grootste invloed heeft op lifestyle inflatie, is het gevoel dat je jezelf moet belonen. “Vrijdagavond gaan we lekker uit eten, het is namelijk een harde werkweek geweest, en ik heb het verdiend.” Een terechte redenering, want je wilt ook het gevoel hebben dat al dat harde werk loont. Toch lijken mensen zichzelf te vaak te belonen. Hierdoor wordt het doel voor de lange termijn, namelijk niet heel je leven hard werken, telkens vooruit geschoven.

Lees meer: Waarom mensen zoveel geld verkwisten en niet sparen!

Lifestyle inflation valt ook vaak niet te vermijden. Als je aan kinderen begint, dan kan je onmogelijk in een studio blijven wonen en met het openbaar vervoer blijven rondrijden. Of wanneer je op je werk gepromoveerd wordt en nu ook front office werkt, dan moet je misschien wel een nieuwe garderobe shoppen die bij je nieuwe functie past.

Evenredig verdienen en spenderen

Als het je doel is om veel te sparen, zodat je misschien wat minder lang hoeft te werken. Of je wilt op lange termijn van een voltijdse job kunnen evolueren naar een halftijdse betrekking, om wat meer levenskwaliteit te hebben, dan is lifestyle inflation een sluipend gif.

Vraag je bij nieuwe aankopen, of grote beslissingen zoals een verhuis, steeds af als het echt de moeite waard is. Stel jezelf de vraag waarom je deze beslissing neemt. Als je antwoord steeds op hetzelfde neerkomt, namelijk dat je wat meer luxe wenst. Niet alleen omdat je het verdient maar je het nu ook kan permitteren. Dan maak je misschien wel de foute beslissing.

Lees meer: 6 financiële gewoontes die je best leert tegen dat je dertig bent

Wie erin slaagt om zijn lifestyle niet evenredig te laten stijgen met zijn loonstrookje, die zal niet in de val van de lifestyle inflation lopen. Jij maakt een grotere kans op een ruimer spaarboekje, en een grotere financiële vrijheid op langere termijn. En dat is voor velen toch het uiteindelijke doel!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.