Rijk worden, het lijkt soms een verre wens of hoop, of alleen weggelegd voor mensen met een hoog diploma of juiste afkomst. Toch is het voor iedereen mogelijk, maar het vraagt wel een grote mate van inzicht, discipline en doorzettingsvermogen. Moet je grote aanpassingen doorvoeren in je uitgaven en vanaf nu twintig uur per dag werken? Niet per se! Een aantal kleine aanpassingen kunnen je al goed op weg helpen om levenslang rijk te worden.
Te vermijden
In de weg naar rijkdom zijn er een paar gevaarlijke valkuilen die uiteindelijk makkelijk te vermijden zijn. Kopen op krediet is alvast één verleiding waar je moet proberen aan te weerstaan. Zeker wanneer het bijvoorbeeld een wagen of bromfiets betreft. Lenen kan, indien dit bedoeld is om een investering mee te financieren die evenveel of meer opbrengt dan de lening kost.
Lees meer: Wanneer is het onverstandig om een lening af te sluiten?
Maandelijks een vijf à tien procent van je loon opzij zetten zal minder gemakkelijk rijkdom opleveren. Wie écht een appeltje voor de dorst wil opbouwen, moet zijn spaarmogelijkheden sterk opbouwen om zo levenslang rijk te worden. Reken er op om toch één derde van je maandloon op je spaarboekje te laten belanden als je het echt goed meent. Investeren van je spaarmiddelen kan hierbij meer opbrengen.
De vinger op de knip houden
En dan beginnen we alvast met het besparingsrondje. Een grote belangrijke kostenpost voor velen is de wagen. Een kost die je makkelijk en zichtbaar kunt verminderen is de benzine. Elke liter die je kunt vermijden is al minstens één euro uitgespaard. Vervang korte tripjes met de auto, zoals naar de bakker, naar school, de dokter,… door fietstochtjes. Goedkoper en gezonder.
Bekijk daarnaast ook je verzekering. Mensen zijn gewoontedieren. Wedden dat jij al jaren bij dezelfde maatschappij verzekerd bent en al jaren dezelfde autoverzekering hebt? Als je drastisch kunt knippen in je gereden kilometers, dan kan een ander type autoverzekering misschien interessanter worden. Sommige maatschappijen bieden verzekeringen aan waarvan de premie wordt berekend naargelang de gereden kilometers per jaar. Naast benzinekosten, kan je zo dus ook besparen op je verzekering van je wagen. En uiteraard, hoe minder je gaat rijden met de auto, hoe langer de slijtagekost, dat spreekt voor zich.
Lees meer: 75 tips om geld te besparen, lees je mee?
Pleziershoppen
Het klinkt oh zo logisch, en toch wordt er nog massaal geshopt voor het plezier! Zelfs al ga je naar goedkope winkels als de Action of de Zeeman, elke uitgegeven euro is weg. Bedrijven willen ons constant in de verleiding brengen en proberen dat te doen met goedkope spulletjes. Het lijken leuke hebbedingen, die amper een paar euro kosten, maar die je uiteindelijk niet echt nodig hebt om comfortabel te leven.
Ook promoties lijken soms niet wat ze zijn. Twee flessen kopen, één gratis, waarbij de gemiddelde prijs per fles wijn bijvoorbeeld 8 euro blijkt. Is dit dan een interessante promotie, als jij doorgaans flessen wijn van 6 euro koopt? Loop rond met je rekenmachine bij de hand (of leer jezelf alles uit te rekenen) en laat je niet verleiden door aanbiedingen die toch boven je budget liggen.
TIP: Ga shoppen met een lijstje
Gewoontes aanleren
Uiteindelijk wordt besparen bijna een automatisme, een gewoonte waar je op den duur niet meer hoeft bij na te denken. Het vraagt wat oefening en in het begin toch veel discipline, maar eens je de juiste klik hebt gemaakt, ben je op goede weg. Op den duur zal je voelen dat je zelfs niet graag meer spendeert. Je neemt liever je fiets of schept meer plezier uit het creatief koken thuis, in plaats van op restaurant te gaan.
Lees meer: 5 gewoontes van rijke mensen
En deze gewoontes zijn een investering op lange termijn en helpen je echt om levenslang rijk te worden. Eens je jezelf gewoon maakt aan het leven zonder overbodige luxe, zal je niet snel meer terugkeren naar een overmatig spenderen. Integendeel, eens je merkt dat je spaarboekje groeit, wordt je steeds beter in het beperken van je uitgaven.